Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Το ΥΠΕΧΩΔΕ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου? - Το λιμάνι Σκαραμαγκά λειτουργεί - Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Οικονόμου - Τι κάνει ο δήμος Χαϊδαρίου?


Για το λιμάνι στο Σκαραμαγκά έχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις στη βουλή. Μία απ΄ αυτές είναι και του κ. Οικονόμου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στο υπόλοιπο Αττικής 3/6/08.
Ο κ. Οικονόμου μεταξύ των άλλων αναφέρει και ρωτάει:

Την ώρα που η χώρα μας διασύρεται διεθνώς από τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των κανόνων του Πρωτοκόλλου του Κυότο, η Κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, ιδρύει εμπορικό λιμάνι στο Σκαραμαγκά .Είναι σαφές πως η λειτουργία ενός νέου, τεράστιου εμπορικού λιμανιού στην περιοχή του Σκαραμαγκά δεν θα επιδεινώσει απλώς την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο οδικό δίκτυο της περιοχής αλλά θα αυξήσει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, από τα πλοία που θα ξεφορτώνουν και τις εκατοντάδες νταλίκες που θα μεταφέρουν τα containers.
Ερωτάστε
1. Προτίθεστε να προστατέψετε το περιβάλλον της Δυτικής Αττικής αποτρέποντας τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού στην περιοχή Σκαραμαγκά ;
2. Προτίθεστε να προβείτε στον καθαρισμό της ήδη υπάρχουσας ακτής και να δρομολογήσετε τον τακτικό καθαρισμό της ;
3. Προτίθεστε να αναπτύξετε δράσεις που θα οδηγήσουν στο ζωντάνεμα της περιοχής και να προβείτε σε αισθητικές παρεμβάσεις, ώστε να συντηρηθεί το γήπεδο μπάσκετ, να δημιουργηθεί στέγαστρο και μια δημοτική καντίνα;

Πως απαντάει το ΥΠΕΧΩΔΕ (27/6/08):
"Σε απάντηση της Ερώτησης και όσον αφορά της αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ,σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το ΓΠΣ του Δήμου Χαϊδαρίου, (όπως ισχύει με τα ΦΕΚ έγκρισης 237Δ/10.4.90 και τροποποίησης 1149Δ/20.9.1996, στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή νέου εμπορικού λιμένα. Επίσης δεν έχει υποβληθεί μελέτης τροποποίησης ΓΠΣ που να αφορά το θέμα, ούτε σχετική μελέτη.
Όσον αφορά τον καθαρισμό της υπάρχουσας ακτής και τις αισθητικές παρεμβάσεις σε επίπεδο αναπλάσεων, δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικό αίτημα.
Ο Υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης

---------
Σχόλια:
1. Πως λειτουργεί το λιμάνι χωρίς αυτό να προβλέπεται από Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Χαϊδαρίου, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ? Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μαραβέλιας έχει αποδεχτεί την εκφόρτωση πλοίων conteiner για να διευκολυνει μόνο για 8 εβδομάδες. Έχουν περάσει από τότε 16 εβδομάδες και η προσέλευση των conteiners γίνεται διαρκώς αυξανόμενη. Υπάρχουν μέρες που ξεφορτώνουν στην προβλήτα δύο πλοία ταυτόχρονα.
2. Με την απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ προβλέπεται η κίνηση να αυξηθεί και ο Σκαραμαγκάς να λειτουργήσει ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.
3. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς Δήμου Χαϊδαρίου για το ζωντάνεμα της περιοχής.
4. Η "Σιωπή των αμνών". Χορτάσαμε από λόγια "αδέλφια", αφίσες, πανό και απειλές "ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ στο Σκαραμαγκά".
5. O OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. έχει την εξής ολοκληρωμένη θέση πακέτο: a) Όχι Λιμάνι στο Σκαραμαγκά β) Να φύγουν και τα εμπορευματοκιβώτια που ήδη υπάρχουν εδώ και χρόνια γ) Ο χώρος των 120 στρεμμάτων (μπαζωμένες περιοχές και αναγκαστικές απολοτριώσεις του '73) να διεκδικηθεί από το Δήμο Χαϊδαρίου και να χρησιμοποιηθεί για αναψυχή από τους κατοίκους της περιοχής δ) Να ζωντανέψει η μικρή ακτή με αισθητικές παρεμβάσεις κ.λπ.
Κλικάρετε στον τίτλο για να δείτε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ το ρεπορτάζ για τον Σκαραμαγκά (είναι στο 3ο λεπτό της εκπομπής). Και σ΄ αυτήν την περίπτωση η συμμετοχή του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στην προβολή του θέματος ήταν σημαντική
Θα επανέλθουμε για το θέμα των Ναυπηγείων καιγια την αγορά των 1+3 υποβρυχίων... Η υπόθεση βρωμάει SIEMENSζέχνει κατά τη γνώμη μας.
Για τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για το λιμάνι στο Σκαραμαγκά (από την υπουργία του κ.Ανωμερίτη στο Εμπορικής Ναυτιλίας μέχρι σήμερα)έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, διάβαζε στο προσωπικό site www.prosanatolismoi.gr (φάκελος Σκαραμαγκάς 2008) καθώς και στο Δαίμωνα της Οικολογίας (τ.Ιούλιος 2008)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά ωραία και καλά για το Λιμάνι στο Σκαραμαγκά. Είναι γνωστά.
Όμως περιμένουμε εδώ και 10 μέρες να αναρτήσετε την υπόθεση των 1+3 υποβρυχίων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, όπως έχετε προαναγγείλει στον ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ. Γιατί δεν το κάνετε?

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

1. Χαιρόμαστε που είστε ενήμερος/η για το λιμάνι. Όμως θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τη γνώμη ότι κανείς μας δεν είναι πλήρως ενήμερος, εκτός φυσικά από εκείνους που προγραμματίζουν και προωθούν τα σχέδια με τη συμφωνία της Τοπικής Αυτοδιοιήκησης (Βεβαίως - Βεβαίως!). Εμείς απλώς ψάχνουμε να μάθουμε το τι συμβαίνει πίσω από τις πλάτες μας! Οι ευθύνες πάντως είναι διαχρονικές και των δύο κομμάτων εξουσίας.
2. 1+3 Υποβρύχια. Όλα τα θέματα που έχουμε προαναγγείλει είναι επεξεργασμένα. "Το καλό πράγμα όμως αργεί να γίνει". Έτσι λοιπόν θα αναρτηθεί και το θέμα των υποβρυχίων. Πιθανως την ερχόμενη εβδομάδα. Τα θέματα είναι πολλά και χάνονται αν αναρτηθούν όλα μαζί, αυτός είναι ένας λόγος, υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι...
Να είστε καλά....

Anastasios είπε...

Η πλάκα είναι που ο καθένας ζητάει τα ρέστα από τον ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ. Γιατί δε βγάζεις για τα υποβρύχια, γιατί δε βγάζεις για τους COPANOUS κ.ο.κ. Δε μπορεί να μένουμε άπραγοι έναντι αυτών που συμβαίνουν στο Δήμο μας και να ζητάμε από μερικούς ανθρώπους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Χρειάζονται ενεργοί και δραστήριοι πολίτες έστω στο βαθμό που ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει. Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη.

Υ.Γ. Καλό θα είναι να ζητάμε απαντήσεις και από τη δημοτική αρχή η οποία όπως φαίνεται κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ή απλά κάνει πως κοιμάται!