Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008
Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για την επισκεψιμότητα της Μονής Δαφνίου
Ψηφιδωτά από το Καθολικό της Μονής Δαφνίου
Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είχε παρέμβει με επιστολή του για το θέμα της Μονής Δαφνίου, τον Φεβρουάριο του 2008. Ως γνωστό η Μονή Δαφνίου είχε υποστεί σοβαρές ζημιές με τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999. Από τότε η Μονή Δαφνίου παραμένει κλειστή στους επισκέπτες παρά το γεγονός ότι υπήρξαν υποσχέσεις ότι ο προαύλιος χώρος θα ήταν επισκέψιμος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (2004) και όταν αυτό δεν επετεύχθη, τον Ιούνιο του 2007. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κ.Καραμανλής, είχε επισκεφτεί τον χώρο με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού και είχε υποσχεθεί επιτάχυνση των εργασιών συντήρησης (2004)
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. με την επιστολή του προς την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητούσε να μάθει πότε ο χώρος θα είναι επισκέψιμος και έκανε πρόταση να φυτευτούν δύο κυπαρίσσια στο νότιο περίβολο τα οποία επί δεκαετίες κοσμούσαν το χώρο και είχαν ζωγραφιστεί, φωτογραφηθεί, περιγραφεί από διάσημους καλλιτέχνες.
Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στα κόμματα και στα ΜΜΕ και αποτέλεσε τη βάση ερώτησης που κατέθεσαν στο ΥΠΠΟ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαγιαννάκης και Ψαριανός.
Σας ενημερώνουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση ή αναφορά στη Βουλή. Η πρώτη ήταν όταν μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας οι οικολογικοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι του Περιστερίου – Πετρούπολης – Χαϊδαρίου και η Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εκδώσαμε κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούσαμε να διασωθούν οι ελεύθεροι χώροι της Δυτικής Αθήνας και ολόκληρου του λεκανοπεδίου και να ενισχυθεί το πράσινο στις πόλεις. Την αναφορά κατέθεσαν στη Βουλή ο κ.Ι.Τραγάκης (ΝΔ), ο κ.Α.Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), η κα Ασημ.Ξυροτύρη (ΣΥΡΙΖΑ).
Στην πρόσφατη ερώτηση ο Υπουργός κ. Μιχάλης Λιάπης απάντησε στους ερωτώντες βουλευτές με τετρασέλιδο επιστολή (11/03/08), τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζουμε:
• Κατ΄ αρχάς αναφέρεται ότι «η Μονή Δαφνίου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», κάτι το οποίο γνωρίζουμε πλήρως και γι αυτόν το λόγο επιμένουμε στην επιτάχυνση των εργασιών συντήρησης.
• Στη συνέχεια περιγράφονται οι άμεσες εργασίες μετά το σεισμό για την προστασία των ψηφιδωτών και την υποστύλωση του ναού, του τρούλου κτλ.
• Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν (σ.σ. και μάλλον πραγματοποιούνται ίσως θα ήταν ακριβέστερο να πούμε) ήταν: α) Στερέωση – Αποκατάσταση εσωτερικού περιβόλου. «Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2006». β) Στερέωση Καθολικού Α΄ Φάση «ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2007»
• «Η υλοποίηση της Β΄ Φάσης εργασιών στο Καθολικό θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και την αξιολόγηση των τελικών αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων των Ερευνητικών Προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.»
• «Η 1η Εφορεία προγραμματίζει για το καλοκαίρι 2008 την επαναλειτουργία του με την μορφή επισκέψιμου εργοταξίου…» «Μολονότι στο Καθολικό οι εργασίες θα συνεχιστούν στο μέλλον εξετάζεται η επισκεψιμότητα του κεντρικού τμήματος…» (γίνεται περιγραφή το πώς θα γίνεται).
• «Η επαναφύτευση των κυπαρισσιών είναι αντικείμενο της δεύτερης οριστικής φάσης αποκατάστασης του Καθολικού».
Από τα παραπάνω, αλλά και από άλλες πληροφορίες που έχουμε, βγάζουμε τα εξής συμπεράσματα:
I. Ο προαύλιος χώρος θα είναι επισκέψιμος με προϋποθέσεις το καλοκαίρι του 2008 και θα είναι μεγαλύτερης έκτασης από τον προηγούμενο. Το ελπίζουμε…
II. Η Β΄ Φάση των εργασιών δεν έχει ακόμα αρχίσει. Αυτό μας κάνει να θεωρούμε βάσιμη την πρόβλεψη άλλων εδικών ότι «η πλήρης αποκατάσταση του Καθολικού θα ολοκληρωθεί το 2025».
III. Η επαναφύτευση των κυπαρισσιών θα γίνει στο τέλος των εργασιών. Έστω και τότε θα πρέπει να γίνει.
IV. Η επαγρύπνηση των πολιτών και η επιτάχυνση των εργασιών είναι απαραίτητη γιατί το Μνημείο το επισκέπτονται πολλοί ξένοι, αφού καταγράφεται στον κατάλογο της UNESCO αλλά και ταξιδιωτικών οδηγών. Εμείς έχουμε κάνει, από το 2003 και εντεύθεν, τρεις παρεμβάσεις και θα «έχουμε το νου μας…»
V. Αν και το Μνημείο δεν προσφέρεται για γκρίνιες και κριτική εκτιμούμε ότι οι εργασίες καθυστερούν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Kαλησπερα.Συμφωνω απολυτα.Πρεπει να επισκευαστει αμεσα και η Μονη αλλα και οποιοδηποτε αλλο μνημειο χρηζει αμεσης επισκευης.Στην περιοχη της Πλακας,στην οποια εργαζομαι υπαρχει ενα οικοδομικο τετραγωνο με διατηρητεα κτιρια.Γυρω στον περασμενο Σεπτεμβριο ξεκινησαν εργασιες συντηρησης,επισκευης και αναπαλαιωσης.Για καμια 10αρια μερες ειδα τεχνικους να εργαζονται.Απο εκει και περα,αφαντοι και τα κτιρια ξαναερειπωνουν,ενω σε αυτα μαζευονται τις βραδινες κυριως ωρες,τοξικομανεις,αστεγοι και αλλα ατομα του υποκοσμου.Επιτελους τα κτιρια αυτα πρεπει να επισκευαστουν και να γινουν μουσειακοι χωροι οπως ειχε ανακοινωθει περυσι στα τελη Αυγουστου.
Δημοσίευση σχολίου