Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ - Η εξέγερση συνέπεσε με την ομαδική αντίσταση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Πάχη Μεγάρων


Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ - Κλικάρετε στην εικόνα για να δείτε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και στον ΕΔΩ για να επισκεφτείτε το blog ΒΟΥΡΚΑΡΙ που περιγράφει την εξέξερση των Μεγαριτών ενάντια στα σχέδια για εργοστάσια στην Πάχη το 1973.
Η εξέγερση των Μεγαριτών για να μη γίνουν τα διυλιστήρια στην Πάχη θεωρείται από ιστορικούς του οικολογικού κινήματος "ως την πρώτη ομαδική αντίσταση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα".
Ωστόσο έχουν υπάρξει συλλογικές αντιδράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αρκετά νωρίτερα στην Ελευσίνα για την τσιμεντόσκονη από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, σύμφωνα με μαρτυρία του κ.Θανάση Λεβέντη (πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - τώρα ΔΗΑΡ), στις οποίες συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι, το 1966 (?).

Απόσπασμα από την ανακοίνωση των Μεγαριτών:
" ...Το μεσημέρι 16 Νοεμβρίου 1973, επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας»....
---------
Οι αγώνες των Μεγαριτών στάθηκε η αφορμή να γίνει ταινία από τον σκηνοθέτη Γιώργο Τσεμπερόπουλο (1974) και θεωρείται ότι είναι η πρώτη οικολογική ταινία που έγινε στην Ελλάδα..
Την ταινία ΜΕΓΑΡΑ θα προβάλουμε και στο Χαϊδάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: