Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Για την Ιερά Οδό στο ύψος του Χαϊδαρίου - Ευχόμαστε να ξεκινήσει και να τελειώσει επιλύοντας τα χρόνια προβλήματα


Ένα από τα πολλά ατυχήματα στη στροφή της Ιεράς Οδού. Φωτ.: Θ.Σπηλ.
Κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε το ρεπορτάζ του Βασίλη Δανέλη στον Ελεύθερο Τύπο 27/1/09.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο αναφέρει ότι το 2008 έγιναν 18 ατυχήματα στην Ιερά Οδό. Πρόκειται για λάθος, το ατελιέ προφανώς έφαγε το (0), η πραγματικότητα είναι 180 ατυχήματα μέσα στο 2008.
Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Φωτεινάκη για το έργο προς τον Ελεύθερο Τύπο είναι η εξής:
[Με μεγάλη καθυστέρηση, και αφού έχουν γίνει δεκάδες τροχαία ατυχήματα που δημιούργησαν σοβαρούς τραυματισμούς και φθορά πολλών αυτοκινήτων εξαγγέλθηκε επιτέλους ότι «Ξεκινά η ανάπλαση της Ιεράς Οδού» τέλος Μαρτίου 2009.
Ελπίζουμε όντως να εγκατασταθεί ο εργολάβος την ημερομηνία η οποία έχει εξαγγελθεί. Στο ερώτημα για το ποιος συνέβαλε και πόσο στην ανάπλαση της Ιεράς Οδού , απλά θα σας αναφέρω ότι έχουν υπάρξει πολλές μελέτες στο παρελθόν όπως π.χ. α) Δυτική Πύλη Αθήνας – ΟΡΣΑ (Μάρτιος 1991), β) Αισθητική και Λειτουργική Αναβάθμιση της Ιεράς Οδού στο Χαϊδάρι - ΑΣΔΑ (1996) γ) Ιερά Οδός Αθηνών – Ελευσίνος, Ανάδειξη του Αρχαιότερου Δρόμου της Ευρώπης – ΟΡΣΑ (2004).
Αλλά εκτός από τις μελέτες έχουν υπάρξει κινητοποιήσεις, έγγραφα, διαμαρτυρίες αλλά και εξαγγελίες των κυβερνήσεων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Έστω και τώρα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι οι αγώνες των πολιτών δικαιώθηκαν με μεγάλη όμως και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, και με μεγάλο τίμημα.
Επειδή κόπηκαν τουλάχιστον δέκα μεγάλα δένδρα στο ύψος της επικίνδυνης στροφής και αναμένουμε την κοπή και δεκάδων άλλων, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. προτείνει να αντικατασταθούν όσα δένδρα κοπούν με μεγάλα δένδρα για να διατηρηθεί τουλάχιστον το ισοζύγιο πρασίνου.
Δεν έχουμε λοιπόν παρά να δούμε την ολοκλήρωση του έργου, που ελπίζουμε να είναι λειτουργική και παράλληλα να αναδείξει την ιστορική αξία του αρχαιότερου δρόμου της Ευρώπης, την Ιερά Οδό.

Κώστας Φωτεινάκης - Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου]

Δελτίο Τύπου έχει εκδόσει ο Δήμος Χαϊδαρίου, δυστυχώς δεν το έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή για να το αναρτήσουμε.
Ανακοίνωνση για το ίδιο θέμα αλλά και για την Οδό Πλουτάρχου από τη Δημοτική Κίνηση "Πολίτες σε δράση" κλικάρετε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: