Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τα χρέη (πάντα "οι ωραίοι έχουν χρέη") και την οικονομικοπολιτική κρίση


Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 είχα γράψει δύο άρθρα πριν τη διεξαγωγή τους και ένα άρθρο ακριβώς την πρώτη επέτειο το 2005 κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό "Η επόμενη ημέρα μετά το πάρτι".
Τον ίδιο χρόνο, δηλαδή το 2005, υπήρχαν λίγα δημοσιεύματα και κάποιες προσπάθειες να "κάνουν ταμείο", ενώ τα επόμενα χρόνια ο απολογισμός ξεχάστηκε.
Ο Φίλιππος Συρίγος στην Ελευθεροτυπία 24/3/09 στο άρθρο του με τίτλο "Θα μιλήσει κανείς;" μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι "ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ πολέμιοι των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε όμως προειδοποιήσει από το 1996 ότι το εγχείρημα ήταν τελείως δυσανάλογο με το οικονομικό μέγεθος της χώρας. Και επίσης είχαμε επισημάνει ότι στο ηθικό περιεχόμενο των Αγώνων κυριαρχούσαν η εμπορευματοποίηση και η ντόπα!"
Επειδή ανάμεσα στους πολέμιους ήμουνα δράττομαι της ευκαιρίας από το άρθρο του κ.Συρίγου να σημειώσω ότι οι απολογισμοί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας "θάφτηκαν" αλλά ο "αγώνας ενάντια στη λήθη" που υπογράμμιζε ο Μίλαν Κούντερα συνεχίζεται γαιτί είναι μια ΕκΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ διαδικασία που τη χρειαζόμαστε.
Κ.Φωτ.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Όντως πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μάλλον τα συμπεράσματα τα έκρυψαν κάτω από το χαλί.