Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα "Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ναυτιλία"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 31/7/09

Συντονιστική συνάντηση για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ναυτιλία

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη στο πλαίσιο των εν εξελίξει διεθνών διαπραγματεύσεων για τη θέσπιση μέτρων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία, ενόψει της διεθνούς συμφωνίας για τη μετά Κυότο εποχή στην Κοπεγχάγη, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο γενικός γραμματέας του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Τζωάννος, ο Πρόεδρος του ΕΚΠΑΑ κ. Ι. Ζιώμας και στελέχη των δύο Υπουργείων, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας. Για το σκοπό αυτό τονίστηκε η ανάγκη όλα τα αναγκαία μέτρα να ληφθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
Τα δύο συναρμόδια Υπουργεία συνεργάζονται στενά για την παρακολούθηση όλων των σχετικών διεθνών συναντήσεων, την προώθηση των ελληνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο και την ανάλυση των τεχνικών πτυχών του θέματος, με σκοπό την άρτια προετοιμασία για τις τελικές διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη. Έχουν μάλιστα καθορίσει την κοινή θέση της Ελλάδας ενόψει των συναντήσεων για την Κλιματική αλλαγή στη Βόννη από 10 έως 14 Αυγούστου (άτυπη διάσκεψη) και στην Μπανγκόγκ (ενδιάμεση διάσκεψη) από 28 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, που αποτελούν προπαρασκευαστικές διασκέψεις για την Κοπεγχάγη.
-----------
Άλλες πληροφορίες με θέμα "Ναυτιλία και κλιματική αλλαγή":
Shipping and global climate change goals
Ναυτεμπορική 4/3/2008
Η συμβολή της ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή.

«Ευνοεί κερδοσκοπικές πρακτικές το σύστημα εμπορίας ρύπων» - Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
International Maritime Organization
------------
Σημείωση: Το θέμα της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και η σχέση του με τη ναυτιλία είναι μεγάλο, όπως και γενικά η ρύπανση της θάλασσα με την ναυτιλία, ωστόσο στη χώρα μας δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα για το θέμα αυτό. Με αυτήν την επισήμανση εκτιμούμε ότι η σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ που προαναφέραμε δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως θετικό γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: