Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Νέα παρέμβαση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. για τη Μονή Δαφνίου...


2 Ιανουαρίου 2007, Θερμοκρασία 2 βαθμοί Κελσίου: Δύο γιαπωνέζοι επισκέπτονται τη Μονή Δαφνίου και την βρίσκουν κλειστή. Είναι θλιβερό να βλέπεις δύο ξένους ανθρώπους τη δεύτερη ημέρα του έτους να επισκέπτονται με ταξί το χώρο κρατώντας έναν οδηγό για το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να το βρίσκουν κλειστό. Στη φωτογραφία μαζί με το φύλακα της Μονής κ. Μπάμπη.

-----------
Επειδή το καλοκαίρι του 2008 εκπνέει και η δέσμευση που είχε αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού ότι «Η 1η Εφορεία προγραμματίζει για το καλοκαίρι 2008 την επαναλειτουργία του με την μορφή επισκέψιμου εργοταξίου…» «Μολονότι στο Καθολικό οι εργασίες θα συνεχιστούν στο μέλλον εξετάζεται η επισκεψιμότητα του κεντρικού τμήματος…» ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έστειλε επιστολή / αναφορά στις 26 Αυγούστου στην 1η Εφορεία με την οποία επισημαίνει:
1. Τις καθυστερήσεις – άλλη μια δέσμευση για την επισκεψιμότητα του χώρου δεν υλοποιείται.
2. Το γεγονός ότι πολλοί έλληνες και ξένοι εξακολουθούν να επισκέπτονται τη Μονή και να διαπιστώνουν ότι είναι κλειστή χωρίς μια ενημερωτική πινακίδα, γιατί είναι κλειστή (λόγω συντήρησης μετά το σεισμό του 1999) και πότε πρόκειται να ανοίξει.
3. Αν και το Μνημείο δεν προσφέρεται για γκρίνιες και κριτική εκτιμούμε ότι οι εργασίες καθυστερούν αδικαιολόγητα. Αξίζει να αναφέρουμε δύο μόνο πρόσφατες περιπτώσεις επισκεπτών που συναντήσαμε οργισμένους έξω από τη Μονή α) 24 Αυγούστου 2008, δύο πούλμαν με γιαπωνέζους τουρίστες β) 27 Ιουλίου 2008 μια οικογένεια ομογενών εξ Αμερικής. (διαθέτουμε και φωτογραφίες με ξένους επισκέπτες)
Και καταλήγει: «Με την ελπίδα ότι συμβάλουμε στην ενημέρωση αλλά και στην επιτάχυνση των έργων συντήρησης περιμένουμε μια υπεύθυνη και οριστική απάντηση από το ΥΠ.ΠΟ. δηλαδή πότε θα γίνει ο χώρος επισκέψιμος?»
Η επιστολή που στείλαμε έχει αριθμό πρωτοκόλλου 6841/28-8-08

Δεν υπάρχουν σχόλια: