Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Λιμάνι Σκαραμαγκά - Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ-Χαλυβουργική) - Νέοι ρύποι συγκεντρώνονται στη Δυτική Αθήνα



Ο καλός μας φίλος Μωυσής Μπουντουρίδης που παρακολουθεί τα πολιτικά, οικολογικά και κοινωνικά δρώμενα μας έστειλε την περίληψη ενός άρθρου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian.
Το άρθρο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και σαφώς έχει σχέση και με την περιοχή μας, δηλαδή το Λιμάνι στο Σκαραμαγκά, το οποίο αν τελικά λειτουργήσει, θα το επισκέπτονται αρκετά πλοία τα οποία εκπέμπουν τους ρύπους τους από τα φουγάρα τους.
Οι νέοι ρύποι από τα φουγάρα των πλοίων καθώς και οι ρύποι που θα εκπέμπει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (συνεργασία Χαλυβουργικής - ΔΕΗ) θα δημιουργήσουν νέα επιβάρυνση στο Θριάσιο και στη Δυτική Αθήνα.
Όλα τα ανωτέρω αν τελικά δεν αντιδράσουμε αποτελεσματικά...
Κ.Φωτ.


"Την περασμένη Τετάρτη 13/2/2008, ο Guardian είχε ένα αποκαλυπτικότατο άρθρο για τις εκπομπές CO2 από τα πλοία. Σύμφωνα μ' αυτό, οι ετήσιεςεκπομπές από πλοία εμπορικής ναυτιλίας φθάνουν τα 1,12 δισεκατομμύριατόνους CO2 παγκοσμίως, κάτι που αντιστοιχεί στο περίπου 4,5% τωνσυνολικών/παγκόσμιων εκπομπών του διοξίδειου του άνθρακα. Από την άλλημεριά, η σχέση της εμπορικής ναυτιλίας - κι όχι μόνο στον τομέα τηςμεταφοράς καυσίμων και πρώτων υλών - με το παγκόσμιο κεφάλαιο είναικάτι περισσότερο από αυταπόδεικτη. Επομένως, θαυμάστε την υποκρισίαστις "επίσημες" (και mainstream) συζητήσεις για το πρόβλημα τηςκλιματικής αλλαγής που επιμένουν να αγνοούν το δάκτυλο τουκαπιταλισμού - και ιδιαίτερα μέσω του εφοπλιστικού κεφάλαιου."
Κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε στα αγγλικά ολόκληρο το άρθρο του Guardian Μ.Μπουτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: