Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Απαντήσεις του ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ στην ερώτηση Μιχάλη Παπαγιαννάκη για τη Λίμνη Κουμουνδούρου


2 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα των υγροτόπων, όπως ήδη έχουμε ήδη αναρτήσει χθες κάνοντας μια ιδιαίτερη παρουσίαση για τη Λίμνη Κουμουνδούρου. Και επειδή συνηθίζουμε να γιορτάζουμε τις επαιτείους ακόμα και σαράντα ημέρες μετά, δίνουμε συνέχεια στο θέμα της Λίμνης.
Με αφορμή την έρευνα "Για την Οικολογική και Ιστορική ανάδειξη της Λίμνης Κομουνδούρου" που έκαναν από κοινού ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου και η Διαρκής Κίνηση έχουν κατατεθεί πέντε ερωτήσεις στη Βουλή.
Η πρώτη ήταν του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιαννάκη (18/10/08)και οι απαντήσεις των ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ που κοινοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2008 (κλικάρετε στον τίτλο για να δείτε την ερώτηση του ΜΠ και τις απαντήσεις) δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο αντίθετα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά όπως:
1. Η απάντηση του ΥΕΘΑ ότι "το θέμα εκφεύγει του ΥΠΕΘΑ" δεν μας πείθει. Δηλαδή μπορεί κάποιοι να κάνουν ότι θέλουν δίπλα από το Στρατόπεδο Ξηρογιάννη?
2. Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ λέει πως "Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αναπλάσεων περιλήφθηκε το έργο επέκτασης της Δυτικής Πύλης με το οποίο αναβαθμίστηκε η εικόνα της εισόδου της πόλης στον περιβάλλοντα χώρο της Λίμνης, επί της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου με διαμορφώσεις πεζοδρομίων, φυτεύσεις, απομάκρυνση αυθαιρέτων πινακίδων κ.λπ.) Το έργο υλοποιήθηκε από τη ΔΕΠΟΣ ΑΕ"
Αχ! αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα έργα τους... Δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε... Αδέλφια μερικά μικρά δενδρύλια που φυτεύτηκαν κατά μήκος στη εθνικής ΑΘηνών - Κορίνθου εκτιμάτε ότι α) αναβαθμίστηκε η εικόνα της εισόδου της Πόλης? β) Σιγά την απομάκρυνση των πινακίδων. Αν θα πάτε τώρα ακόμα και στο λόφο υπάρχουν πινακίδες γ) Μέτρα για την απορύπανση της Λίμνης και τον έλεγχο των ρύπων πήρατε? Η θα πάρετε? Ένα πρόγραμμα Life για την απορύπανση της Λίμνης το καταθέσατε στην Ε.Ε?
Όμως υπάρχει μια σημαντική δυνατότητα στην απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε και που αναφέρει ο ν.2742/99 (άρ.21), ότι δηλαδή "η περιοχή καθορίζεται ως περιοχή περιαστικού πάρκου" και άρα είναι επισκέψιμη. Άρα στο χέρι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, του Δασαρχείου είναι να κάνουν ήπιες παρεμβάσεις και να αναγήρουν λυόμενα ξύλινα περίπτερα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρατηρητήριο πουλιών κ.λπ.
Το θέμα πάντως θέλει έρευνα, συζήτηση και κυρίως έργα απορύπανσης της Λίμνης ανάδειξης των οικολογικών και ιστορικών της χαρακτηριστικών. Μελέτες έχουμε, φτάνουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου