Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Για την δασοπροστασία – Δεδομένα και χρόνια προβλήματα

Γενικά:Για την δασοπυρόσβεση συνολικά θα έχουμε στη χώρα μας: 14 ελικόπτερα, 23 κασκαντέρ, 18 Πεζεντέλ, 3 αεροπλάνα Γκρούμαν (Π.Χηνοφώτης)
Ελλείψεις δασικής υπηρεσίας: από τις 5.500 οργανικές θέσεις καλύφτηκαν μόνο οι 2.500, 1.112 δασοφυλάκια δεν λειτουργούν.
Ειδικά για το Χαϊδάρι:
Δεν έχουν κοπεί τα ξερά χόρτα κατά μήκος της Εθνικής Οδού, Ιεράς Οδού, Σχιστού Κορυδαλλού (τμήμα του). Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, τσιγάρα κτλ.
Υπάρχουν πάρκα όπως τη Νεολαίας στο Δάσος (πάνω από το αθλητικό κέντρο), το Άλσος Δαφνίου κτλ τα οποία έχουν μισό μέτρο ξηρά χόρτα και αποτελούν εστίες πυρκαγιάς.
Δεν έχει γίνει από πλευράς δήμου καμία οργάνωση των εθελοντών πυροσβεστών. Πρωτοβουλίες έχουν πάρει η Διαρκής Κίνηση και ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Η στάθμευση στη δασική περιοχή στη γέφυρα Σκαραμαγκά και η διέλευση απορριμματοφόρων των Δήμων από το δασικό δρόμο πάνω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου αποτελούν απειλή για το Ποικίλο Όρος. Τα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούν για να «κόψουν» δρόμο είναι κυρίως από τους δήμους Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού και γενικότερα των ΝΔ Δήμων καθώς και της Ε.Σ.Δ.Ν..Α. (μεταφόρτωση).
Διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για την πυροπροστασία του Ποικίλου Όρους. (Πυροσβεστικής – Δασαρχείου – ΑΣΔΑ – Δήμων). Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίο συντονιστικό κέντρο για την πυροφύλαξη και δασοπροστασία του βουνού.
Τα 14 άτομα που προσλήφθηκαν από το Δήμο Χαϊδαρίου για την πυροφύλαξη των ορεινών όγκων τα θεωρούμε λίγα και διατηρούμε επιφυλάξεις για το αν γνωρίζουν την περιοχή και αν γνωρίζουν να την περιγράψουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Τα δύο μικρά και ευκίνητα αυτοκίνητα του δήμου Χαϊδαρίου για την άμεση πυρόσβεση είναι μια θετική εξέλιξη αλλά όλο το σύστημα δασοπροστασίας νοσεί.
Αναλυτικό υπόμνημα θα σταλεί στο Δήμο Χαϊδαρίου και στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πυροσβεστική, ΑΣΔΑ, Δήμους).

Δηλώστε συμμετοχή για εθελοντική πυροπροστασία – δασοπροστασία στα mail : στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. xpolis@gmail.com και στη Διαρκή Κίνηση diakinxaid@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: