Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Το Υπουργείο Πολιτισμού για τη Λίμνη Κουμουνδούρου - Αρχαιολογικός χώρος από το 1974 (εμείς το ξέραμε)- Ο Δήμος Ασπροπύργου τώρα το ανακάλυψε?


Η Ιερά Οδός κατά μήκος της παραλίας προς τη λίμνη Κουμουνδούρου στις αρχές της δεκαετίας του 1930 (Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρείας 1937, σελ. 40, εικ. 19).
O αρχαιολόγος Ιωάννης Τραυλός είχε κάνει σπουδαίες έρευνες για ολόκληρη την περιοχή (δεκαετία του ΄30), όπως για την Ιερά Οδό, το Σπήλαιο το Πανός (πάνω από τη Μονή Δαφνίου), την αρχαία Ιερά Οδό κ.λπ. και οι οποίες έχουν καταγραφεί και δημοσιευτεί στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας καθώς και στο βιβλίο του "Πολεοδομική εξέλιξης των Αθηνών". Το τμήμα μάλιστα της Ιεράς Οδού που έχει αποκαλυφτεί μετά την Αφαία και κάτω από το Copa Copana έκτιμούμε ότι είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έχει φωτογραφίσει ο Ιωάννης Τραυλός (διάβαζε στο ιστορικό Λεύκωμα "Χαϊδάρι - τόπος και άνθρωποι", σ.35)

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρύματα πάνω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου

Στην εργασία που παρουσίασαν ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου και η Διαρκής Κίνηση για την υπεράσπιση των δασών και των αλσών Χαϊδαρίου αναλύσαμε το θέμα της Λίμνης Κουμουνδούρου από πολλές πλευρές:
1. Την ιστορική - αρχαιολογική και μάλιστα είχαμε αναφέρει το ΦΕΚ του 1974 καθώς και ότι η προστασία δεν περιορίζεται στο νερό αλλά ότι επεκτείνεται 50 μέτρα περιφερειακά που σημαίνει πολλά πράγματα αλλά δεν είναι της ώρας να τα αναλύσουμε.
2. Την οικολογική - περιβαλλοντική πλευρά παρουσιάζοντας την βιολογική αξία της Λίμνης.
3. Τους ρύπους τους οποίους δέχεται από τα στραγγίσματα των χωματερών, τα πετρελαιοειδή κ.λπ.
4. Την παρουσίαση τριών μελετών, δύο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αναβάθμιση της Δυτικής Πύλης της Αθήνας και της Λίμνης Κουμουνδούρου καθώς και μιας της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
5. Τις πιέσεις που θα δεχτεί η Λίμνη από τη μεταφορά των δεξαμενών Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη καθώς και από τις νέες οδικές επεμβάσεις.

Αυτήν την έκθεση την στείλαμε και σε διάφορους φορείς, σε δήμους και νομαρχίες της Δυτικής Αθήνας και Αττικής με mail, μάλιστα έγινε και ερώτηση στη Βουλή (αναμένουμε την απάντηση των αρμόδιων Υπουργείων).

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι εμείς έχουμε το copyright της γνώσης επισημαίνουμε τη χρονική συγκυρία μόνο και σας παρουσιάζουμε απόσπασμα από το Δελτίου Τύπου του Δήμου Ασπροπύργου:

[O Δήμαρχος Ασπροπύργου, αιτήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ., να του γνωστοποιηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία, που αφορούν στο χαρακτηρισμό του χώρου πλησίον της Λίμνης, από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων. Σήμερα, λοιπόν, δίνει στη δημοσιότητα, την υπ΄ αριθμ. Πρωτ.: ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ03/91087/4279, απάντηση που έλαβε, από το Υπουργείο Πολιτισμού, και συγκεκριμένα από το Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, και Αρχαιολογικής Έρευνας, μετά από έκθεση–απάντηση της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αθηνών. Το πλήρες κείμενο του εν λόγω εγγράφου, έχει ως εξής:

"… σας γνωρίζουμε ότι η Λίμνη Κουμουνδούρου, έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικός τόπος, και έχει καθορισθεί ζώνη προστασίας πενήντα (50) μέτρων, γύρω από αυτή (ΦΕΚ 5/Β/8-1-74). Η ευρύτερη περιοχή, γύρω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου, εντάσσεται στην αρχαία τοπογραφία, αποτελεί ιστορικό τοπίο, και παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στοιχεία δηλαδή, που δεν πρέπει να καταστραφούν από βιομηχανικές – βιοτεχνικές χρήσεις"]

Κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Δήμου Ασπροπύργου.

-------
Εμείς οι πολίτες που συντάξαμε την έκθεση για την Οικολογική και Ιστορική ανάδειξη της Λίμνης Κουμουνδούρου και που με το Παράρτημα της Διαρκούς Κίνησης για την υπεράσπιση των δασών Χαϊδαρίου αποδείξαμε ότι υπάρχουν ιστορικοί και οικολογικοί λόγοι που θωρακίζουν τη Λίμνη Κουμουνδούρου, δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε να την ενισχύσουμε και να την θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος ότι τόσο στο Ιστορικό Λεύκωμα "Χαϊδάρι - τόπος και άνθρωποι" (2007) όσο και στο ντοκιμαντέρ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ έχουν γίνει μεγάλες αναφορές για την ιστορική αξία της Λίμνης και μας εντυπωσιάζει το γεγονός που διαπιστώνουμε, ότι δηλαδή, αρμόδιοι φορείς ακόμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αξιοποιήσαν μέχρι σήμερα την αρχαιολογική μας κληρονομιά για την προστασία των Ρειτών - Λίμνη Κουμουνδούρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: