Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Με αφορμή τη blog action day

Πολλά κέφια για κινητοποιήσεις....
Αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση....
Στο ερώτημα που είχαμε υποβάλλει στους επισκέπτες«με ποιόν τρόπο θέλετε να παρέμβουμε την« Παγκόσμια Ημέρα για το Κλίμα, την 8η Δεκεμβρίου» οι απαντήσεις ήταν: Διαδήλωση 41%, Διάλεξη 29%, Αναδάσωση 22%, στέλνοντας mail στο ΥΠΕΧΩΔΕ 6%.
Έτσι λοιπόν ο διαχειριστής του blog θα τα κάνει όλα, δηλαδή και στη διαδήλωση θα πάει, και τη διάλεξη θα οργανώσει, και σε αναδάσωση (αν προκύψει) θα συμμετάσχει, και mail θα στείλει...
Αγαπητοί επισκέπτες ο αγώνας για το περιβάλλον είναι μια σοβαρή υπόθεση και σαφώς δεν εξαντλείται σε μια ημέρα, είτε είναι η 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είτε είναι η blog action day 15 Οκτωβρίου ημέρα δράσης των bloggers για το περιβάλλον, είτε θα είναι η 8 Δεκεμβρίου Παγκόσμια καμπάνια για το Κλίμα.
Όλες αυτές οι ημέρες είναι μια ευκαιρία για να μας κάνουν να αναρωτηθούμε τι δεν κάναμε για το περιβάλλον τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου.
Αυτές τις επετείους δεν πρέπει να τις υποτιμούμε ούτε να τις υπερτιμούμε. Θα πρέπει να τις βλέπουμε ως μια ευκαιρία να προβάλλουμε τα μεγάλα προβλήματα, να υποβάλλουμε κριτική και να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας...
Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τις μικρές κακές συνήθειες....
Εμείς, εδώ στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. προβάλαμε την υπεράσπιση του άρθρου 24 του Συντάγματος και την σύσταση Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Βέβαια ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν σημαίνει αυτόματα ότι λύθηκε το πρόβλημα. Είναι ένα θετικό βήμα όμως η ουσία είναι τι είδους πολιτική θα εφαρμόζει αυτό το Υπουργείο.
Αλλά θα επανέλθουμε...
Θα είδατε προφανώς ότι έχουμε αναρτήσει το εικονίδιο για την Παγκόσμια Καμπάνια για το Κλίμα... Είμαστε από τους πρώτους...
Ε! Θα προσπαθήσουμε να σηκώσουμε και το θέμα... Ετοιμάζουμε την διάλεξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή με τον καθηγητή Παναγιώτη Νάστο, Πανεπιστήμιο Αθήνας (τομέας Γεωγραφίας – Κλιματολογίας) και έχουμε και κάποιες άλλες ιδέες που τις επεξεργαζόμαστε....
(συνεχίζεται)

Κώστας Φωτεινάκης

1 σχόλιο:

fwties_project είπε...

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΜΑΣ» ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εικόνα παρακολουθήσαμε από κοντά την καταστροφή σε οικολογικό, ανθρώπινο, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Την παρακολουθήσαμε αλλιώτικα από άλλες φορές γιατί συνέβη στο σπίτι μας, στα μέρη που γνωρίζαμε, εκεί που μεγαλώσαμε… Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε μπαίνοντας στην καθημερινότητά μας αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι. Για να το εμποδίσουμε να επαναληφθεί όσο περνάει από το χέρι μας.

Η ΙΔΕΑ
Η παραγωγή μιας διαδραστικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γράφουν τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους γύρω από τις φωτογραφίες. Η κάθε φωτογραφία δεν θα φέρει το όνομα του δημιουργού της, τα ονόματα των φωτογράφων θα αναγραφούν συγκεντρωτικά. ΤΟ

ΘΕΜΑ
Η ελληνική φύση, πριν και μετά την καταστροφή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Στην έκθεση μπορεί κανείς να φέρει φωτογραφίες (ρεπορτάζ ή και τοπίου) από τις πυρκαγιές, από καμένα τοπία, από τα δάση όπως ήταν πριν την καταστροφή αλλά και φωτογραφίες αναμνηστικές που δείχνουν πως κάθε ένας από τους φωτογράφους έζησε τα μέρη αυτά σε προσωπικό χρόνο, σε ένα πικνικ, σε μια εκδρομή ή φτιάχνοντας τον πρώτο του χιονάνθρωπο στη Πάρνηθα. Οτιδήποτε θέλετε, αρκεί οι φωτογραφίες να αφορούν τα μέρη που κάηκαν το καλοκαίρι.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Ο κάθε φωτογράφος επιλέγει τις φωτογραφίες του.

ΥΛΙΚΟ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
Χαρτί αφίσας ή φωτοτυπίας. Οποιοδήποτε άλλο υλικό είναι δεκτό με δική σας ευθύνη μιάς και οι φωτογραφίες μπορεί να καταστραφούν από τις παρεμβάσεις των θεατών. Ο κάθε φωτογράφος επιβαρύνεται το κόστος της εκτύπωσης και τη φροντίδα για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους. Αριθμός φωτογραφιών από 1 έως 5. Μέγεθος ελεύθερο.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η έκθεση θα στεγαστεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Φωκίωνος Νέγρη 42, από 10 μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2007. (φωτογραφίες χώρου διαθέσιμες στα mail επικοινωνίας).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Ο κάθε φωτογράφος θα φέρει και θα τοποθετήσει ο ίδιος τις φωτογραφίες του, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου από 07:00 μέχρι 20:00.
(σημ. επιθυμώντας και έχοντας σχεδόν εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη της ανάρτησης των έργων, είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων νωρίς το πρωί, για να κοινοποιηθεί η προσπάθεια μέσω πρωινών ενημερωτικών εκπομπών, του είδους «Πρώτη Γραμμής ΝΕΤ)
Προσοχή!!! Δεν θα υπάρξουν άλλες ημέρες για την τοποθέτηση των έργων.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν συζητήσεις για τις πυρκαγιές, τα δάση και το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περιβαλλοντολόγων και πολιτών. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση παρακαλώ επικοινωνήστε με τα παρακάτω emails:
Στεφανία Μιζάρα: mizar@otenet.gr Αθηνά Καζολέα: akazolea@yahoo.co.uk

Ομάδα Διοργάνωσης Αθηνά Καζολέα Νικάνδρη Κουκουλιώτη Μαριλένα Σταφυλίδου Λουίζα Γκουλιαμάκη Στεφανία Μιζάρα