Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Ένα ακόμα "'όπλο" στον αγώνα των κατοίκων του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας η θέση του WWF για την επέκταση των ΕΛΠΕ


Η παρέμβαση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, με τίτλο "ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ - Θέση με αφορμή τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα" αποτελεί ένα ακόμα "όπλο" στα χέρια της "Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ" και όσων αγωνίζονται για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τους κατοίκους του Θριασίου αλλά και της Δυτικής Αθήνας.

Η έκθεση που αποτελείτειται από 6 σελίδες αναφέρει ότι:
"Με αφορμή αναφορά – καταγγελία από τοπική πρωτοβουλία πολιτών που αφορά το σχέδιο επέκτασης και τη διαδικασία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δηλώνει την αντίθεσή της με την επέκταση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής επικινδυνότητας στο Θριάσιο Πεδίο, για τους εξής λόγους:

Το Θριάσιο Πεδίο είναι βιομηχανικά κορεσμένο.
Η επέκταση των ΕΛΠΕ επιφυλάσσει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Αναμένεται αθροιστική επιβάρυνση από τις νέες ρυπογόνες εγκαταστάσεις
Στο Θριάσιο, κάθε βιομηχανική επέκταση αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλου
ατυχήματος.
Αναμένεται επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο.

Το Θριάσιο παλεύει με τη ρύπανση και την υποβάθμιση, διεκδικώντας την προώθηση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν μια περιβαλλοντικά ισορροπημένη ρόοδο της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός για το Θριάσιο Πεδίο θα πρέπει απαραιτήτως να υπογραμμίζεται από τις εξής κατευθύνσεις:
- Άμεση αναστολή των διαδικασιών επέκτασης υφιστάμενων και κατασκευής οποιωνδήποτε νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής περιβαλλοντικής
επικινδυνότητας. Ούτως ή άλλως, η εδώ και δεκαετίες εκ των πραγμάτων χωροθέτηση βιομηχανικής περιοχής υψηλής επικινδυνότητας δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς κανένα σχεδιασμό και ρυθμίσεις για την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, ήταν ένα σφάλμα. Ένα σφάλμα που, έστω και τώρα, πρέπει να διορθωθεί.
- Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ολόκληρης της περιοχής, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.
- Αυστηρός και συνεχής έλεγχος για την τήρηση σαφών και μετρήσιμων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας όλων των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Απαραίτητη είναι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων όλων των ελέγχων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Θριασίου, ώστε η κοινωνία των πολιτών να λειτουργήσει ως άτυπος «ελεγκτής» των περιβαλλοντικών επιδόσεών τους.
- Άμεση προτεραιότητα για τον σχεδιασμό προγράμματος απορρύπανσης και αποκατάστασης των ρυπασμένων εδαφών και φυσικών πόρων, με χρηματοδότηση από τις βιομηχανίες του Θριασίου, στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και από το Ελληνικό Δημόσιο που βαρύνεται με συνυπαιτιότητα για την ανεξέλεγκτη υποβάθμιση του Θριασίου.
- Σχεδιασμός και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής και ανάπλαση ικανών τμημάτων του παραλιακού μετώπου, με κρατική ευθύνη, ως αντιστάθμισμα για την επί δεκαετίες φιλοξενία της βιομηχανικής καρδιάς της Ελλάδας.

30 Ιουλίου 2008".

Κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε από το site του WWF την έκθεση - παρέμβαση.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα με προσοχή το κείμενο στο δικτυακό τόπο του WWF κλικάροντας στον τίτλο του xpolis. Τα ενημερωτικά στοιχεία για το Θριάσιο και την Ελευσίνα (εργοστάσια κτλ) τα έχω ξαναδιαβάσει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο στο δικό σας blog.
Συνεργάζεστε με το WWF;

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Συνεργαζόμαστε με πολλούς για διάφορα θέματα. Για το Θριάσιο έχουμε γράψει διάφορα στα ΜΜΕ και αναρτήσει στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Ενδεχομένως κάποια στοιχεία να έχουν ληφθεί υπ΄ όψιν από τον ερευνητή του WWF.
Πάντως η παρέμβαση του WWF είναι σημαντική και ενισχύει σε αρκετές περιπτώσεις τους αγώνες...Όπως φυσικά η παρέμβασή του για το Γουδή, το άρθρο 24 του Συντάγματος,το Εθνικό Χωροταξικό, την ενέργεια, τον Καϊάφα κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.
Τα ίδια στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Θριασίου (http://www.thriasiopedio.gr/environ_problems.htm). Νομίζω ότι όλοι, λίγο-πολύ, αυτά χρησιμοποιούμε ως πηγή, με κάποια επικαιροποίηση βέβαια. Προφανώς άλλωστε για κάθε περιβαλλοντικό αγώνα, η πληροφόρηση που διατίθεται έτοιμη είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αφού διασταυρωθεί, για να μην επανεφευρίσκουμε τον τροχό. Δεν συμφωνείτε;
Καλή συνέχεια!
Θεοδότα Νάντσου

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Αγαπητή Θεοδότα ΣΥΜΦΩΝΩ απολύτως...
Απάντησα στον επισκέπτη όχι για να μειώσω την αξία της παρέμβασης, αλλά για να πω ότι είναι φυσιολογικό και απαραίτητο να χρησιμοποούνται στοιχεία από έγκυρες πηγές.

Δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική... Τα στοιχεία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κύρος στην παρέμβαση αφού δεν αμφισβητούνται από κανέναν.

Για ενημέρωσή σου στο mail που έστειλα σε διάφορες λίστες (ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ, eco pol, OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. και δημοσιογράφους)για την παρέμβαση του WWF για τα ΕΛΠΕ συγχαίρω τους ερευνητές.

Οι έγκαιρες παρεμβάσεις του WWF για όλα τα σημαντικά θέματα της χώρας μας(Ενέργεια, Εθνικό Χωροταξικό, Καίφας, ΕΛΠΕ, Γουδή, Rally Acropolis κτλ) είναι σημαντικές και νομίζω ότι αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το κύρος της οργάνωσης και παράλληλα διευκολύνουν τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με εκτίμηση Κ.Φωτ.