Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Παγκόσμια ημέρα ποίησης στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ

 «Όταν η φωτογραφία συναντά τη  ποίηση»

Βίντεο από την εκδήλωση



Γιατί επιλέξαμε άραγε αυτή την εκδήλωση;

Προσδοκούμε σε αυτή να συνυπάρξουν αρμονικά ή σε ιδιότυπες εντάσεις ξεχωριστές μορφές έκφρασης, η ποίηση και η φωτογραφία αλλά και η μουσική και ο χορός.

Βασικά η εκδήλωσή μας έχει 4 ενότητες

1. Έκθεση φωτογραφίας. Γιατί;
«Mία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράση, συνυφασμένη με τη ζωή του θεατή, όπως ένα φλουρί, ένα κρύσταλλο, ή ένα γάντι», (Ανδρ. Εμπειρίκος).


Την εποχή που το μέσο της φωτογραφίας έχει ευρέως εξαπλωθεί, και την εποχή που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας, εμείς σκεφθήκαμε πώς θα επικοινωνήσουμε καλύτερα τα θέματα που θέλουμε να φωτογραφίσουμε.
Θα αναλύσουμε την στιγμή εκείνη, τα δευτερόλεπτα που θα μας επιτρέψουν να μετατρέψουμε μία πραγματική σκηνή σε φωτογραφική εικόνα, τη στιγμή που όλα σταματούν αναμένοντας το αποτέλεσμα.

Πως λέμε μία ιστορία, και ποια ιστορία επιλέγουμε τελικά να πούμε.

Για αυτό το σκοπό έγιναν 4 δίωρα διαδικτυακά μαθήματα με την κ Αθανασία Παναγέα μέσω της πλατφόρμας του zoom, .

Έτσι ήρθαμε σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας  με κινητό.
Οι συμμετέχοντες στην έκθεση  εκθέτουν σήμερα κάποιες φωτογραφίες.!!! Θα ήθελα να τονίσω πως δεν είμαστε επαγγελματίες, απλά ενεργοί πολίτες που θέλουμε να μαθαίνουμε συνέχεια καινούρια πράγματα..

Το κόστος των σεμιναρίων καλύφθηκε από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Το θέμα ήταν: Φωτογραφίζουμε το Φυσικό Περιβάλλον ( ποτάμια,  υγροτόπους, λίμνες, αρχαιολογικούς χώρους, βουνά κ.τ.λ.). 

 Με μεγάλο ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες έκλεισε ο κύκλος των σεμιναρίων στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Συμμετείχαν 16 άτομα.
2. Φωτογραφικό ρεπορτάζ – Χαϊδάρι χτες και σήμερα (1910-2010)

Βασισμένο στο φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Ιγγλέση με τη συμβολή της Μαρίας  Μπουρδάκη και του Κώστα Φωτεινάκη. Μια δράση του 2010 (4/6/2010) που μας έχει ήδη εμπνεύσει για μελλοντικές δράσεις και χρειαζόμαστε τη συμβολή σας. Μην ξεχνάμε το μότο μας «Ενεργός πολίτης».





3. Παγκόσμια ημέρα ποίησης:
Παγκόσμια μέρα της ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21 Μαρτίου από το 1999. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, το 1997, όταν ο έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου από το 2008, διοργανώνει εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:
To 2008 εκδώσαμε φυλλάδιο με τίτλο «ΝΑΙ στην Ποίηση – ΟΧΙ  Παρουσιάσαμε δείγματα από το έργο 25 συμπολιτών μας και παράλληλα διοργανώσαμε ποιητική – μουσική εκδήλωση στο Παλατάκι.Το 2010 επανεκδώσαμε ηλεκτρονικά το Ανθολόγιο της προηγούμενης χρονιάς, προσθέτοντας πέντε ποιητές. Σύνολο αυτή τη φορά 27 Χαϊδαριώτες ποιητές, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 «Ελληνίδες ποιήτριες - Από τη Σαπφώ στη Δημουλά», 2016 "Αφιέρωμα στον Αναγνωστάκη", 2017 «Ποίηση και προσφυγιά»,2018 ,2019  συνεχίσαμε διαδικτυακά…….2023.





4. Δυστυχώς , όπως είδαμε και στις μέρες μας , η ζωή δεν είναι μόνο χαρούμενες στιγμές. 3 χρόνια πάνε από το Μάρτιο του 2020 που η Ομάδα Ανάγνωσης Ποίησης έχασε ένα πολύ αγαπημένο μέλος μας, την Ειρήνη Μπουρολιά! Καλό ταξίδι, Ειρήνη μας! Θα είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας! Σε κάθε συνάντηση, σε κάθε εκδήλωση θα μας λείπεις, μας λείπεις πολύ! Σε ευχαριστούμε για τη φιλία και την αγάπη που μας έδωσες! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: