Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Σκαραμαγκάς – Ναυπηγεία – 120+100 στρέμματα – Μικρή υπάρχουσα ακτή


Με ευκαιρία το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ TV που θα προβάλει το θέμα στο σημερινό (21/7/09) βραδινό δελτίο ειδήσεων 9:00 μ.μ. στην εξαιρετική εκπομπή της κας Κατερίνας Χριστοδουλίδου και των συνεργατών της ECO NEWS παρουσιάσουμε τις απόψεις μας:
Α) Η πρόταση της δ.κ. «Πολίτες σε δράση». Από την παρουσίαση στην εκδήλωση στο Σκαραμαγκά αλλά και από την ανάρτηση στο blog προκύπτουν τουλάχιστον τα εξής:
1) Ότι υπάρχει α)Η νομική βάση β)Η τεχνική τεκμηρίωση γ) Το ηθικό δικαίωμα δ)Η απόδειξη – ότι τα 120+100 στρέμματα ανήκουν δικαιωματικά στο Δήμο Χαϊδαρίου και στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.
2) Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ως βάση για συζήτηση για την λειτουργικότητα του χώρου έτσι ώστε η Δυτική Αθήνα να αποκτήσει προσβασιμότητα στη θάλασσα.
Τι δεν υπάρχει ακόμα:
α) Μια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, συλλογικότητες και επιστημονικοί φορείς που θα διεκδικήσουν το χώρο αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενοι την πρόταση της δ.κ. “πολίτες σε δράση”
β) Ενημέρωση ευρείας κλίμακας για τη ύπαρξη της πρότασης των π.σ.δ. και συνειδητοποίηση της ρεαλιστικότητας της πρότασης.
γ) Κινηματικοί αγώνες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Tο αίτημα της πρόσβασης στη θάλασσα και ότι το "Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος δήμος" είχε προβληθεί από την εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ από το 1998. Ωστόσο η παρούσα πρόταση των π.σ.δ. που την επεξεργάστηκε ο Πολιτικός Μηχανικός κ.Γεώργιος Τερζάκης στήριξε το πολιτικό αίτημα με νομιμά, τεχνικά και επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα.

Β) Από το Μάρτιο του 2007 έχω διατυπώσει την πολιτική θέση ότι τα 120 στρέμματα (χώρος τώρα που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση container) που έχουν προκύψει από τα μπαζώματα στην πρώην ακτή Σκαραμαγκά ανήκουν στο Δήμο Χαϊδαρίου και στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να διεκδικηθεί από το Δήμο Χαϊδαρίου χωρίς να καταβάλει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Γ) Ο χώρος ο οποίος σήμερα είναι πραγματικά ναυπηγείο, είναι η κατά μήκος έκταση η οποία και αυτή έχει μπαζωθεί, (μιλάμε για την περιοχή εκείνη που έχετε οριοθετήσει με μπλε γραμμή στην παρουσίαση/πρόταση των π.σ.δ.) θα πρέπει να διεκδικηθεί από το δήμο (ή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) με δύο εναλλακτικούς τρόπους: ή καταβάλλοντας το ναυπηγείο ένα χρηματικό ποσό ή δίνοντας άλλα γήπεδα (εκτάσεις) που ανήκουν στην ιδιοκτησία των Ελληνικών Ναυπηγείων και τα οποία βρίσκονται εκτός της μάντρας.
[ΑΝΑΦΟΡΕΣ: α) Ιστορικό Λεύκωμα «Χαϊδάρι – τόπος και άνθρωποι», 2007 β) Διάλογος στο blog της δημοτικής κίνησης Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση» 25/11/08 και 30/12/08]

Δ) Η υπάρχουσα μικρή ακτή Σκαραμαγκά να φροντιστεί από το Δήμο Χαϊδαρίου, να καθαριστεί ο περιβάλλον χώρος, να γίνουν ήπιες αισθητικές παρεμβάσεις, να τοποθετηθεί μια μικρή δημοτική καντίνα, να απομακρυνθούν τα βυθισμένα σκάφη και να γίνει ο χώρος επισκέψιμος. Αυτά μπορούν να γίνουν άμεσα και χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος. Στη συνέχεια να υπάρξει μελέτη για την μικρή ακτή η οποία θα εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα αξιοποίησης των 120+100 στρεμμάτων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σκέψεις από το Δήμο Χαϊδαρίου και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά αναμένουμε την ολοκληρωμένη πρόταση και κυρίως την υλοποίηση.

Υπάρχουν και παλαιότερες αναρτήσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. για τον Σκαραμαγκά, αν το ψάξετε λιγάκι....
Κώστας Φωτεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: