Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Τι γίνεται με τους υγροτόπους της χώρας μας? - Η περίπτωση της Λίμνης Κουμουνδούρου


(φωτ. Δεσπ.Μωσδ)
Την Κυριακή 8/2/09 με ιδιαίτερη χαρά είδαμε το ζευγάρι των κύκνων να παραμένει στη Λίμνη Κουμουνδούρου. Η λίμνη είναι ζωντανή όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει αλλά αφημένη στην τύχη της. Οι πανομοιότυπες απαντήσεις των αρμοδίων υπουργείων σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης δίνουν την εντύπωση ότι οι κ.κ. Υπουργοί απλά προεδρεύουν, δεν έχουν ευθύνες, υποχρεώσεις, συντονιστικό ρόλο.
Τέλος πάντων για την απορρύπανση της Λίμνης θα επανέλθουμε, όμως ας δούμε τους άλλους υγροτόπους της χώρας μας όπως μας ξεναγεί το WWF και τους παρουσιάζει ο Φίλης Καϊτατζής στην Ελευθεροτυπία με τον ευφυή τίτλο «Υγρό-τοποι του εγκλήματος».

Με υπόμνημά του το WWF- Ελλάς στη 10η σύνοδο των συμβαλλόμενων μερών της διεθνούς σύμβασης Ραμσάρ έχει ζητήσει την επανένταξη του Δέλτα Εβρου, λόγω της υποβάθμισής του, στον κατάλογο Μοντρέ, στον οποίο περιλαμβάνονται οι υγρότοποι των οποίων οι αλλαγές στην οικολογική κατάσταση συνέβησαν, συμβαίνουν ή πρόκειται πιθανώς να συμβούν και κρίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Δυστυχώς επτά από τους δέκα ελληνικούς υγρότοπους Ραμσάρ εντάσσονται ήδη στον κατάλογο Μοντρέ. Οι δέκα από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας χαρακτηρίστηκαν διεθνούς σημασίας το 1971. Οι λίμνες Μικρή Πρέσπα και Κερκίνη εξαιρέθηκαν, με το Δέλτα Εβρου (!), από τον κατάλογο Μοντρέ το 1999.
(κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: