Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Η υπερθέρμανση του πλανήτη – η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις στη ζωή μας



(Κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε το ρεπορτάζ του Flash για την συγκέτρωση για το κλίμα στο Σύνταγνα)


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων οι κ.κ.: Δημήτρης Μαραβέλιας (Δήμαρχος Χαϊδαρίου), Κυριάκος Ντηνιακός (πρώην και επί σειρά ετών Δήμαρχος Χαϊδαρίου), Τάσος Βουρλούμης (αντιδήμαρχος Παιδείας), Δημήτρης Τσατσαμπάς (πρώην αντιδήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πρώτα το Χαϊδάρι), Δημήτρης Βίτσας (επικεφαλής της δ.κ. πολίτες σε δράση), Παναγιώτης Στασινός (πρώην αντιδήμαρχος), Σοφία Δημητρίου (υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), Γωγώ Κανελοπούλου (Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ), Θεόφιλος Μεντεσίδης (Ένωση Μακεδόνων), Μαρία Μπρη – Παπαμακαρίου (Σύλλογος Πυργουσίων Χίου), Χρήστος Καραμάνος (Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και Παναττικό Δίκτυο κινημάτων πόλης), Γουέην Χωλ και Κώστας Λάντος από το www.enouranois.gr), Νίκος Μπισκίνης από την κίνηση πολιτών ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ κ.ά.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η υπερθέρμανση του πλανήτη – η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις στη ζωή μας» και το ανάπτυξαν οι: Παναγιώτης Νάστος – Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας – Κλιματολογίας, Γιάννης Σακιώτης Dr. Πολιτικός Επιστήμων και Γιάννη Σχίζας Διευθυντής του Συλλόγου ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.
Εκ μέρους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ο Κώστας Φωτεινάκης παρουσίασε τις θέσεις του συλλόγου για το Κλίμα, την μέχρι τώρα δράση και τον προγραμματισμό του συλλόγου. Μεταξύ των άλλων σημείωσε:
· «Ο σύλλογος συμμετέχει "Παναττικό Δίκτυο κινημάτων πόλης και ενεργών πολιτών», είναι συνιδρυτής του Ελληνικού Δικτύου της Περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Φύσης «Friends of Nature και πως ένα μέλος του συλλόγου συμμετέχει ως παρατηρητής στο συνέδριο της νεολαίας των Φίλων της Φύσης στη Βαρσοβία.»
· «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η επικοινωνία με τη νεολαία είναι ένας από τους πρώτους στόχους του συλλόγου. Για το λόγο αυτό θα ιδρύσουμε Οικολογική Βιβλιοθήκη, θα συνεργαστούμε με Πανεπιστήμια και περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα διοργανώσουμε ημερίδες, θα εκδώσουμε βιβλία και μελέτες. Την ημέρα της ποίησης θα παρουσιάσουμε το ανθολόγιο ποίησης Χαϊδαριωτών Δημιουργών».
· «Το επόμενο πεζοπορικό πρόγραμμα θα έχει και επισκέψεις σε μουσεία και τόπους που συνδέονται με την ιστορία του Χαϊδαρίου».
· «Η κοπή της πίτας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου στο Διομήδειο Κήπο»· «Θα διοργανώσουμε Διήμερη Περιβαλλοντική – Πολιτιστική εκδρομή την Άνοιξη στο Μεσολόγγι (Λιμνοθάλασσα – Μουσείο Βάσως Κατράκη) κτλ.
· «Θα κάνουμε παρεμβάσεις για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της πόλης: Ποικίλο, Στρατόπεδο, Σκαραμαγκάς, Πεζοδρόμια, Κυκλοφοριακό, Συγκοινωνία, Αστικό πράσινο, Ανακύκλωση.»

Ο Κώστας Φωτεινάκης έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Η φιλοσοφία του συλλόγου είναι «σκεπτόμαστε παγκόσμια – δρούμε τοπικά». Οι νέοι είναι το μέλλον και η ελπίδα μας. Εμπιστοσύνη, στήριξη και ανάδειξη της νέας γενιάς της πόλης μας.
Έχουμε θέσεις για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον στον τόπο μας. Θα επαναλάβουμε τις βασικές:
· Το Ποικίλο Όρος το θέλουμε βουνό, οτιδήποτε ανατρέπει τον χαρακτήρα του θα μας βρίσκει αντίθετους, όπως π.χ. μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις «ψυχαγωγίας» μη δασικού χαρακτήρα, οι διανοίξεις μη δασικών οδών, μεταφορά των λειτουργιών της πόλης στο βουνό κτλ.
· Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσια πόλη· να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις στην περιοχή και να αποκρουστεί η μετατροπή μέρους του ναυπηγείου σε εμπορικό λιμάνι.
· Να αποκατασταθεί άμεσα το τοπίο με δενδροφυτεύσεις, από τις αλόγιστες και χωρίς έλεγχο παρεμβάσεις που έγιναν για την διάνοιξη την σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου και της Περιφερειακής Λ.Αιγάλεω – Αττική Οδός.
· Μέτρα για το κυκλοφοριακό στην πόλη και την συντομότερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.
· Απελευθέρωση πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, μέτρα για τον περιορισμό της ηχητικής και της αισθητικής ρύπανσης (διαφημιστικές πινακίδες) κτλ.
Και συνέχισε «Δεν υποτιμάμε την συμβολή κανενός και την προσπάθεια που έχει καταβάλλει για τα παραπάνω ζητήματα. Δεν ερχόμαστε να ανακαλύψουμε την Αμερική. Απλά θέλουμε με τον τρόπο μας να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ο στόχος μας είναι η στέγαση του συλλόγου γιατί, εκτός από χώρο συνάντησης και δημιουργίας συνδέεται με την σύσταση της οικολογικής βιβλιοθήκης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: