Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Στην Αρκτική είναι δραματική η αλλαγή του κλίματος


[Στις 6 Δεκεμβρίου οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες όλου του κόσμου διαδηλώνουν για την προστασία του κλίματος. Έτσι και στην Ελλάδα, το Σάββατο 6/12/08 το Παναττικό Δίκτυο Κινηματων πόλης σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις θα διοργανώσουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 12:00. Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. από σήμερα ξεκινάει στο blog την ανάρτηση πληροφοριών, ειδήσεων, δράσεων για την κλιματική αλλαγή και θα προγραμματίζει σε συνεργασία με τον Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ τουρνουά σκάκι - "Δράση τώρα". Περισσότερα στη δεξιά στήλη. Κλικάρετε στον τίτλο για να επισκεφτείτε το blog της Σοφίας Δημητρίου "το κλίμα αλλάζει - κάνε κάτι και εσύ"]
Οι 46 ερευνητές επιστήμονες του γερμανικού Ινστιτούτου Alfred-Wegener της Βρέμης, που ειδικεύεται στη θαλάσσια και πολική έρευνα, με το ερευνητικό πλοίο τους , «Polarstern» μπόρεσαν για πρώτη φορά φέτος, ξεκινώντας απο το Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας και για 2 μήνες απο τα μέσα Αυγούστου, να περάσουν απο το ΝΔ πέρασμα, να κάνουν τον γύρο του Β.Πόλου και να γυρίσουν πίσω απο το ΒΑ πέρασμα.(Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Amundsen χρειάσθηκε 3 χρόνια για να περάσει μόνο το ΒΔ πέρασμα, πράγμα το οποίο το «Polarstern» το κατάφερε σε λιγότερο απο 4 μέρες)
Στη κεντρική Αρκτική βρέθηκαν προ μεγάλων εκπλήξεων. Παρατήρησαν π.χ. πουλιά που κανονικά μέχρι τώρα τα έβρισκε κανείς μέχρι το Β. Ατλαντικό. Διαπίστωσαν οτι η ανατολική Σιβηρία ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της σκεπασμένη απο πάγο, περισσότερο απο 60.000 χρόνια πριν. Δεν βρήκαν το υποθαλάσσιο υφαίστιο, που υπολόγιζαν οτι υπήρχε εκεί, βρήκαν όμως οτι στην υποτιθέμενη επίπεδη υποθαλάσια λεκάνη Makarow, υπάρχει μια οροσειρά.
Τα σημαντικότερα όμως ευρήματά τους ήταν: οι θερμοκρασίες 5° C πάνω απο το κανονικό, τόσο υψηλές όσο ποτέ άλλοτε για φθινόπωρο, το λυώσιμο των πάγων στο δεύτερο μεγαλύτερο βαθμό απο το 2007( που ήταν σε επίπεδο ρεκόρ), σταθερή άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Επίσης αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους σε τέτοιο βαθμό, ώστε εκεί που πριν υπήρχε μόνο συνεχής πάγος, τωρα να καλύπτεται απο βλάστηση. Οι πληθυσμοί των ταράνδων λιγοστεύουν, ενώ των χηνών αυξάνουν. Οι πολικές αρκούδες έχουν ήδη μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Γενικά οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην περιοχή είναι οξύτερες απο οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.
Όμως τα οικονομικά συμφέροντα και οι επενδυτές στις χώρες που έχουν βλέψεις στην περιοχή λόγω γειτνίασης (ΗΠΑ, Ρωσσία, Δανία, Νορβηγία, Καναδάς), ετοιμάζονται να μετατρέψουν τις οικολογικά δυσμενείς εξελίξεις, σε πλεονέκτημα για αυτούς. Να οργανώσουν τη πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της που αναμένονται να αποκαλυφθούν πλούσιες. Υπολογίζουν π.χ. οτι, κάτω απο τον πάγο, βρίσκονται πάνω απο το ¼ των εναπομεινάντων συνολικών αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που αν εξαχθούν και χρησιμοποιηθούν, θα εντείνουν παραπέρα τις κλιματικές αλλαγές.
Ας ελπίσουμε οτι το διεθνές κίνημα ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη κλιματική αλλαγή, καθώς και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιά περιοχή της Αρκτικής ανήκει σε ποιόν, θα τους σταματήσει να πραγματοποιήσουν τις προθέσεις τους,
Γ.Κ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο γενοκτόνος Γκορ έχει ήδη ρεζιλευτεί.
Γιατί δε διαβάζετε και λίγο CΕΡΝ, μήπως φανείτε περισσότερο χρήσιμοι στους λαούς και όχι στους ραδιενεργούς φασίστες;
http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0804/0804.1938v1.pdf
ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ;
Μήπως γιατί έχετε ποσοστά από τις λάμπες υδραργύρου;

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

1) Έχουμε αναρτήσει σχόλιά σας. Δεν μπορούμε όμως να φορτώνουμε συνεχώς το blog με. Επειδή πιστεύουμε στο διάλογο προβάλουμε περιοδικά και τη δική σας άποψη.
2) ο διαχειριστή του blog έχει όνομα και όποιος έχει όνομα κρίνεται.
3) Όσον αφορά τα "ποσοστά από τις λάμπες υδραργύρου" ειλικρινά λυπάμαι για το που σας οδηγεί ο φανατισμός σας.