Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Η Μονή Δαφνίου θα ανοίξει επιτέλους στις 15 Οκτωβρίου για τους επισκέπτες – Μεγάλη επιτυχία του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.


Με τέσσερις αναφορές στην αρμόδια Εφορεία, μια αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη και δύο ερωτήσεις στη Βουλή, κατάφερε ο σύλλογος να εκμαιεύσει για πρώτη φορά συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ανοίξει η Μονή στους επισκέπτες, αρχικά ο προαύλιος χώρος.
Η Μονή Δαφνίου, Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από το σεισμό του 1999. Οι μελέτες αποκατάστασης, συντήρησης παρουσιάστηκαν το 2003. Στην πρώτη αναφορά το 2004 η προφορική απάντηση ήταν ότι «γίνονται προσπάθειες να είναι επισκέψιμος ο προαύλιος χώρος για τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004», στόχος που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής επισκέφτηκε τη Μονή με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού και εξήγγειλε «επιτάχυνση των έργων συντήρησης». Τον Ιανουάριο του 2007 εξαγγέλλετε ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος τον Ιούλιο του 2007, αλλά και αυτήν τη φορά δεν επαληθεύτηκε η εξαγγελία. Στις 2 Ιανουαρίου 2008 ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στέλνει υπόμνημα στην αρμόδια Εφορεία η οποία δεν απαντά και κοινοποιεί το υπόμνημα στα ΜΜΕ και στα κόμματα. Με αφορμή το Υπόμνημα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. οι βουλευτές κ.κ. Παπαγιαννάκης και Ψαριανός ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση στο Υπουργείου Πολιτισμού.
Στην ερώτηση ο Υπουργός κ. Μιχάλης Λιάπης απάντησε με τετρασέλιδο επιστολή (11/03/08) και δεσμεύεται ότι «Η 1η Εφορεία προγραμματίζει για το καλοκαίρι 2008 την επαναλειτουργία του με την μορφή επισκέψιμου εργοταξίου».
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. παρακολουθούσε το θέμα από κοντά, γιατί εκτός των άλλων με λύπη μας βλέπαμε ξένους να επισκέπτονται το χώρο και αυτός να είναι κλειστός. Έτσι με την εκπνοή της προθεσμίας στείλαμε δυο επιστολές στην Εφορεία (27/8 και 16/9) και μια επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη (17/9) με τις οποίες ζητάμε εξηγήσεις για την καθυστέρηση και ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας που θα είναι επισκέψιμη η Μονή Δαφνίου.
Στο διάστημα αυτό και με αφορμή σχετικής αρθρογραφίας η Μαρία Δαμανάκη ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στο ΥΠΠΟ για το ίδιο θέμα.
Τελικά το «στενό μαρκάρισμα» που οργάνωσε ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έφερε αποτέλεσμα. Με επιστολής της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (αρ.πρωτ.7369/ 22-9-08) ενημερώνει τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. (με κοινοποίηση στον Συνήγορο του Πολίτη) ότι η Μονή θα είναι επισκέψιμη την
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008.
Την ημέρα αυτή θα την γιορτάσουμε, για το πώς θα την γιορτάσουμε θα επανέλθουμε.