Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

"Πάμε μια βόλτα παλληκάρι..": Έφυγε από κοντά μας ο Νότης Περγιάλης, είχε εγκαταλήψει την Αθήνα από το 1979. Ζούσε στη φύση, στους Αγίους Θεοδώρους...




Το Νότη Περγιάλη τον γνώρισα το Φθινόπωρο του 1999 με αφορμή το αφιέρωμα στο πολυθεαματικό περιοδικό "προσανατολισμοί" που έβγαζα.
Μου τον γνώρισε ο Ελπιδοφόρους Ιντζέμπελης στο ησυχαστήριο του Νότη, στους Αγίους Θεοδώρους. Το τεύχος 9 των "προσανατολισμών" ήταν αφιερωμένο στον Νότη Περγιάλη και είχαν γράψει γι΄ αυτόν: Κώστας Φωτεινάκης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Βασίλης Καπετανέας, Θανάσης Κουδούνης, Άγγελος Μανωλάκης (Νομάρχης Κορινθίας). Φιλοξενήσαμε κείμενα για το Νότη των: Λυκούργου Καλλέργη, Νίκου Χατζίκου, Ντίνου Δημόπουλου, Αλέξη Σολωμού, Μάνου Κατράκη, Μίκη Θεοδωράκη.
Και αρκετές φωτογραφίες από την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Ο Νότης Περγιάλης υπήρξε: Ηθοποιός, Ζωγράφος, Στιχουργός,Έπαιζε βιολί, Θεατρικός Συγγραφέαςκαι Σκηνοθέτης αλλά και ένας μεγάλος ΚΗΠΟΥΡΟΣ. Φρόντιζε το κτήμα του με αγάπη, μιλούσε με τα περιστέρια και τα πεύκα. Έζησε με την Έλλη τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και με τον Γρηγόρη. Και έφυγε ήσυχα και αθόρυβα...
Στο εισαγωγικό κείμενο του αφιερώματος των "προσανατολισμών" μετέφερα τον παρακάτω διάλογο:
- Έχετε υπέροχη θέα στη θάλασσα, του είπα.
- Είναι ωραία η θάλασσα, αλλά δεν είναι δημιουργική. Όταν την κοιτάζω αφαιρούμαι και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Για να γράψω της γυρίζω την πλάτη, μου απάντησε χαμογελώντας.
Ο Νότης Περγιάλης ήταν ένας άνθρωπος της φύσης, ένας οικολόγος χωρίς να υιοθετεί προφανώς τον όρο, γιατί προτιμούσε έναν ευρύτερο όρο, Άνθρωπος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιάσουμε την τελευταία συνέντευξη του Νότη Περγιάλη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, το βιογραφικό και την εργογραφία του καλλιτέχνη, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στο τ.9 του περιοδικού "προσανατολισμοί".
Το "Χώμα που βάφτηκε κόκκινο" θα σκεπάσει τον Νότη Περγιάλη την Τρίτη 10/11/09, στις 3:00 μ.μ. στους Αγίους Θεοδώρους.
Κ.Φωτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: