Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Παρασκευή 7/11//08, 13:00, ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Συμβούλιου της Επικρατείας για τη Μονή Τοπλού και τη φαραωνική εκπαίδευση στη Κρήτη



Όπως γράφαμε στην ανάρτηση δύο ημέρες πριν, 5/11/08, η εισήγηση προς ΣτΕ είναι θετική για το Οικολογικό Κίνημα και για τους προσφεύγοντες.
Σήμερα, 7/11/08 ήρθε το θέμα στην Ολομέλεια του Τμήματος και η επενδύτρια εταιρεία καθώς και οι διάφορες Μονές που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες της περιοχής και η Νομαρχία και ο Δήμος ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι:
 Μονές , τοπική και νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εμφανίστηκαν να έχουν τον ίδιο συνήγορο.
Το ΣτΕ αποσύρθηκε για να εξετάσει το αίτημα της αναβολής και τελικά αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία εκδίκασης.
Στις 21/11/08 το ΣτΕ θα συνεδριάσει, οι εμπλεκόμενες πελυρές θα καταθέσουν νέα υπομνήματα με τις θέσεις τους, και στη συνέχεια θα αποσυρθεί για να βγάλει την απόφασή του.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της απόφασης του τμήματος του ΣτΕ, η άποψη μας είναι ότι η Αυτοδιοίκηση διακατέχεται σχεδόν στο σύνολό της από το άγχος της ανάπτυξης και στην πραγματικότητα αδυνατεί να συλλάβει έννοιες όπως αειφορεία και βιωσιμότητα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποια ήταν τελικά η απόφαση?

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία για την απόφαση.
1) Αρχικά αναλαμβάνει την υπόθεση ένα από τα μέλη του τμήματος του ΣτΕ. Αυτό το μέλος μελετάει την υπόθεση και καταθέτει την πρόταση στο τμήμα.
2) Το τμήμα συνεδριάζει σε ακροατήριο. Οι διάδικοι συμμετέχουν και καταθέτουν στοιχεία. Οι δικαστές που συμμετέχουν στο τμήμα ακούει τους διάδικους και επιφυλάσσεται να απαντήσει εκείνη την ώρα.
3) Μετά από μήνες το τμήμα του ΣτΕ ανακοινώνει την υπόθεση, που συνήθως είναι (όχι όμως πάντα) η εισήγηση του αρμόδιου δικαστή.
4) Το ζητούμενο είναι α) Ποιος θα εφαρμόσει την απόφαση β) σε ποιο χρόνο.
5) Στο Χαϊδάρι με τις νεροτσουλήθρες την απόφαση του ΣτΕ για διακοπή των εργασιών δεν την υλοποίησε κανείς. Κάλυψαν τους επιχειρηματίες οι πάντες!