Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Να βάλουμε "χρώμα" στη ζωή μας: Ποδήλατο και δυνατότητα των πεζών να απολαμβάνουν την πόλη μας. Δημόσια ΜΜΜ...


Τα νέα μέτρα απόσυρσης των ηλικιωμένων Ι.Χ. για την μείωση των εκπομπών ρύπων δεν γνωρίζουμε αν θα αποδώσουν ή όχι. Εκείνο όμως που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι οι περισσότεροι εχέφρονες πολίτες θα προτιμούσαν να μετακινούνται στην πόλη ή στην περιφέρεια, με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τα πόδια ή με το ποδήλατο, .
Θεωρούμε λυπηρό το γεγονός ότι δύο μήνες πριν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης (16 – 22 Σεπτεμβρίου) με ΜΜΕ, ποδήλατο κ.λπ. καμία ελληνική πόλη δεν έχει δηλώσει συμμετοχή. Είναι όμως σχετικά βέβαιο ότι λίγες μέρες πριν αρκετές πόλεις θα δηλώσουν υποκριτικά συμμετοχή για να ξεχάσουν την επόμενη εβδομάδα τις όποιες εξαγγελίες ή δεσμεύσεις.
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, θα εκδώσει ή θα διανείμει υλικά άλλων φορέων, θα προβάλλει τα «Δικαιώματα των πεζών στην πόλη» και θα διοργανώσει, μαζί με άλλους φορείς, ομάδες κ.ά., ποδηλατοδρομία στις 20 Σεπτεμβρίου, Κυριακή πρωί, στις γειτονιές της πόλης με τελικό προορισμό τη στάση του ΜΕΤΡΟ «Χαϊδάρι» η οποία και θα λειτουργήσει, σύμφωνα με νεώτερες εξαγγελίες στις αρχές του 2010.
Στο Χαϊδάρι, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας υπάρχουν αρκετές ομάδες, παρέες ή «μοναχικοί» λάτρεις του ποδηλάτου που επισκέπτονται τους γειτονικούς ορεινούς όγκους, την Βαρυπόμπη, το άλσος Συγγρού κ.λπ. ή και μετακινούνται με δυσκολία προφανώς και μέσα στην πόλη. Αναφέρουμε ότι μια παλαιότερη πρόταση για τη δημιουργία «Δικτύου ποδηλατοδρόμων» στη Δυτική Αθήνα δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε από τον ΑΣΔΑ, και όπου τμηματικά ξεκίνησε το πρόγραμμα δυστυχώς δεν κατοχυρώθηκε.
Σήμερα παρουσιάζουμε ορισμένα κείμενα για την μετακίνηση στις πόλεις και τα δικαιώματα των πεζών και των ποδηλάτων:
Ευρωπαϊκός Χάρτης των δικαιωμάτων των πεζών.
Πολιτισμός κινητικότητας: Η διακήρυξη της Κοπεγχάγης.
«Πάμε για ορθοπεταλιές;» Το ποδήλατο στη ζωή μας και στο Χαϊδάρι.
Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα των πεζών στην πόλη, με την παρουσίαση ομάδων ποδηλατών (blogs) και βεβαίως με ειδικότερη ενημέρωση για την European Mobility Week και την οργάνωση της ποδηλατοδρομίας στο Χαϊδάρι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι κοσμικές ακτίνες επηρεάζουν το κλίμα
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ που παράγεται από τον Ήλιο στο ελάχιστό του είναι μόλις κατά 0,1% μικρότερη απ΄ ό. τι στο μέγιστο. Φαίνεται όμως πως αυτή η διαφορά είναι πολύ σημαντική για τη Γη, αν λάβει υπόψη του κανείς ότι το «Ελάχιστο του Μόντερ» συνέπεσε με τη «μίνι εποχή των παγετώνων». Τότε, στην Ευρώπη ο καιρός ήταν ασυνήθιστα ψυχρός και οι ειδικοί πιστεύουν πως έπαιξε ρόλο η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Χένρικ Σβένσμαρκ, από το Διαστημικό Κέντρο της Δανίας, όταν τα διαστρικά σωματίδια υψηλής ενέργειας, που ονομάζονται κοσμικές ακτίνες, εισβάλλουν στην ατμόσφαιρα, διασπούν τα σωματίδια του αέρα και τα μετατρέπουν σε ιόντα και ηλεκτρόνια. Στη συνέχεια, δημιουργούνται μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα από την ένωση νερού και θειικού οξέος.
Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να μετατραπούν σε σύννεφα, που αντανακλούν το ηλιακό φως και προκαλούν έτσι μείωση της θερμοκρασίας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο ποσοστό εισερχόμενων κοσμικών ακτίνων και τη νεφοκάλυψη σε χαμηλό ύψος ανάμεσα στο 1984 και το 2002. Διαπίστωσαν επίσης ότι το επίπεδο των κοσμικών ακτίνων σχετίζεται με τα κλιματικά φαινόμενα των τελευταίων χιλιάδων χρόνων. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4528356&ct=2