Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Σύσκεψη για την πυρασφάλεια στο Δήμο Χαϊδαρίου, Τρίτη 28/4/09


Από την πρώτη πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2008 στη Λ.Αθηνών, απέναντι από την Αφαία.

Σκουπίδια και σακούλες με ξερά χόρτα στη Λ.Αθηνών, ακριβώς δίπλα από το χώρο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (επάνω φωτογραφία), Ιούνιος 2008.

Μπάζα και σκουπίδια σε χώρο "στάθμευσης" στη Λ.Σχιστού, Ιούνιος 2008.

Ξερά χόρτα ύψους 0,75 εκατοστών του μέτρου στην περιοχή Δαφνίου, Ιούνιος 2008.

Παρκαρισμένα Ι.Χ. μέσα και έξω από τη δασική περιοχή, στη γέφυρα του Σκαραμαγκά, μετά το Copa Copana, Ιούνιος 2008.

Ακτίβιστικη ενέργεια, ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ PARKING, Ιούνιος 2008.

Το νεαποκτηθέν πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Χαϊδαρίου έξω από τη Μονή Δαφνίου, Ιούνιος 2008.

Πραγματοποιήθηκε και φέτος με πρωτοβουλία του Δήμου Χαϊδαρίου η σύσκεψη για την πυρασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι εμπλεκόμενοι φορείς, πυροσβεστική, αστυνομία, τροχαία (απουσίαζε το Δασαρχείο), εκπρόσωποι από το Πολεμικό Ναυτικό, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης μας. Η συμμετοχή φορέων και πολιτών ίσως και να ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε τα επιχειρησιακά σχέδια του Δήμου Χαϊδαρίου και των άλλων φορέων. Τα βασικά συμπεράσματα της σύσκεψης είναι:
1. Βρισκόμαστε σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση από το παρελθόν στις υποδομές , στην οργάνωση στον συντονισμό των φορέων καθώς και στην αστυνόμευση της περιοχής.
2. Τμήματα των δασικών δρόμων στο Ποικίλο Όρος δεν είναι σε καλή κατάσταση (το επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της πυροσβεστικής).
3. Τα ξερά χόρτα κατά μήκος της Λ.Αθηνών, της Ιεράς Οδού, του Σχιστού Κορυδαλλού και της Λ.Σχιστού είναι μια απειλή. Πρέπει να κοπούν άμεσα, ίσως και δύο φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το άλσος Δαφνίου πρέπει να καθαριστεί το συντομότερο δυνατόν.
4. Τα σκουπίδια στις δασικές περιοχές καθώς και εκείνα που ασυνείδητοι πολίτες πετούν στους χώρους στάθμευσης κατά μήκος των Εθνικών Οδών αποτελούν εύκολα «καύσιμα ύλη».
5. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο εκδηλώνονται πυρκαγιές κατά μήκος των Εθνικών Οδών (διάβαζε 3 και 4). Το 2008 μέσα σε ένα μήνα εκδηλώθηκαν πέντε πυρκαγιές!
6. Να εφαρμοστεί η απαγόρευση της εισόδου, στάθμευσης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων στη δασική περιοχή στο ύψος της γέφυρας Σκαραμαγκά, μετά το Copa Copana.
7. H περιοχή των ορεινών όγκων αντιμετωπίζει νέες απειλές για πυρκαγιά από τις εργασίες διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου –Ασπροπύργου, την κυκλοφορία αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων στους δασικούς δρόμους.
8. Μεγάλο βάρος δόθηκε στη συμμετοχή των εθελοντών στη δασοπροστασία – πυροπροστασία, όμως τονίστηκε ότι την κύρια ευθύνη την έχουν οι αρμόδιοι για την δασοπροστασία φορείς, ενώ οι εθελοντές λειτουργούν υποστηριχτικά.
9. Εκ μέρους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. παρουσιάστηκαν βασικά σημεία της έκθεσης που καταθέσαμε στους αρμόδιους φορείς 8/4/2009.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε η προβολή από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νίκου Καβουκίδη "Η στάχτη που μένει" που αφορούσε τις πυρκαγιές στην Ηλεια, 2007. Την προβολή παρακολούθησαν και μαθητές από την 6η τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου. (Διαβάστε δύο αναρτήσεις παρακάτω).

Δεν υπάρχουν σχόλια: