Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τα βουνά της Αττικής,Νίκος Νέζης:Το Ποικίλο Όρος


[Εξώφυλλο: Η Αγία Τριάδα στην Πάρνηθα, πριν την πυρκαγιά του 2007]

Με αφορμή την πεζοπορία της Κυριακής στο Ποικίλο Όρος (διάβαζε παρακάτω ανάρτηση ή κλίκαρε ΕΔΩ) αλλά και τις συζητήσεις που κατά καιρούς προκύπτουν για την ονομασία του, παρουσιάζουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Νέζη σχετικά με τις ονομασίες Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Ποικίλο αλλά και Δαφνοβούνι κ.λπ. Στη βιβλιογραφία που παραθέτει ο συγγραφέας αναφέρει μεταξύ των άλλων και δικούς μας ανθρώπους που αγωνίζονται για το βουνό επί δεκαετίες, όταν η "φύση ησύχαζε". Μιλάμε για την "Οικολογική Ομάδα Δάσους", Κίμων Φουντούλης (και μικρές "άλλες δημοκρατικές δυνάμεις") που συνεχίζει συνεχώς και αδιαλείπτως για τρεις δεκαετίες να αγωνίζεται για το αστικό και το φυσικό περιβάλλον και το Δημήτρη Κωστόπουλο (εκπαιδευτικό και συγγραφέα) από το Περιστέρι που ήταν από τους πρώτους (άλλοι λένε ο πρώτος) που εργάστηκε για την εισαγωγή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, με πλούσια αρθρογραφία στη Νέα Οικολογία, στην ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, στο Δαίμονα της Οικολογίας κ.λπ.
----------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Νέζη, "Τα Βουνά της Αττικής", το Ποικίλο Όρος:
[Από τη μελέτη των παραπάνω (που είναι αποτέλεσμα παρανοήσεων, άγνοιας, προχειρότητας και πολλαπλών αντιγραφών) διαπιστώθηκε ότι όλη η ονομαζόμενη στους επίσημους χάρτες οροσειρά Αιγάλεω χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα:
α. Το Κεντρικό τμήμα από Δαφνί μέχρι Σχιστά και Αμφιάλη, όπου και η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς στη Θέση «Πυροβολεία», με ύψος 463μ. που η ονομασία της είναι Κούκος. Το βραχώδες Α-ΒΑ τμήμα του (που χωρίζεται από τον Κύριο όγκο με το Σχιστό Κορυδαλλού) όπου και λατομεία, λέγεται Κορυδαλλός και έχει τρεις Κορυφές, τον Κανιάρη 269μ., το Κακοσούλι 260μ. και τον Κορυδαλλό 284μ. Το χαμηλό ύψωμα (231μ.) νότια του Δαφνιού λέγεται Δαφνοβούνι. Το δυτικό τμήμα του συγκροτήματος, πάνω από τα Σχιστά, με κορυφή 359μ., λέγεται βουνό του Σκαραμαγκά ή γενικά υψώματα Σκαραμαγκά. Η χαμηλή κορυφή (268μ.) βόρεια της Αμφιάλης λέγεται Κοκκινόβραχος.
β. Το ΝΔ Τμήμα από Σχιστό Αμφιάλης μέχρι το στενό της Σαλαμίνας και το Πέραμα,
το καθαυτό αρχαίο Αιγάλεω. Μία σειρά βράχινων απότομων κορυφών, μεταξύ Νέου Ικονίου και Περάματος, με ύψος 277μ., 246μ. και 264μ. λέγεται Τρίκορφο. 0 χαμηλές κορυφές (219μ. και 193μ.) πάνω από το Νέο Ικόνιο λέγονται Κέρατα (η κορυφή 193μ. λέγεται και Ξέρξης) και η κορυφή Πάνω από το Πέραμα (198μ.) λέγεται Μεγάλο Προσήλιο.
γ. Το ΒΑ τμήμα, από Άνω Λιόσια μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας, είναι στο σύνολό του ανώνυμο και πρέπει να θεωρηθεί ξεχωριστό βουνό, όπως και στην πραγματικότητα είναι, με δική του ονομασία, γιατί και το όνομα (η ετυμολογία) Αιγάλεω δεν το αντιπροσωπεύει.
Έτσι το ανώνυμο βουνό (Το εξεταζόμενο ΒΑ τμήμα της οροσειράς) πήρε την ονομασία Ποικίλο που είναι μεν αυθαίρετη και λανθασμένη, πλην όμως πλήρως δικαιολογημένη γιατί πράγματι το βουνό είναι ξεχωριστό και καθαρά ξεκομμένο από τα άλλα δύο τμήματα της οροσειράς με την ονομασία Αιγάλεω.]

Ενδιάμεσο σχόλιο: Λίγο όμως παραπάνω στο κείμενό του ο Νίκος Νέζης αναφέρει ότι:
[Ο Παυσανίας δεν αναφέρει καθόλου την ονομασία Αιγάλεω, αλλά στα «Αττικά» του γράφει για το Ποικίλον όρος, όπου και το ιερό του (Πυθίου) Απόλλωνα (στην περιοχή της σημερινής Μονής Δαφνίου). Μάλλον δεν γνώριζε την ονομασία Αιγάλεω (δεν την αναφέρει ούτε στα «Αττικά», ούτε στα «Μεσσηνιακά») και ονόμασε το βουνό πάνω από το ναό του Απόλλωνα Ποικίλον, δηλ. πυκνό όπως πράγματι ήταν και είναι σε σχέση με τα γύρω υψώματα και όχι με την ερμηνεία ποικίλο = ζωγραφιστό (όπως π.χ. ποικίλη στοά δηλ. ζωγραφισμένη με τοιχογραφίες και επιγραφές στοά), γιατί δεν αναφερόταν στο ναό αλλά στο βουνό.]


Περισσότερα για το Ποικίλο Όρος:
α) Στη Χάρτα προστασίας και οικολογικής ανάδειξης του Ποικίλου Όρους.,Μάρτιος 2008.
β) Στη περιγραφή του Στρατοκόπου 1933 (ο Ν.Ν. χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία από αυτή)
γ)Να θωρακίσουμε αποτελεσματικότερα το δασικό χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω (Ποικίλο - Κορυδαλλός), Α' Μέρος. 10/2009
δ) Έρευνα - Μελέτη για τη χλωρίδα και τη πανίδα στο Ποικίλο Όρος βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 'Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην πεζοπορία την Κυριακή θα πρέπει να είναι υγιής και να δηλώσει τη συμμετοχή του στα τηλ. 6976 416 920, 6932 638 523. Αναχώρηση 9:00 - Επιστροφή 14:00.
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: