Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ 2 ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Ο Ταϋγετος φλέγεται

Ο τουρισμός της υπερθέρμανσης (και των καταστροφών)
και ορισμένα ερωτηματικά για την αποκατάσταση

του Κώστα Φωτεινάκη

Μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα διαπιστώθηκε ένα ενδιαφέρον ή καλύτερα μια περιέργεια πολλών ανθρώπων να επισκεφτούν τον τόπο του «εγκλήματος». Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς δεν είχαν επισκεφτεί το βουνό, αν και θα μπορούσαν να το κάνουν «ξοδεύοντας» μισή ώρα από τον «πολύτιμο» χρόνο τους. Μιλάμε για το βουνό – βουνό και όχι για τις χασαποταβέρνες που όλο και «ανηφορίζουν» προς το τελεφερίκ. Η περιέργεια των «όψιμων» φίλων, ενόχλησε κάθε πραγματικό φίλο της Πάρνηθας και ορεινό πεζοπόρο, το δε Τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού πρότεινε, πολύ καλώς, να απαγορευτεί η πρόσβαση των ασχέτων στον καμένο εθνικό δρυμό.

Κάτι παρόμοιο οσφρίζομαι ότι συμβαίνει στις περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου. Πολλές και αόριστες συζητήσεις του τύπου «να πάμε, να δούμε και να συμπαρασταθούμε στους πυρόπληκτους», «να τους πάμε βοήθεια» κτλ. Οι πολιτικοί, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επιστήμονες, οι κρατικοί φορείς, οι πραγματικοί εθελοντές, αυτοί που ήθελαν όντως να προσφέρουν, οι δημοσιογράφοι, αυτοί που είχαν εξοχικά σπίτια, γνωστούς ή συγγενείς καλά έκαναν και πήγαν. Και ακόμα καλύτερα θα κάνουν εάν εξακολουθήσουν να πηγαίνουν, να στηρίζουν, να καταγράφουν και να προσφέρουν και το επόμενο διάστημα. Να μη ξεχαστούν οι άνθρωποι, η παραγωγή, το περιβάλλον, η αποκατάσταση. Όσοι όμως δεν έχουν κανέναν λόγο ας αποφύγουν να κάνουν «τουρισμό της υπερθέρμανσης». Δεν βοηθάει κανέναν.
«Τουρισμός της υπερθέρμανσης». Η αμερικανική τουριστική εταιρείαa Be chart Expeditions, είχε προγραμματίσει, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, κρουαζιέρα στο λεγόμενο Νησί της Υπερθέρμανσης. Ποιο είναι αυτό το νησί;

Ένα καινούργιο νησί που ξεφύτρωσε στη Γροιλανδία αφού έλιωσε ο παγετώνας που το ένωνε με την ξηρά εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι ταξιδιώτες (πως να τους χαρακτηρίσει κανείς φιλοπεριβαλλοντιστές; νεκρόφιλους;) θα επιβαζόντουσαν στο πλοίο «Αλεξέι Μαρίσεφ», άλλοτε ερευνητικό σκάφος του Υδρολογικού Ινστιτούτου της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ), το οποίο έχει μετατραπεί σε κρουαζιερόπλοιο!!! Το εισιτήριο στο «νησί της υπερθέρμανσης» κυμαινόταν από 3.683 – 5.158 ευρώ, ανάλογα με τη καμπίνα. Η ξενάγηση γύρω από το νησί θα διαρκούσε 24 ώρες.
Αναρωτιέμαι ποιο είναι το κίνητρο των «ταξιδιωτών» τουρισμός, αγάπη για το περιβάλλον, έρευνα ή νεκροφιλία; Αν σας ενδιαφέρει η είδηση (παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο) κλικάρετε:
http://environment.independent.co.uk/climate_change/article2504641.ece

Ας επανέλθουμε στις δικές μας καταστροφές, λόγω των πυρκαγιών, και να υποβάλουμε ένα ερώτημα, το οποίο απευθύνουμε και σε όλα τα κόμματα:
Συμφωνείτε να ευεργετηθούν και να πάρουν αποζημιώσεις από το κράτος ή και διευκολύνσεις εκείνοι που είχαν κτίσει (για να ξανακτίσουν) εντός των δασών, επάνω σε αιγιαλούς ή είχαν μπαζώσει ρέματα; ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ. ΕΣΕΙΣ;

Συμφωνείτε ότι μετά τις καταστροφές των κτιρίων και της παραγωγής ίσως θα ήταν σκόπιμο η ανέγερση των νέων νόμιμων κτιρίων να γίνει με σχέδιο και όχι άναρχα, η δε αγροτική παραγωγή (εάν κριθεί σκόπιμο από τους ειδικούς) να αλλάξει(π.χ. Βιολογική γεωργία κτλ); ΕΜΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ. ΕΣΕΙΣ;

Κώστας Φωτεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: