Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Λίμνη Κουμουνδούρου - Απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Οικονόμου


(φωτογραφία από το blog της Λίμνης http://limnik.blogspot.com κλικάρετε στον τίτλο)

Ο κ.Οικονόμου είχε υποβάλλει ερώτηση (9812 – 12/11/08) σχετικά με τη ρύπανση της Λίμνης Κουμουνδούρου και την μεταφορά των δεξαμενών πετρελαίου από το Πέραμα στο παρακείμενο Στρατόπεδο Ξηρογιάννη. Κωδικοποιούμε τις απαντήσεις:
1. Υπουργείο Ανάπτυξης (5/12/08 Υπουργός κ.Φώλιας): «Στο πλαίσιο των σχετικών εργασιών γίνεται διερεύνηση (από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης η μετεγκατάσταση των δεξαμενών να γίνει) και στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη...» Άρα υπάρχει θέμα μετεγκατάστασης.
2. Υπουργείο Ανάπτυξης (5/12/08 Υπουργός κ.Φώλιας): «Για την ΕΛΠΕ Α.Ε. (διυλιστήρια Ασπροπύργου) το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν στρατηγική επιλογή… η εταιρεία εφαρμόζει πρόγραμμα παρακολούθησης του υπεδάφους…» .
Σημείωση: Η ΕΛΠΕ Α.Ε. στέλνει αναφορά με την οποία βεβαιώνει ότι «εφαρμόζει τη τελευταία δεκαετία πρόγραμμα ελέγχου του υπεδάφους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης». Το θέμα όμως που προκύπτει είναι πως έρευνες στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει ρύπανση του υπεδάφους προερχόμενη από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Όμως δεν χρειάζεται κάποια νέα επιστημονική έρευνα για να διασπιτώσει κάποιος ότι στη Λίμνη πολλά πουλιά δεν αντέχουν τους ρύπους και δυστυχώς πεθαίνουν. (δείτε και πρόσφατες φωτογραφίες στο blog της Λίμνης που το αποδεικνύουν)
3. ΥΠΕΧΩΔΕ (5/12/08 υφ.Καλογιάννης): «Η Λίμνη περιλαμβάνεται στα όρια της υποζώνης Ζ1 του άρθρου 21 του Ν.2742/1999 που καθορίζεται ως περιοχή περιαστικού πάρκου, με λειτουργίες υπαίθριας αναψυχής κ.λπ. χωρίς μόνιμες εγκαταστάσεις». «Η καμένη περιοχή 63, 518 στρεμμάτων κηρύχτηκε aναδασωτέα την δε ευθύνη της αναδάσωσης ανέλαβαν τα ΕΛΠΕ" (Σημείωση:επιπρόσθετα νέα πυρκαγιά προέκυψε το καλοκαίρι του 2008). «Η Λίμνη έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος και έχει καθοριστεί ζώνη προστασίας 50 μέτρων γύρω από αυτήν» (Σημείωση: παρ΄ όλα αυτά έχουν τοποθετηθεί διαφημιστικές πινακίδες και μια κεραία πάνω από το μαρμαράδικο, ενώ αυτό απαγορεύεται στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:
• Πρέπει να αξιοποιήσουμε το υπάρχον νομικό καθεστώς.
• Να δημιουργήσουμε νέα θωράκιση δημιουργώντας αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας της Λίμνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: