Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Οι θέσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. για την πυροπροστασία του Χαϊδαρίου


Στην ημερίδα που έκανε ο Δήμος Χαϊδαρίου (13/4) για την περιβαλλοντική πολιτική η Εύη Καραγιάννη (Αποστολοπούλου) έκανε συνολική παρέμβαση για τον χαρακτήρα, τους στόχους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Μεταξύ των άλλων παρουσίασε και τις θέσεις του συλλόγου για την πυροπροστασία, οι οποίες βασίζονται στη Χάρτα για την Προστασία και την Οικολογική Ανάδειξη του Ποικίλου Όρους. (Ολοκληρωμένες οι θέσεις παρουσιάζονται στη Χάρτα, εδώ αναφέρονται οι προτάσεις που απευθύνονται στο Δήμο Χαϊδαρίου)

"Η προστασία των δασών έχει τουλάχιστον πέντε σκέλη: 1) προφύλαξη (έργα πρόληψης πριν την έναρξη των πυρκαγιών), 2) άμεσος εντοπισμός της πυρκαγιάς και σαφή περιγραφή του τόπου εκδήλωσης, 4) πυρόσβεση 5) αποκατάσταση – αναδάσωση.
Έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις θέσεις μας για την πυροπροστασία στη Χάρτα για το Ποικίλο Όρος. Έχουμε κοινοποιήσει τη Χάρτα σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και στους περισσότερους φορείς της πόλης μας. Επαναλαμβάνουμε σήμερα τις βασικές μας θέσεις για την πυροπροστασία:
Οργάνωση – τεχνικός εξοπλισμός των πυροφυλάκων – εκπαίδευση – συντονισμός.
Να υπάρχει μόνιμα πυροσβεστικό όχημα στη Μονή Δαφνίου, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Απαγόρευση της στάθμευσης στη δασική περιοχή μετά το Copa Copana. Περιπολίες επί της Εθνικής Οδού και ιδιαίτερα στην πλευρά του άλσους Δαφνίου.
Να υπάρξουν μόνιμα επαγγελματίες πυροφύλακες σε συγκεκριμένα πυροφυλάκια: α) Επάνω από τη Μονή Δαφνίου (το περσινό καλοκαίρι το στελεχώσαμε εμείς τις επικίνδυνες ημέρες) β) στην περιοχή του Άνω Δάσους (τέρμα Ακροπόλεως).
Να αποκτήσει ο Δήμος μικρό και ευέλικτο πυροσβεστικό όχημα (ή να τοποθετήσει μια δεξαμενή σε μικρό ανοικτό όχημα) στα πρότυπα του πυροσβεστικού οχήματος του Διομηδείου Κήπου για γρήγορες και αυτόνομες πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Η εθελοντική πυροφύλαξη είναι σημαντική και θα συμμετέχουμε και φέτος, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει την ευθύνη των θεσμικών φορέων που έχουν τα κατάλληλα τεχνικά και οικονομικά μέσα για το σκοπό αυτόν. Η κύρια ευθύνη είναι του Δασαρχείου, της πυροσβεστικής, του ΑΣΔΑ, των Δήμων, των νοσοκομείων – στρατοπέδων - Διομηδείου Κήπου που έχουν πολλά δέντρα στους χώρους τους. Εμείς δρούμε επικουρικά και ως ομάδες υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: