Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Ναι στην εθελοντική πυροφύλαξη - Όχι στα «Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας» και στο χαφιεδισμό


Φωτογραφία από την παρέμβαση στην Αγία Βαρβάρα την Παρασκευή 18/7/08.

Λάβαμε από δημοτικές παρατάξεις Αιγάλεω – Αγ.Βαρβάρας – Χαϊδαρίου το παρακάτω κείμενο και το αναρτούμε στο blog γιατί συμφωνούμε με την γενικότερη φιλοσοφία του. Δεν συμφωνούμε με τους «εθελοντές πληροφοριοδότες της αστυνομίας» που μας παραπέμπουν στην εποχή των ΤΕΑ (Τάγματα Εθνικής Ασφαλείας) της μετεμφυλιακής περιόδου. Είμαστε υπέρ της εθελοντικής πυροφύλαξης και της κοινωνικής προσφοράς όχι όμως υπέρ του χαφιεδισμού!
Κ.Φωτ.
---------------
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΓ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΧΑΪΔΑΡΙ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ» ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΑΣ

Συμπολίτες-σες
Η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου με την συναίνεση παράταξης της ΝΔ αποφάσισε να εφαρμόσει στην πόλη μας την απόφαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ για τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας (ΣΠΕ) ένα «πρόγραμμα εθελοντικής φύλαξης» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Περί τίνος πρόκειται: Ντυμένο με τα πιο γλυκά λόγια «περί εθελοντικής φύλαξης» περί «μή θυματοποίησης» κ.λ.π. το πρόγραμμα αυτό στην ουσία προάγει το φόβο. Μετατρέπει κάθε πολίτη σε αστυνόμο και χαφιέ. Δίνει χώρο δράσης σε κάθε ρατσιστική νοοτροπία. Καθ’ αυτό δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας σε κάθε γειτονιά. Είναι αξιοσημείωτο ότι όπου δήμαρχοι πήγαν να επιβάλουν αυτόν τον θεσμό ( ΒΥΡΩΝΑΣ) αναγκαστήκαν κάτω από την λαϊκή κατακραυγή να τον πάρουν πίσω. Πουθενά δεν επέτρεψαν οι πολίτες να λειτουργήσουν οι χαφιεδοεπιτροπές. Σε αυτό το κλίμα παίρνονται και δικαιολογούνται συνεχώς μέτρα αυξημένης αστυνόμευσης, παρακολουθήσεων, μεγέθυνσης των μηχανισμών καταστολής και αυστηρότερων νόμων. Γιατί η δημοτική αρχή Μίχου θέλει να τον εφαρμόσει;
• Για τα λεφτά, για να πάρει τις αντίστοιχες επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης (δηλ. το Υπουργεί Δημόσιας Τάξης).
• Για να μεταφέρει την ευθύνη της δημοτικής αρχής για μια πόλη με ασφάλεια, στους πολίτες.
Η δημοτική αρχή Μίχου πρέπει να ξέρει πως η μείωση της εγκληματικότητας δεν επιτυγχάνεται με την καταστολή και χαφιεδοεπιτροπές. Επιτυγχάνεται με την ηγεμονία κοινωνικών αξιών με κέντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το κοινωνικό συμφέρον. Το γεγονός ότι ο κ. Μίχος είναι και Πρόεδρος τους ΑΣΔΑ κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις εξ αυτής πρακτικές. Εμείς λέμε ΟΧΙ.
Η κοινωνία δεν χρειάζεται υστερία τρόμου, δεν χρειάζεται συνολικούς και συλλογικούς υπόπτους.
Οι ειδικοί επιστήμονες και η κοινωνική εμπειρία μαρτυρά ότι η καταστολή και οι παρακολουθήσεις δεν μειώνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα γιατί τα αίτια τους είναι κοινωνικά. Σε μια κοινωνία, που η φτώχεια και η ανεργία μεγαλώνουν, η περιθωριοποίηση αγκαλιάζει ευρύτερα τμήματα και οι αποκλεισμοί οδηγούν περισσότερους στην απόγνωση και την εξαθλίωση, είναι τραγικό επακόλουθο η αύξηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.
Συμπολίτισσες, συμπολίτες,
Δυστυχώς, η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, δεν είναι μόνο μια μεγαλύτερη αύξηση της αστυνόμευσης (π.χ. όπως με την τοποθέτηση καμερών). Πρόκειται για μια ποιοτική διαφορά. Η δημοτική αρχή θέλει να θεσμοθετήσει τον «εθελοντή αστυνόμο-πληροφοριοδότη». Οι πολίτες να γίνουν άμισθοι-συνεργάτες των αρχών ασφαλείας, προσφέροντας υπηρεσίες παρακολούθησης και κατάδοσης. Εκμεταλλευόμενη την διάθεση εθελοντισμού, την μεγενθυμένη εγκληματοφοβία, από μεμονωμένα περιστατικά παραβατικότητας, θέλει να μας μετατρέψει σε αποξενωμένη κοινωνία υπόπτων από τη μια και φυλάκων από την άλλη. Η μαζική ψυχολογία του φόβου, και σε ότι αυτό παραπέμπει, είναι ορατός κίνδυνος. Ας αρνηθούμε τη μετατροπή μας σε εφιαλτική κοινωνία μαζικής υστερίας και τις επιπτώσεις της στις δημοκρατικές ελευθερίες.

ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΦΙΛΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟ, ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ,
ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟ - ΑΣ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ - ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ΚΑΤΑΔΟΣΗΣ - ΚΑΝΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ» ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ» (ΑΝΑΣΑ)
«ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ» ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΧΑΪΔΑΡΙ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από το περιβάλλον και τα δάση υπάρχουν και οι "καρκινογόνες" πολιτικές.
Εθελοντές ναι - Χαφιέδες όχι