Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ο πρώτος απολογισμός των ζημιών από τις πυρκαγιές...


Ο πρώτος, πρόχειρος, απολογισμός που αναμένεται βέβαια να αναθεωρηθεί τις επόμενες ημέρες, βασίζεται σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System, EFFIS), το οποίο ανεβάζει την έκταση της καμμένης έκτασης σε 187.700 στρέμματα.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των πυρκαγιών, το EFFIS αναφέρει:

► Για την Κάρυστο Ευβοίας: 4.893 εκτάρια

► Για τη Βοιωτία: 2.112 εκτάρια

► Για τη Ζάκυνθο: 912 εκτάρια

► Για τη Σκύρο: 111 εκτάρια

► (Σημ: 1 εκτάριο = 10 στρέμματα)
(Ελευθεροτυπία 24/8/09)
--------------------
Βεβαίως κανένας απολογισμός δεν πρόκειται να καταγράψει την πανίδα που χάθηκε, τα μεταναστευτικά πουλιά που θα επιστρέψουν και δεν θα βρίσκουν τα "σημάδια" τους για να
ξαποστάσουν στο αιώνιο διάβα τους, τα χρώματα (πράσινο, καφέ, κίτρινο) και τα αρώματα της χλωρίδας που συμβάλλουν στην ψυχική ηρεμία και στην ευδιαθεσία.
Δεν θα καταγραφούν οι απώλειες των δυνατοτήτων που είχαμε να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να "αράξουμε", να τσιμπολογήσουμε στις δασικές περιοχές, να ψυχαγωγηθούμε με ήπιο τρόπο και μάλιστα χωρίς πολλά έξοδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, αυξανόμενου άγχους και ανασφάλειας.
Οι απώλειες αυτές σε πράσινο θα επηρεάσουν το κλίμα, την ψυχική μας υγεία, την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ως αντιστάθμισμα, και για να υπερασπίσουμε κατά ένα ελάχιστο τρόπο το ισοζύγιο του πράσινου, πρέπει να προστατεύσουμε τα περιαστικά δάση, τους μικρούς και μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας.
Και πολλά ακόμα πρέπει να κάνουμε τόσο ως πολιτεία όσο και ως πολίτες και κυρίως να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τις πυρκαγιές, τόσο τις πρόσφατες όσο και από τις παλαιότερες. Συμπεράσματα λοιπόν και μέτρα για την υπεράσπιση του δασικού χαρακτήρα των ορεινών όγκων. Όλα τα βουνά της Αττικής να χαρακτηριστούν ζώνη προστασίας Α', να γίνουν με συστηματικό τρόπο αναδασώσεις (και όχι για πολιτικούς λόγους εντυπωσιασμού), να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκομένων μερών στην πρόληψη, στην κατάσβεση, στην αποκατάσταση κ.λπ.
Υπάρχουν προτάσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, το ΤΕΕ, τους επιστημονικούς φορείς κ.λπ. Δεν χρειάζονται άλλες μελέτες και θεωρητικές προσεγγίσεις. Από τις μελέτες και τις θεωρίες ας περάσουμε στην πράξη. Ορισμένες από τις προτάσεις παρουσιάζουμε σε παρακάτω αναρτήσεις.
Οφείλουμε όμως να πούμε ότι δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι για θετικά αποτελέσματα και όχι γιατί είμαστε από τη φύση μας μίζεροι, αλλά γιατί η πολιτεία έδειξε ότι δεν αντιμετώπισε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και από παλαιοτέρα.
--------------
Έρευνα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τυχόν ευθύνες υπηρεσιών κατά τις πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: