Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009
ΑΝΤΙο Χρήστο Παπουτσάκη
Ο Χρήστος Παπουτσάκης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την "Ημέρα Δράσης για τον Ελαιώνα" 26/1/08, παρουσιάζει τις προσπάθειες του περιοδικού ΑΝΤΙ και των συνεργατών του για να γίνει Μητροπολητικό Πάρκο η περιοχή. (φωτογραφία ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ)
(φωτογραφία Γ.Μιχαλόπουλος - Τα νέα της Πετρούπολης)
ΑΝΤΙο μας είπε ο Χρήστος Παπουτσάκης, ο οραματιστής, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος, ο εκδότης, ο άνθρωπος εκείνος που μαζί με τους συνεργάτες του πάλεψε για να γίνει ο Ελαιώνας το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, την εποχή που "όλος ο κόσμος ησύχαζε".
Μέχρι τέλους συμμετείχε και στήριζε την Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, ήταν ένας από τους 130 πολίτες που έκαναν τη προσφυγή για να μη τσιμενταριστεί η περιοχή με το Mall του Βωβού και τα άλλα κτήρια του κ.Κακλαμάνη (Δημαρχείο κ.λπ).
Ήταν αυτός, που μαζί με το Μανώλη Γλέζο και άλλους επώνυμους πολίτες, ο Δήμαρχος Αθήνας είχε χαρακτηρίσει "περιοδεύοντα θίασο".
Οι αγώνες του Χρήστου Παπουτσάκη έχουν καταγραφεί σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνκής και πολιτιστικής μας ζωής.
"Καλό ταξίδι σύντροφε". Ο Χρήστος μας είπε ΑΝΤΙο την Κυριακή 8/3/09
Κύριε Φωτεινάκη
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι γεγονός η μεγάλη προσπάθεια, από πολύ παλιά τού Χρήστου Παπουτσάκη για τον Ελαιώνα. Θυμάμαι όμως τον Γεράσιμο Κατωπόδη να τον κοιτάει με απορία, όταν, σε συγκέντρωση στον Ελαιώνα τη 10ετία τού '80 ο Χρήστος Παπουτσάκης είχε βρει πολλά θετικά σημεία στο διάταγμα Μάνου. Τότε τον είχαμε κοιτάξει πολλοί με απορία, όπως ο προαναφερθείς αντιδήμαρχος τής τότε δημοτικής αρχής Μυστακόπουλου (Αιγάλεω). Θα ήθελα την άποψή σας γι' αυτό
Δυστυχώς δεν γνωρίζω τη θέση του αείμνηστου Χρήστου Παπουτσάκη για το διάταγμα του Μάνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδεχομένως να έβρισκε κάποια θετικά σημεία, δεν το αποκλείω.
Πιστεύω ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κάποιος νόμος ή διάταγμα που να προδιαγράφει τις χρήσεις των 9.300 στρεμμάτων.
Νομίζω ότι η περιοχή δεν ήταν ακόμα στο Σχέδιο Πόλεως.
Υπάρχουν πολλοί πολεοδόμοι και άλλοι επιστήμονες που θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα κακό Π.Δ. που να περιγράφει τις χρήσεις κ.λπ. παρά να μην υπάρχει απολύτως τίποτα και να κάνει ότι θέλει ο καθένας.
Να σας υπενθυμίσω το επόμενο ΠΔ/95 του κ.Λαλιώτη δεν είχε γίνει αποδεκτό από την αριστερά και από άλλους φορείς. Όμως αυτό το κακό ΠΔ/95 είναι αυτό που υπήρχε, είναι αυτό που καθόριζε τις χρήσεις, και πάνω στις αρχές του βασίστηκε η προσφυγή για το Mall κ.λπ.
Από το άρθρο μου "Ελαιώνα - Το ιστορικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" παρουσιάζω ένα απόσπασμα σχετικά με το Π.Δ. Μάνου.
-------------------
Το 1965 υπήρξε μια πρόταση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του Βασιλειάδη αλλά δεν νομοθετήθηκε.
Η μόνη φωνή διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη και απαξίωση του Ελαιώνα όλα αυτά τα χρόνια ήταν η παρέμβαση του περιοδικού ΑΝΤΙ του Παπουτσάκη, ο οποίος, εκτός από την προβολή του θέματος, διοργάνωσε συνάντηση στη Γεωπονική τον Φεβρουάριο του 1989 με τη συμμετοχή Γερμανών ειδικών με θέμα τον Ελαιώνα.
Το 1990 με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Βακαλόπουλου Δημάρχου Ταύρου συστάθηκε με την συνεργασία των όμορων δήμων ο «Σύνδεσμος Οργάνωσης – Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Ελαιώνα» (Φ.Ε.Κ 665\22-10-1990) με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής (ρέματα, δρόμοι, αποχετευτικό, ρύπανση, ένταξη στο σχέδιο κ.λπ) και την ανάπτυξη της περιοχής.
Το 1990 το ΥΠΕΧΩΔΕ (Υπουργός Στέφανος Μάνος) προχωρεί την ένταξη ολόκληρης της περιοχής ΦΕΚ 74δ - 14/2/1991. Σύμφωνα με το ΠΔ του Στ.Μάνου προέβλεπε το 14% πράσινο (1.200 στρέμματα), το 12,5% οδικό δίκτυο (1.100 στρέμματα), 14% λειτουργίες δημοσίου (1.200 στρέμματα) και το υπόλοιπο 60% (5.200 στρέμματα) σε οικοδομικά τετράγωνα με συντελεστή 1,4-1,6.
Πως αντέδρασαν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην απόφαση Μάνου: Ο Δήμαρχος Αθήνας Αντώνης Τρίτσης έκανε προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση του ΠΔ., ο Συνασπισμός έκανε αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης, οι Δήμοι Αθηναίων – Αιγάλεω – Μοσχάτου – Περιστερίου και Ταύρου συντάσσουν κοινή ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζουν την απόφαση Μάνου ως «ιστορική και περιβαλλοντική καταστροφή». Την αντίρρησή τους εξέφρασαν επίσης ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), το ΤΕΕ (ζήτησε αναστολή της εφαρμογής).
Αξίζει να αναφέρουμε την τοποθέτηση του κ. Μόσχου Διαμαντόπουλου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος, σύμβουλος περιβάλλοντος και πολεοδομίας του ΑΣΔΑ) στην ημερίδα για τον Ελαιώνα. Ο κ. Διαμαντόπουλος αφού στην αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε «έκτρωμα» το ΠΔ του κ Μάνου στο τέλος προτείνει για τον Ελαιώνα:
5.000 στρ. ενιαίο πράσινο, 1.000 στρ. οδικό τοπικό δίκτυο, 2.500 στρ. ενιαία βιομηχανική βιοτεχνική περιοχή και από αυτά τα 450 στρέμματα υποχρεωτικό υψηλό πράσινο μόνωσης και τέλος 700 στρ. άλλες χρήσεις (Γεωπονική, Βοτανικός Κήπος, κατοικία κτλ)
Ευχαριστώ για την απάντησή σας, θα τη δημοσιεύσω στο φύλλο Απριλίου
ΑπάντησηΔιαγραφή