Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ξεφυλλίζοντας παλιά βιβλία... "Ρύπανση - Θριάσιο Πεδίο"


[Bilinska Bohdanowicz: "Old man with book"]

Ξεφυλλίζοντας βρήκα διάφορα στην Οικολογική Βιβλιοθήκη (προσωρινός τίτλος της Κυριάκος Σιμόπουλος) και κατά διαστήματα θα αναρτούμε πληροφορίες, σχόλια κ.λπ. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν είναι και τόσο παλιά, αλλά αξίζει, γιατί δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα της ρύπανσης:

"ΡΥΠΑΝΣΗ - ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, που έγιναν αρχές Ιανουαρίου του 2002 (από 4 έως 7 Ιανουαρίου), αλλά και στις αρχές του 2004 (από 20 Ιανουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου), που ήταν ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόπτωση, προκύπτει ότι οι συγκεντρώσεις του όζοντος κυμάνθηκαν από 30μg/mN έως 100μg/mN σε όλους τους σταθμούς μέτρησης – Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Μαγούλα – και όλες τις ημέρες των μετρήσεων.
Αντίθετα, στους υπόλοιπους σταθμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αττική, στις 10 Ιανουαρίου 2006, που ήταν μέρα εξίσου παγωμένη με την περίοδο μετρήσεων στο Θριάσιο, οι τιμές του όζοντος κυμάνθηκαν από 5μgr/m3 έως 72μgr/m3.
Οι υψηλότερες τιμές όζοντος καταγράφηκαν στην Μαγούλα. Ακολουθεί η Ελευσίνα, οι εργατικές κατοικίες της Μάνδρας και έπειτα η παραλία Ασπροπύργου. Αρκετά υψηλές για ημέρες χιονιά ήταν και οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων για την υγεία μικροσωματιδίων (PM10) στο Θριάσιο Πεδίο.
Όπως επισημαίνει ο φυσικός κ.Ανατάσιος Μουράκης, ένας από τους ερευνητές, «μας προκαλούν εντύπωση οι υψηλές τιμές των ρύπων και κυρίως του όζοντος, υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μόνιμη πηγή ρύπων όλες τις εποχές, που είναι πιθανότητα οι μεγάλες μονάδες στην περιοχή».
Από τα «Φύλλα Οικολογίας 2006».]

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λέτε να έχουν αλλάξει οι καταστάσεις, όπως κάποιοι ισχυρίζονται? Ειλικρινά δεν το γνωρίζουμε αλλά θα μας επιτρέψετε να αμφιβάλουμε. Η ρύπανση είναι «ταξικό» φαινόμενο και το «οι φτωχοί ας φάνε τη ρύπανση» που αναφέρει ο Τζον Μπέλαμι Φοστερ στο βιβλίο του είναι πραγματικότητα και ισχύει παντού.

1 σχόλιο:

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Δεν έχει σχέση με τον πίνακα ζωγραφικής ο διαχειριστής του blog