Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Η δημόσια διαβούλεση του Δήμου Χαϊδαρίου

Την Πέμπτη 12/6/08 συνεχίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημόσια διαβούλευση για το έργο και τον προγραμματισμό του Δήμου. Είχαν προηγηθεί τρεις συναντήσεις στο Δαφνί, στο Δάσος Χαϊδαρίου και στην Αστυθέα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία με μια μεγάλη δημόσια εκδήλωση.
Στη συνεδρίαση πήραν μέρος:
• Η δημοτική αρχή με το Δήμαρχο κ.Δ.Μαραβέλια και τους συνεργάτες του.
• Οι κ.κ. Κ. Σπηλιόπουλος και Γ.Ιγγλέσης από το δημοτικό συνδυασμό «Όμορφη Πόλη»
• Ο κ. Δ. Βίτσας επικεφαλής της δ.κ. «πολίτες σε δράση».
• Οι κ.κ. Κ.Φουντούλης, Γ.Τερζάκης, Κ.Φωτεινάκης πολίτες του Χαϊδαρίου.

Δεν πήραν μέρος:
• O κ.Δημήτρης Τσατσαμπάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του «Πρώτα το Χαϊδάρι». Διαβάστηκε επιστολή του με την οποία παρουσίασε τους λόγους της μη συμμετοχής του.
• Ο κ.Μ.Σελέκος παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αυτός και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» δεν θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μεγάλα προβλήματα του Ποικίλου Όρους, του Σκαραμαγκά, του Θριασίου, του Πολιτισμού, στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, της κυκλοφορίας και της ποιότητας ζωής της πόλης, στις νεροτσουλήθρες κτλ.
Ο υπογράφων πήρε το λόγο τελευταίος απλά για να διευκρινίσει και να προσθέσει πληροφορίες τις οποίες οι δημοτικοί σύμβουλοι και η διοίκηση αγνοούσαν καθώς και για να υπογραμμίσει τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύψουν από το κτηματολόγιο:
1. Για τη διέλευση του τρένου από το Όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο: α) Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου. Οι εργολάβοι έχουν ζητήσει παράταση επικαλούμενοι τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, ως γνωστόν δεν είχαμε πυρκαγιά μεγάλης έκτασης στο βουνό. β) Έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καταστροφές στο βουνό από τη διάνοιξη. Οι εργολάβοι έχουν μηνυθεί από το δασονομείο τέσσερις φορές για τη μη τήρηση των όρων διάνοιξης (π.χ. ενώ είχαν πάρει άδεια για δρόμο πλάτους 10 μέτρων στην πραγματικότητα τον είχαν διαπλατύνει στα 40 μ) και στις δίκες 11 και 12 Ιουνίου ζήτησαν αναβολή την οποία και πήραν γ) Ζήτησε να μη παραληφθεί το έργο εάν προηγουμένων δεν εφαρμοστεί πλήρως η περιβαλλοντική μελέτη που προβλέπει την αισθητική αποκατάσταση της περιοχής και δενδροφύτευση.
2. Για την Ιερά Μονή Δαφνίου: Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει ήδη στείλει επιστολή στην αρμόδια Εφορεία την οποία κατάθεσε ως επερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Μ.Παπαγιαννάκης. Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού (βασικά των ανθρώπων που έχουν αναλάβει τη συντήρηση της Μονής μετά το σεισμό του 1999) ήταν αόριστη και καθόλου δεσμευτική. Ενημερώνουμε ότι σε επιστολή μας το 2003 είχαμε ενημερωθεί προφορικά ότι γίνεται προσπάθεια να γίνει επισκέψιμος ο προαύλιος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Η επόμενη κυβερνητική δήλωση ήταν ότι τον Ιούλιο του 2007 θα υπάρχει η δυνατότητα οι επισκέπτες να εισέλθουν στο χώρο και με προσοχή να δουν ακόμα και το καθολικό, έστω και αν αυτό βρίσκεται υπό καθεστώς συντήρησης, φυσικά ούτε και αυτό έγινε. Η απάντηση του Υπουργείου στον κ.Παπαγιαννάκη αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο αόριστη. Επικαλείται τις μεγάλες ζημιές (όντως ήταν μεγάλες γιατί μετά τον προηγούμενο σεισμό του 1981 το καθολικό παρέμεινε χωρίς στήριξη και έτσι ο νεώτερος σεισμός του 1999 το βρήκε «τραυματισμένο») και επαναλαμβάνει τις ίδιες αοριστολογίες του 2007. Το θέμα είναι ότι εννέα(9) χρόνια μετά το σεισμό, το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, παραμένει κλειστό στους ξένους και στους έλληνες επισκέπτες, οι δε πληροφορίες μας είναι ότι θα είναι ευτύχημα αν οι εργασίες συντήρησης του καθολικού θα έχουν ολοκληρωθεί το 2025. Ο ομιλών ζήτησε από τη δημοτική αρχή να παρέμβει για να επιταχυνθούν οι εργασίες συντήρησης.
3. Δασικός Δρόμος και περιοχή στο ύψος της γέφυρας Σκαραμαγκά: Ο Δήμος Χαϊδαρίου να απαγορεύσει τη διέλευση των απορριμματοφόρων του Δήμου από το δασικό δρόμο καθώς να κάνει όλες τις διαδικασίες για να τοποθετηθεί μπάρα στην είσοδο και να αποτραπεί η στάθμευση στη δασική περιοχή. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν πολιτικές, διοικητικές ή προσωπικές ευθύνες για την λειτουργία της ψυχαγωγικής επιχείρησης ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα κατά παντός υπευθύνου.
4. Στρατόπεδο Χαϊδαρίου: Ενημερώσαμε ότι υπάρχει δήλωση της κας Μπέη (Υπερνομάρχης) αλλά και του κ.Μίχου (Προέδρου του ΑΣΔΑ) ότι θα δοθεί η διαχείριση του χώρου στον ΑΣΔΑ. Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας εάν και κατά πόσο ο ΑΣΔΑ έχει την εμπειρία, την επιχειρησιακή ικανότητα και τους πόρους να διαχειριστεί έναν τέτοιον μεγάλο χώρο.
5. Για το κτηματολόγιο: Επισημάναμε τον κίνδυνο η Μονή Κλειστών, ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελίστριας Λαμίας, καθώς και άλλοι φερόμενοι «ιδιοκτήτες» ή καταπατητές να δηλώσουν ότι είναι κάτοχοι εκτάσεων στους ορεινούς όγκους του Ποικίλου και του Αιγάλεω.
6. Σκαραμαγκάς: Εκφράσαμε την άποψη ότι ανεξάρτητα από το copyright της πρότασης «να μη γίνει λιμάνι στο Σκαραμαγκά» «ΑΛΛΑ και να φύγουν τα container και να διεκδικηθεί ο χώρος των 114 στρεμμάτων γιατί ουσιαστικά προέκυψαν από μπαζώματα της θάλασσας τη περίοδο 1971 – 1977» (εφ. «Η Πόλη μας», Μάιος 2008 αλλά και ανακοίνωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.) η πρόταση να δηλώσει ο Δήμος την περιοχή στο Κτηματολόγιο κρίνεται θετική.
Κ.Φωτ.
.

Κ.Φωτ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι, πιστεύουμε ότι θα 'πρεπε να δημοσιεύσετε τους λόγους που δεν μετείχαν στη διαβούλευση η παράταξη τού κ. Τσατσαμπά, και τού φίλου μας τού Σελέκου. Δεν πρέπει να μένουν ερωτήματα στον αναγνώστη