Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Σχόλια για την Ώρα της ΓΗΣ, τοπικές παρεμβάσεις και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα



Με αφορμή την Ώρα της ΓΗΣ (28/3/09, 8:30-9:30μ.μ.) και τη συμμετοχή πολλών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ, συλλόγων, σχολείων, πολιτών κ.ά. ακούστηκαν αρκετές φωνές που έκριναν σαν υποκριτική τη συμμετοχή αρκετών από αυτών που δήλωσαν συμμετοχή καθώς και πως δεν φτάνει η μία ώρα να «βυθιστούμε στο σκοτάδι» για να ανατρέψουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη κλιματική αλλαγή.
Η γνώμη μου είναι ότι αυτές οι εκδηλώσεις προσφέρονται για να ανοίξουν συζητήσεις για το περιβάλλον, τα μέτρα, τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο καθώς και σε ατομικό και όχι για να δώσουμε «εδώ και τώρα» λύσεις. Όπως δεν φτάνει η Παγκόσμια Ημέρα κατά της φτώχειας ή για το νερό κ.ο.κ. για να αντιμετωπιστεί η πείνα και η λειψυδρία έτσι δεν είναι αρκετό να κατεβάσουμε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος για μια «ΩΡΑ».
Η Θεοδότα Νάτσου από το WWF, η οργάνωση που είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει την «Ώρα της γης» στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων αναφέρει στη συνέντευξή της: «…Για πολλούς δήμους ή επιχειρήσεις… ίσως η εύκολη συμμετοχή και μεγάλη προβολή να ήταν το μοναδικό κίνητρο. Και επειδή ως WWF επιλέξαμε να αφήσουμε ανοιχτή τη συμμετοχή χωρίς κριτήρια κατάταξης σε «καλούς» και «κακούς», προφανώς και δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων, με τις εξόχως προβληματικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, θα χρειαστεί να διανύσει μακρύ δρόμο για να καλύψει τα κενά που έχει δημιουργήσει η απουσία θετικής πολιτικής για το αστικό πράσινο, την ανακύκλωση και το ενεργειακό αποτύπωμα κτιρίων και υπηρεσιών. Το ίδιο ισχύει και για άλλους «περιβαλλοντικά προβληματικούς», όπως η ΔΕΗ, οι οποίοι όμως προφανώς αντιλαμβάνονται πως το ρεύμα έχει αλλάξει κατεύθυνση….» (ΑΥΓΗ 28/3/09 ).
Άρα οργανωτές και πολλοί συμμετέχοντες γνωρίζουν τα όρια και της δυνατότητες που έχουν τόσο η Ώρα της Γης όσο και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ στο διάστημα αυτό της μίας ώρας είχαμε οικονομία 350MW ρεύματος και 350 μεγατόνους λιγότερο εκπομπής CO2.
Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες στην Ώρα της Γης έδωσαν το δικό τους χρώμα, προέβαλαν ειδικά αιτήματα αλλά και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με τις ευθύνες των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου αλλά και με τις προσωπικές ευθύνες και δυνατότητες που έχει έκαστος από εμάς. Ορισμένα παραδείγματα:
1. Η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα) και του εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική έκανε εκδήλωση έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας την Ώρα της Γης προβάλλοντας τα ειδικά προβλήματα της περιοχής που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
2. Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου έστειλε επιστολή στο Δήμο με την οποία έκανε διάφορες προτάσεις για από τις οποίες οι περισσότερες υλοποιήθηκαν (να διακοπεί ο ηλεκτροφωτισμός στις υπηρεσίες του Δήμου, στα γήπεδα, και στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης). Παράλληλα έστειλε εκατοντάδες mails με προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας από την καθημερινή χρήση.
3. Σύλλογοι και όμιλοι που ανήκουν στο Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης (Friends of Nature) έβγαλαν τις δικές τους ανακοινώσεις (Λάρισα, Μήλος κ.λπ),
4. Στην Αίγινα πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία στο λιμάνι και συναυλία κ.λπ.
Σαφώς πολλά έχουν να γίνουν για το μέλλον για την προστασία του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όμως όπως δεν πρέπει να υπερτιμούμε τις διάφορες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης , άλλο τόσο δεν πρέπει να τις υποτιμούμε.
Η σταδιακή αλλά προγραμματισμένη απεξάρτηση της ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα (Λιγνίτη, Λιθάνθρακα, Πετρέλαιο, Φυσικό αέριο κ.λπ), η χρήση των ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα καθήκον που δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην αγορά και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οι πολίτες καλούνται με κάθε τρόπο να επιβάλλουν στην πράξη δεσμεύσεις και μέτρα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προστασία του πλανήτη. Ιδιαίτερα μέχρι τη σύσκεψη της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο του 2009, πρέπει να ενταθούν οι αγώνες έτσι ώστε να προβληθεί το αίτημα «οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».
Για την αναγκαιότητα της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα σας συνιστούμε να δείτε το video που προβλήθηκε στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο AL JAZEERA το Νοέμβριο του 2008 και που αφορά την Ελλάδα καθώς και το video για το Αμύνταιο – Φλώρινα, και τα δύο έχουν σχέση με τη ΔΕΗ.
Κώστας Φωτεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου