Πέμπτη 29 Μαΐου 2008
ECO Δυτικά και άλλα νέα
ΠΕΤΡΟΛΑ: με μπάζωμα της ακτής της ΠΥΡΚΑΛ«κρύβουν» την διαρροή του διυλιστηρίου. Φωτ. Επιτροπή Αγώνα.
Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) αύξησε τα έσοδά του κατά 30% το 2007. Επισκέφτηκαν το λιμάνι της Ελευσίνας περισσότερα από 5.000 πλοία το χρόνο (περίπου 15πλοία την ημέρα) και διακινήθηκαν περίπου 2 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων. Το πρώτο δίμηνο του 2008, τα μεγέθη είναι ακόμα μεγαλύτερα ενώ αναμένεται τεράστια αύξηση με την κατασκευή νέου εμπορευματικού σταθμού του ΟΣΕ και η σύνδεσή του με το λιμάνι της Ελευσίνας. Με άλλα λόγια οι κυκλοφοριακοί φόρτοι θα αυξηθούν καθώς και η εκπομπή ρύπων στο Θριάσιο και Δυτικά της Αθήνας.
Η ΠΕΤΡΟΛΑ στο σκαμνί του εισαγγελέα περιβάλλοντος για πέντε παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σε επιθεώρηση που έγινε στις 18/6/2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν περιβαλλοντικές παραβιάσεις τις οποίες κατέγραψαν και με πράξη βεβαίωσης έστειλαν την υπόθεση στον εισαγγελέα. Η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) σημειώνει ότι «δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι» και πως το διυλιστήριο «συνεχίζει να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα υπόγεια νερά του Θριασίου» και επισημαίνει ότι «αφού σήμερα το διυλιστήριο παραβιάζει ασύστολα την περιβαλλοντική νομοθεσία τι θα συμβεί όταν επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του και η παραγωγή του θα είναι πέντε φορές πιο σύνθετη για να διυλίζει φθηνότερο – και πιο βρώμικο σε θειάφι – αργό πετρέλαιο;»
Να ανοίξουν οι παραλίες – Να εντοπιστούν οι αυθαιρεσίες που εμποδίζουν την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου. Η εισαγγελία της Αθήνας με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά (σ.σ. ο κ. Σανιδάς τηρεί καλή στάση για το Ποικίλο Όρος εδώ και χρόνια) ξεκινά μια μεγάλη έρευνα για το θέμα των παραλιών. Το θέμα άνοιξε πέρσι με την απεργία πείνας του Δημάρχου Ελληνικού και τον αγώνα ευαισθητοποιημένων πολιτών για την απελευθέρωση και την ελεύθερη πρόσβαση στην πλαζ του Αγίου Κοσμά καθώς η οποία στηρίχτηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, το ΤΕΕ, την ΤΕΔΝΚΑ, το Παναττικό κ.ά. φορείς. Την ημέρα της «απελευθέρωσης» της παραλίας του Αγίου Κοσμά πολλά μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. αλλά και της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου είχαν πάρει συμμετάσχει στο εγχείρημα, ο δε υπογράφων είχε δώσει συνέντευξη στο BBC. Δυστυχώς για την απελευθέρωση της παραλίας Σκαραμαγκά ελάχιστα γίνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση δυτικά της Αθήνας, αντίθετα νέες επιβαρύνσεις και νέες χρήσεις (π.χ. λιμάνι) προστίθενται. Η πρόταση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είναι ο Δήμος Χαϊδαρίου να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα και την έρευνα της εισαγγελίας και να διεκδικήσει αυτό που του ανήκει, δηλαδή τα 120 στρέμματα που είχαν δημιουργηθεί από μπαζώματα στο Σκαραμαγκά.
Κ.Φωτ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου