Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Η Μαρία Δαμανάκη (υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ) κατέθεσε ερώτηση στο ΥΠΠΟ για τη Μονή Δαφνίου

.... αξιοποιώντας τα δημοσιεύματα και τις παρεμβάσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. με θέμα "Πότε θα είναι επιτέλους η Μονή Δαφνίου επισκέψιμη;"
Η ερώτηση κατατέθηκε στις 18/9/08. Είχαν προηγηθεί δύο επιστολές του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στην 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τέλη Αυγούστου και μέσα Σεπτεμβρίου.
Για το ίδιο θέμα είχε κάνει ερωτηση στο ΥΠΠΟ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης και η απάντηση που είχε δώσει ο κ.Λιάπης ήταν το καλοκαίρι του 2008 (προηγούμενες εξαγγελίες για το 2004, 2007).
--------------
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Συντήρηση Μονής Δαφνίου.

Κλειστή για λόγους συντήρησης παραμένει η Μονή Δαφνίου, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το θαυμάσιο αυτό βυζαντινό μνημείο, που περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, υπέστη σοβαρές ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό του ’99. Ο Πρωθυπουργός με την ιδιότητα του ΥΠΠΟ, μετά από επίσκεψη του στο χώρο το Μάϊο του 2004, εξήγγειλε την επιτάχυνση των εργασιών αποκατάστασης του προαύλιου χώρου, αλλά ως τον Ιούνιο του 2007 τίποτα δεν είχε πραγματοποιηθεί. Σε πρόσφατη δέσμευση του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης προσδιόρισε την επαναλειτουργία της Μονής, με τη μορφή επισκέψιμου εργοταξίου, για το καλοκαίρι του 2008, αλλά δυστυχώς ούτε αυτή η κυβερνητική δέσμευση υλοποιήθηκε.

Ερωτάται ο κος Υπουργός
1. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία των έργων συντήρησης της Μονής Δαφνίου; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν τα έργα;
2. Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της περάτωσης των έργων συντήρησης; Ποια η θέση του Υπουργείου;

Η Ερωτώσα Βουλευτής - Μαρία Δαμανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: