Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Να «θεραπευτούν οι πληγές» του Ποικίλου Όρους/ Μέρος Α΄:Λατομεία


[Λατομείο ΜΟΥΣΑΜΑ στο Δυτικό Ποικίλο - Διαβάστε με προσοχή στο τέλος του κειμένου τις απειλές]

[ΛΑΤΟΜΕΙΑ Κορυδαλλού στο Σχιστό]

[Λατομείο "ΚΑΡΔΙΑ" Άνω Δάσος Χαϊδαρίου]

[Λατομείο ΑΙΜΟΣ, Πετρούπολη - Θέατρο ΠΕΤΡΑΣ]

[Λατομείο ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, στην Πετρούπολη - Κέντρο "ΑΙΟΛΟΣ"]

Δείτε στο ECONEWS του ΣΚΑΙ την εκπομπή της Κατερίνας Χριστοφηλίδου για τα 17 λατομεία στο Ποικίλο Όρος. Κλικάρετε ΕΔΩ είναι η δεύτερη είδηση...
---------------
Περισσότερα διαβάστε εδώ....
Στο Ποικίλο Όρος (δυτικό Αιγάλεω) έχουν δημιουργηθεί «βαθιές πληγές» από τη δεκαετία του 1930 με τα μικρά λατομεία, σχεδόν σε όλες τις κοινότητες της Δυτικής Αθήνας, αλλά κυρίως με τα μεγάλα λατομεία που ξεκίνησαν να «δαγκώνουν» το βουνό τη δεκαετία του ’50, την περίοδο της εσωτερικής μετανάστευσης και της άναρχης «ανάπτυξης» της πρωτεύουσας.
Έχουν καταγραφεί 17 μεγάλα λατομεία στο Ποικίλο Όρος, ωστόσο υπάρχουν και μικρότερα, χωρίς να λογαριάζουμε τα «παλιά λατομεία» στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια κ.λπ. Τα περισσότερα και μεγαλύτερα λατομεία βρίσκονται στην περιοχή της Πετρούπολης, ενώ υπάρχουν λατομεία στο Άνω Δάσος Χαϊδαρίου (η «καρδιά», λόγω του σχήματος), στη δυτική πλευρά του Ποικίλου (λατομείο Μουσαμά κ.λπ)
Στην Πετρούπολη το «λατομείο Αίμος», ένα από τα μεγαλύτερα, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1953, με απόφαση της Μελίνας Μερκούρη (Υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ) δημιουργήθηκε το θέατρο Πέτρας (1983), ωστόσο εξακολουθεί να έχει τα χαρακτηριστικά λατομείου. Το λατομείο «Γρηγορίου» ένα τμήμα του «φιλοξενεί» αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ σ΄ ένα άλλο τμήμα του «φιλοξενεί» το κέντρο «ΑΙΟΛΟΣ» (που ξεκίνησε να λειτουργεί ως δημοτική καντίνα για να εξελιχθεί σε ιδιωτικό εστιατόριο - κατ΄ άλλους σκυλάδικο) που και αυτό εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά λατομείου (σημειωτέον ότι το ΑΙΟΛΟΣ λειτουργεί στη υψηλής Ζώνη προστασίας Α’, όπως έχει οριστεί με το ν.2742/99, αρ.21) Δύο άλλα λατομεία, του «Μαλατέστα» και του «Γάτου» έχουν μπαζωθεί, το πρώτο έχει μερικώς δενδροφυτευτεί ενώ στο δεύτερο μέχρι πρότινος είχαν τοποθετηθεί διάφορες παράγκες, σκουπίδια κ.λπ.

Ένα από τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα, είναι το λατομείο «Μουσαμά». Βρίσκεται στο Δυτικό Ποικίλο, σχεδόν απέναντι από τους ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και Φυλής, το οποίο είχε καθορισθεί ως υποδοχέας επεξεργασμένων λυμάτων βιολογικών καθαρισμών με το N. 3164/ 2003 (ΥΠEXΩΔE η κ.Bάσω Παπανδρέου). Ο χώρος του λατομείου «Μουσαμά» επιχειρήθηκε από τον ΥΠΕΧΩΔΕ κ.Γεώργιο Σουφλιά τον Ιούνιο του 2005, αξιοποιώντας τον Ν.3164 της κας Παπανδρεόυ, να μεταφερθεί η λυματολάσπη από την Ψυτάλλεια. Οι αντιδράσεις όμως των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, και θεσμικά του Δήμου Πετρούπολης που «εισέπραττε» πρώτος τη βρώμα, απέτρεψαν την εναπόθεση της λυματολάσπης . Με την πρόταση για το «Νέο Ρυθμιστικό Αθήνας – Αττικής» που είχε καταθέσει ο απελθών ΥΠΕΧΩΔΕ κ.Γέωργιος Σουφλιάς (Απρίλιος 2009), χωρίς να γίνεται καμία αναφορά με περιγραφές για το λατομείο «Μουσαμά» στους συνοδευτικούς χάρτες με εικονίδιο προέβλεπε τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ!!! Το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και με τις δηλώσεις του Σπύρου Κουβέλη (υπεύθυνου της Περιβαλλοντικής Πολιτικής) είχε εναντιωθεί στο νέο Ρυθμιστικό της Ν.Δ. και είχε δεσμευτεί ότι θα το αποσύρει και θα καταθέσει νέο, άλλης φιλοσοφίας, όταν γίνει κυβέρνηση. Αναμένουμε τόσο για το λατομείο «Μουσαμά» όσο και γενικότερα για την κατάθεση μια νέας πρότασης για το «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής».

Τι πρέπει να γίνει με τα λατομεία: Να σταματήσουν να είναι χώροι εναπόθεσης μπαζών, να καθαριστούν, να μπαζωθούν με συστηματικό τρόπο και να δενδροφυτευούν (έστω και τμήματά τους). Για λόγους ιστορικούς αλλά και για ψυχαγωγικούς λόγους θα μπορούσε να παραμείνει το Θέατρο Πέτρας αλλά και σ΄ αυτόν το χώρο υπάρχουν τμήματα που θα μπορούσαν να δενδροφυτευτούν. Σαφώς για τον τρόπο «θεραπείας» των πληγών πρέπει να αναζητηθούν επιστημονικές προτάσεις και ενδεχομένως να υπάρχουν αλλά να μην έχουν υλοποιηθεί.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες είναι από τα blogs/sites: Τα Νέα της Πετρούπολης, Κορυδαλλός, Προσανατολισμοί, Δήμου Πετρούπολης
Επόμενη ανάρτηση, Β΄ Μέρος: Διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου, Γ΄ Μέρος: η Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω.
Κ.Φωτ.

1 σχόλιο:

θριάσιο φωτογραφίες είπε...

Συμφωνούμε με τις θέσεις σας και αναρτούμε κι άλλες φωτό για το θέμα στο thriasiofoto.blogspot.com