Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΠΛΩΤΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - Ερώτηση του κ.Θ.Πάγκαλου


Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. παρουσιάζουμε την ερώτηση του κ.Θεόδωρου Πάγκαλου (ΠΑΣΟΚ) για το θέμα. Οι πλωτές δεξαμενές προβλέπονται να τοποθετηθούν στη θαλάσσια περιοχή μετά τη Λίμνη Κουμουνδούρου, περίπου στο ύψος του 17ου χλμ Λ.Αθηνών - Κορίνθου.
-----------------
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ και ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κύριοι Υπουργοί, με την Φ645/1170/ΦΠΕΡΙΒ-9/31-3-2009 η Περιφέρεια Αττικής επέτρεψε στην εταιρεία ΜΕΛΚΟ ΠΕΤΡΟΛΕΟΥΜ ΑΕΒΕΠ του κ.Μελισσανίδη να τοποθετήσει μέσα στη θάλασσα 10 δεξαμενές προϊόντων πετρελαίου χωρητικότητας 23.626 κυβικών μέτρων. Στο Θριάσιο πεδίο βρίσκονται αποθηκευμένοι 10 εκατ. Τόνοι υγρών και αερίων καυσίμων, λαμβάνουν χώρα 17 δραστηριότητες που υπάγονται στην οδηγία SEVESO ενώ ο Κόλπος της Ελευσίνας έχει χαρακτηριστεί ευαίσθητη περιοχή με την ΚΥΑ 19661/1982/1999. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα προστασίας και αναβάθμισης του Κόλπου της Ελευσίνας, αλλά τον μετατρέπει και σε πλωτή αποθήκη πετρελαίου.
Η απόφαση είναι παράνομη γιατί στηρίζεται σε έγγραφο του Διεθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΕ και όχι σε απόφαση του ΔΣ, οι εγκαταστάσεις απέχουν λιγότερο από 500 μέτρα από περιοχή κατοικίας, δεν έχει εκπονηθεί μελέτη σύμφωνα με την οδηγία SEVESO αν και οι αποθηκευμένες ποσότητες το επιβάλλουν και προβλέπει την τροφοδοσία των πλωτών δεξαμενών με αγωγούς, μέθοδο δηλαδή ανεπίτρεπτη και μη αποδεκτή στον Κόλπο της Ελευσίνας.
Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:
1. Θα ανακαλέσουν άμεσα την σκανδαλώδη απόφαση της Περιφέρειας και θα προχωρήσουν στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να τιμωρηθεί ο παρανομήσας Περιφερειάρχης και οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο υπάλληλοι;
2. Ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβουν για την προστασία του Κόλπου της Ελευσίνας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: