Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

«Δεν πετάμε τίποτα!» Τέρμα στην σπατάλη τροφίμων

Πρόσκληση σε δράση: Ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων µε απώτερο στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Πρόσκληση σε έρευνα: Συμπληρώστε το παρακάτω ερωτηματολόγιο. Είναι ανώνυμο.

Πατάτε το λινκ https://forms.gle/QZvofuUaUZaWPiXN6 και στο τέλος πατάτε "Υποβολή"

Συμμετέχετε στις δράσεις μας . Θα σας ενημερώνουμε ! 



Η τροφή είναι ο σημαντικότερος συνδετικός κρίκος του ανθρώπου με τον πλανήτη. Η ζωή και η υγεία μας εξαρτώνται από την τροφή. Κι όμως, παρά τον χρόνο, τα χρήματα, το μόχθο και τους πολύτιμους φυσικούς πόρους που επενδύουμε για την καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη μεταποίηση και τη μεταφορά της, φαίνεται ότι δεν εκτιμούμε πια την τροφή, όπως άλλοτε

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται προς κατανάλωση πετιέται. Κοινώς, σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 868 εκ. πολίτες παγκοσμίως υποφέρουν από ασιτία. Η ποσότητα των 1,3 δις τόνων θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των ανθρώπων που υποσιτίζονται

 Κάθε φορά που πετάγονται τρόφιμα, πετάγονται, εκτός από χρήματα, όλα τα πολύτιμα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους: γη, νερό, ενέργεια που μας χάρισε ο πλανήτης.
Η μεγαλύτερη εικόνα της σπατάλης συμπεριλαμβάνει δάση και λιβάδια που εκχερσώνονται για γεωργικούς ή κτηνοτροφικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα η σπατάλη να αποτελεί τον μεγαλύτερο συντελεστή απώλειας της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Ένα από τα πράγματα που λατρεύουμε τα Χριστούγεννα είναι το γιορτινό τραπέζι, με φαγητά που μοσχοβολούν και πεντανόστιμα γλυκά, παραδοσιακά ή στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους.
Αφού αγαπούμε όμως όλοι το φαγητό τόσο πολύ, δεν είναι πολύ κρίμα να το σπαταλάμε; Η σπατάλη τροφίμων αυξάνεται δραματικά τα Χριστούγεννα, όμως μπορούμε να το αποτρέψουμε.
Με προσεκτικό προγραμματισμό και προετοιμασία θα καταφέρουμε να μηδενίσουμε τη σπατάλη τροφίμων τα Χριστούγεννα!

 «Κατάδυση» στο ψυγείο με την τέλεια φριτάτα

Η Κλαιρ Λάνγκαν, μας προτείνει μία εξαιρετική ιδέα για να αδειάσουμε το ψυγείο μας από τρόφιμα που μας έχουν περισσέψει και ψάχνουμε τρόπο για να τα καταναλώσουμε.

«Μία φορά την εβδομάδα και πριν την καθιερωμένη μας επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, κάνουμε μία εκκαθάριση στο ψυγείο, μαγειρεύοντας μία ισπανική ομελέτα, γνωστή ως φριτάτα. Παίρνουμε ότι λαχανικό μας έχει απομείνει, μισό κρεμμύδι, μία χούφτα σπανάκι, τον λιγοστό μας αρακά από την κατάψυξη και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί. Σπάμε έξι με οκτώ αυγά, προσθέτουμε τυρί και μπαχάρια και ψήνουμε για τριάντα με σαράντα λεπτά στους 180 βαθμούς. Η τέλεια συνταγή για όλες της ώρες της ημέρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: