Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

ΟΙ «ΑΟΡΑΤΟΙ» ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ - Προδημοσίευση από την «ΓΑΛΕΡΑ» Νο 36


O φίλος και συνεγάτης μας, "φύλακας" του Υμηττού Πάνος Τότσικας δημοσιεύει στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ ένα άρθρο του για τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τις δικές μας ευθύνες και προτείνει δράσεις. Προδημοσιεύουμε την εισαγωγή και το τέλος του άρθρου.
---------
Το καλοκαίρι αυτό πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε . Λίγα τα «μπάνια του λαού», λόγω της στενότητας των οικονομικών, λίγα τα χιλιόμετρα πού διανύθηκαν λόγω της ακριβής βενζίνης… Και μη χειρότερα μόνη «χαρά» που μας έδωσαν, ήταν η δήλωση στο κτηματολόγιο της ιδιοκτησίας μας …Δεν είναι και λίγο πράγμα να είσαι και να καταγράφεσαι ως «ιδιοκτήτης» στο «Εθνικό κτηματολόγιο». Όμως, αναρωτήθηκε κανείς ποιός να ΄ταν αυτός πού περίμενε μαζί μας στην ουρά για να καταθέσει τη «δήλωσή» του; Αναρωτήθηκε, αν αυτά πού δήλωνε ήταν όντως δικά του; Αναρωτήθηκε μήπως ήταν καταπατητής δημόσιας γης; Αναρωτήθηκε μήπως ήταν ο «αόρατος» εμπρηστής δημόσιων δασικών εκτάσεων; Ασφαλώς όχι.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; θα ρωτήσει κάποιος. Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τους «αόρατους» εμπρηστές; H απάντηση είναι: να μην τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους. Να μην τους αφήσουμε να περιφράξουν καμένες δασικές εκτάσεις φυτέψουν ελίτσες κλπ. Να σταματήσουμε την ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων. Να ελέγξουμε τις κρατικές υπηρεσίες αν εφαρμόζουν την νομοθεσία, να απαιτήσουμε από τους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, από τους Εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους, να ζητήσουμε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής την πορεία των ανακρίσεων για τους «αόρατους» εμπρηστές. Να απαιτήσουμε από τους Δημάρχους που ψηφίζουμε (ή δεν ψηφίζουμε) να παρέμβουν ώστε να μην αποχαρακτηριστούν οι καμένες δασικές περιοχές, να μη μπουν στο Σχέδιο Πόλεως, να γίνουν ενστάσεις στο Κτηματολόγιο όταν δηλώνονται από καταπατητές δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές. Να απαιτήσουμε από τους Βουλευτές που ψηφίζουμε (ή δεν ψηφίζουμε) να κάνουν συγκεκριμένες κι όχι γενικόλογες ερωτήσεις στη Βουλή, να ζητάνε τα έγγραφα και τα στοιχεία που μας κρύβει ο κρατικός μηχανισμός.
Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να κάνουμε, ώστε να μην επικρατήσουν οι, όχι και τόσο, «αόρατοι» εμπρηστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: