Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τελευταία ημέρα της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη. Στο παραπέντε...



Σήμερα αναμένονται οι πολιτικές αποφάσεις. Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις ήταν σε επίπεδο τεχνοκρατών και διπλωματικών υπαλλήλων. Κυκλοφόρησαν διάφορα σχέδια συμφωνίας, κανένα όμως απ΄ αυτά δεν έπαιρνε σοβαρά υπ΄ όψιν τις φτωχές και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι χώρες αυτές κατηγόρησαν την προεδρεύουσα της συνόδου, Υπουργό Περιβάλλοντος της Δανίας, ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ανεπτυγμένων κρατών και αγνοεί προκλητικά τις φτωχές χώρες. Αποτέλεσμα η υπουργός να παραιτηθεί από την προεδρία και να την αντικαταστήσει στην προεδρία της συνόδου ο πρωθυπουργός της Δανίας.
Μέχρι και την Πέμπτη δεν είχε συμφωνηθεί κάτι σημαντικό και δεσμευτικό στην κατεύθυνση που πρότειναν οι ΜΚΟ και τα κινήματα πολιτών. Η μοναδική συμφωνία ήταν να δοθεί στις φτωχές χώρες άμεση βοήθεια 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, για τρία συνεχή χρόνια, από το 2010 -2012 για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Το αίτημα των κινημάτων ήταν να "χρηματοδοτηθούν οι φτωχές και οι αναπτυσσόμενες χώρες με 115 δισεκατομμύρια ευρώ" ετησίως και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τρία χρόνια.
Σήμερα Παρασκευή είμαστε στο παρά πέντε. Απαιτούμε μια δίκαιη συμφωνία και όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία σε βάρος της ανθρωπότητας και προς όφελος των κρατών και των βιομηχανιών που ρυπαίνουν και συμμετέχουν με τα μεγαλύτερα ποσοστά στη διαμόρφωση του θερμοκηπίου.
Όμως ακόμα και μια δίκαιη συμφωνία αν υπογραφεί, που δεν διαφαίνεται με τα σημερινά δεδομένα, οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν και να διεκδικούν την τήρηση της συμφωνίας αυτής σε διεθνές, περιφερειακό, εθνικό, τοπικό και ατομικό επίπεδο (για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε)...
Κλικάρετε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του Διευθυντή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ganos Paszlor, να δίνει συνέντευξης διάρκειας 30 λεπτών, για τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Κοπεγχάγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: