Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Σταμάτησε η συντήρηση της Μονής Δαφνίου; - "Ο Πολιτισμός είναι για τους λαπάδες";


Φωτογραφία: Μια πολυμελής οικογένοια ομογενών της Αμερικής επισκέπτονται τη Μονή Δαφνίου. Την βρίσκουν κλειστή. Περιεργάζονται το χώρο, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση της αρμόδιας Εφορείας που να ενημερώνει τους επισκέπτες γιατί είναι μη επισκέψιμος ο χώρος. Αναλαμβάνουμε να τους εξηγήσουμε εμείς και τους κάνουμε μια ξενάγηση έξω απο τα κάγκελα. Τις επόμενες ημέρες θα τοποθετήσουμε μια ανακοίνωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στα Ελληνικά και στα Αγγλικά για να ενημερώνουμε τους επισκέπτες!
--------

Η Μονή Δαφνίου περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, παραμένει όμως κλειστή από τον Σεπτέμβριο του ΄99 για συντήρηση. Οι ζημιές που προκλήθηκαν όντως ήταν σοβαρές, όμως ο χρόνος κυλάει και δεν φαίνεται «φως στο τούνελ». Σε παρέμβαση που κάναμε το 2004 μας είπαν ότι θα προσπαθούσαν να έχουν έτοιμο τον προαύλιο χώρο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής με την ιδιότητα του ΥΠΠO επισκέφτηκε το χώρο και υποσχέθηκε επιτάχυνση των έργασιών. Τον Φεβρουάριο του 2007 εξαγγέλθηκε ότι ο προαύλιος χώρος θα είναι επισκέψιμος από τον Ιούνιο του 2007 (και με προσοχή το Καθολικό) αλλά και αυτή η εξαγγελία δεν πραγματοποιήθηκε. Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έκανε παρέμβαση με έγγραφο στο ΥΠΠΟ τον Φεβρουάριο του 2008, την οποία αξιοποίησαν και έκαναν ερώτηση στο υπουργείο οι βουλευτές Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Γρηγόρης Ψαριανός (ΣΥΡΙΖΑ). Στην ερώτηση απάντησε ο Υπουργός κ. Μιχάλης Λιάπης με τετρασέλιδο επιστολή (11/03/08), και στην οποία μεταξύ των άλλων υπόσχεται ότι: «Η 1η Εφορεία προγραμματίζει για το καλοκαίρι 2008 την επαναλειτουργία του με την μορφή επισκέψιμου εργοταξίου…» «Μολονότι στο Καθολικό οι εργασίες θα συνεχιστούν στο μέλλον εξετάζεται η επισκεψιμότητα του κεντρικού τμήματος…»Και αυτή όμως η δέσμευση δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε. Το καλοκαίρι του 2008 ήρθε και έφυγε, το ίδιο και οι πολυπληθείς επισκέπτες που καταφθάνουν απ’ όλον τον κόσμο για να θαυμάσουν τα περίφημα ψηφιδωτά και τον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο περιγράφει ο Δανός παραμυθάς το 1848 Κρίστιαν Άντερσεν. Είναι κρίμα να βλέπεις επισκέπτες από την Ιαπωνία, ομογενείς από την Αμερική, γκρουπ από την Ισπανία να περιεργάζονται έξω από τα σύρματα τον χώρο και να μην έχουν τη δυνατότητα να τον απολαύσουν.
Αναρωτιέμαι μήπως ο «πολιτισμός είναι για το λαπάδες» που έλεγε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης(1987 -1989) κ. Σωτ. Κούβελας για τους ποιητές, o οποίος έφτασε να γίνει ακόμα και Υπουργός Πολιτισμού (1989) επί κυβερνήσεως Ζολώτα!!! Αναρωτιέμαι αν η τόσο μεγάλη καθυστέρηση αποκατάστασης των ζημιών του καθολικού, έστω και του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, οφείλεται στην περικοπή κονδυλίων για τον πολιτισμό (αναβολή εκδηλώσεων στη Μονή Λαζαριστών, Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, Διεθνές Φεστιβάλ κόμικς της ΒΑΒΕΛ στο Γκάζι, αναστολή προγραμμάτων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, περικοπή της ενίσχυσης της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσική ΚΟΕΜ αλλά και των 70 Θεατρικών σχημάτων)
Ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης παραδέχτηκε «ξεφωνισμένος» στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ότι το ΥΠ.ΠΟ χρωστάει 1,6 εκ. Ευρώ στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης και ότι δεν τηρεί την προγραμματική σύμβαση να καταβάλει κάθε χρόνο 480.000 Ευρώ. «Ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ είναι δεδομένος, πού θα βρω χρήματα; Αυτόν παρέλαβα, αυτόν εκτελώ προσπαθώντας να κάνω οικονομίες και περικοπές σε περιττές δαπάνες».Μάλλον το ΥΠΠΟ έχει «περικόψει ως περιττές δαπάνες» την συντήρηση της Μονής Δαφνίου. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ – ο Πολιτισμός και η Ιστορία είναι Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και δεν έχετε το δικαίωμα να μας εκθέτετε διεθνώς κύριοι του ΥΠΠΟ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επισκεψιμότητα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας μειώθηκε δραματικά, το πρώτο τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ μόλις 327.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τα μουσεία της χώρας μας, σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν 579.000. Δηλαδή 252.000 επισκέπτες λιγότεροι, ή - 43%. Πέρα βρέχει?

Κώστας Φωτεινάκης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Όταν λέτε λαπάδες οι οποίοι ασχολούνται αναιτίως και με τον πολιτισμό εννοείτε μήπως τους Καραμανλή, Ζαχόπουλο, Τατούλη και Λιάπη ????
Για να λείπουν και οι παρεξηγήσεις δηλαδή....

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Το ακριβές απόσπασμα του κειμένου λέει:

"Αναρωτιέμαι μήπως ο «πολιτισμός είναι για το λαπάδες» που έλεγε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης(1987 -1989) κ. Σωτ. Κούβελας για τους ποιητές, o οποίος έφτασε να γίνει ακόμα και Υπουργός Πολιτισμού( 1989) επί κυβερνήσεως Ζολώτα!!!"

Από το παραπάνω απόσπασμα δεν προκύπτει ότι υβρίζω τον Πρωθυπουργό και τους κ.κ. Υπουργούς και Γραμματείς που αναφέρετε. Οι ύβρεις δεν είναι μέσον δικής μας παρέμβασης, η κριτική είναι. Θα επανέλθουμε για το θέμα μιας και η τελευταία προθεσμία εξέπνευσε (καλοκαίρι 2008).

Το βαθύτερο νόημα της παραγράφου είναι: Μήπως μας θεωρούν λαπάδες (ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ)- όπως ο κ. Κούβελας τους ποιητές - και γι΄ αυτό αδιαφορούν για την επιτάχυνση των εργασιών συντήρησης?
Μήπως θεωρούν ότι ο πολιτισμός είναι για (ΜΑΣ) τους λαπάδες? και δεν αξίζει να ξοδεύουν χρήματα μιας και εμείς είμαστε λαπάδες?
Αυτή είναι η ανάλυση της παραπάνω παραγράφου.

Σας πληροφορώ, με την ευκαιρία, ότι το Σάββατο 23/8/08 επισκέφτηκαν το χώρο δύο πούλμαν με τουρίστες από την Ιαπωνία και τον βρήκαν κλειστό.

Κ.Φωτ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΥΠ.ΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO.
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΣΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΑΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ?
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΣΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ