Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Μονή Δαφνίου – Το Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς παραμένει κλειστό για οκτώ ολόκληρα Χρόνια – Παρέμβαση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στο ΥΠΠΟ.


F.Perila

Προς: τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων - 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Θέμα: Μονή Δαφνίου: α) Πότε θα γίνει επισκέψιμη; β)Πρόταση για τη φύτευση δύο κυπαρισσιών.

Κατ΄ αρχάς σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Μονή Δαφνίου παραμένει κλειστή για συντήρηση, μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε από το σεισμό του 1999.
Σας πληροφορούμε ότι πολλοί τουρίστες απ΄ όλο τον κόσμο, που ταξιδεύουν μόνοι τους και όχι με πρακτορεία ταξιδίων, επισκέπτονται το χώρο κρατώντας ταξιδιωτικούς οδηγούς και διαπιστώνουν με έκπληξη ότι η Μονή Δαφνίου παραμένει κλειστή για επισκευές και εργασίες συντήρησης.
Σας υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενο έγγραφο που σας είχα στείλει (07/08/2003) με ενημερώσατε προφορικά ότι θα γινόταν προσπάθεια, ο προαύλιος χώρος να είναι επισκέψιμος ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων (2004), πράγμα που δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού, επισκεπτόμενος (29/5/2005) τη Μονή Δαφνίου είχε διαπιστώσει καθυστερήσεις και είχε υποσχεθεί την επιτάχυνση των εργασιών. Επίσης στις αρχές του 2007 είχε ανακοινωθεί ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος τον Ιούλιο του 2007.
Επειδή η Μονή Δαφνίου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστική Κληρονομιάς της UNESCO και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων, αλλά και εμάς των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, και συνδέεται διαχρονικά με την ιστορία της πόλης μας, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα για την πρόοδο των εργασιών και συγκεκριμένα, πότε ο χώρος θα είναι επισκέψιμος.

Επίσης σας προτείνουμε να φυτέψετε δύο κυπαρίσσια στη θέση των «εκλιπόντων» στην πλευρική είσοδο του καθολικού, τα οποία συνδέονται με την αισθητική το τοπίου, την ιστορία του χώρου και την καλλιτεχνική αναφορά διασήμων καλλιτεχνών.
Μεγάλοι καλλιτέχνες επισκέφτηκαν τη Μονή, εμπνεύστηκαν από το πευκόφυτο περιβάλλον, και απεικόνισαν ή περιέγραψαν τα δύο κυπαρίσσια. Φωτογράφοι : Nelly’s, Boissonas, Hans Holds, Παπαïωάνου, Μελετζής κ.α. Ζωγράφοι και χαράκτες: James Skene (1835 – 1845), Tavy Notton, F.Perila, Μπαρκόφ, Νικηφόρος Λύτρας, Κόντογλου, Τσαρούχης, Λυκούργος Κογιεβίνας, Τάσσος Αλεβιζος, Σελέκτ Πολυχρονιάδη κ.α. Λογοτέχνες: Εμμανουήλ Ροΐδης, Άγγελος Τερζάκης, Κοσμάς Πολίτης, Henri Miller, Σατωμπριάν (1806) και καλύτερα απ΄ όλους ο Δανός παραμυθάς Κρίστιαν Άντερσεν (1841) .

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και αναμένουμε την υπεύθυνη απάντησή σας α) πότε ο χώρος της Μονής Δαφνίου θα είναι επισκέψιμος και β) για την πρότασή μας να φυτευτούν τα δύο κυπαρίσσια στην πλευρική είσοδο του καθολικού.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επαληθευτεί η συντάκτρια Ν.Κοντάρου – Ρασσιά της εφημερίδας Ελευθεροτυπία ( 17/04/2003) η οποία είχε γράψει ότι «…Θα περάσει μια γενιά που δεν θα έχει τη δυνατότητα να δει…» το καθολικό.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: