Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Τα Στρατόπεδα στα Αστικά Κέντρα - Η περίπτωση των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ.Αναργύρων







Έντονη κινητικότητα σε όλη τη χώρα για τα Στρατόπεδα στα αστικά κέντρα.
Μερικές από τις κινητοποιήσεις παρουσιάζουμε στην οθόνη σας και αφορούν τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τα Χανιά. Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν στην Πρέβεζα και αλλού.
Διαβάστε ΕΔΩ ένα άρθρο του Κώστα Φωτεινάκη (1/12/2008) που διατηρεί ακόμα την αξία του.
Πρόσφατα επισκέφτηκαν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η "Συνεργασία των 12 Φορέων για το Περιβάλλον" με θέμα τα Στρατόπεδα της Δυτικής Αττικής και το Γουδή. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ανακοίνωση των φορέων για τα αποτελέσματα της συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Βενιζέλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αντιπροσωπία συμμετείχε εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου η κα.Ιωάννα Κουφάκη, κάτοικος Χαϊδαρίου καθώς και ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ.Νικόλαος Σαράντης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: [Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η συνεργασία του υπουργείου με τους φορείς θα συνεχιστεί και διευκρίνισε ότι «υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν εύκολα και γρήγορα και κάποια άλλα που χρειάζονται μελέτη και συνεννόηση με τα επιτελεία».
«Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα η πολιτική βούληση που εξέφρασε ο υπουργός είναι προς την κατεύθυνση να αποδοθούν αυτοί οι ελεύθεροι, πράσινοι, χώροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, και στα κινήματα πολιτών που τους διεκδικούν για χρόνια» δήλωσε μετά τη συνάντηση η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Ντίνα Μπέη, με πρωτοβουλία της οποίας έχει συσταθεί η «Συνεργασία των 12 Φορέων για το Περιβάλλον».]

Το θέμα μας όμως δεν είναι να πάνε τα Στρατόπεδα στην Αυτοδιοίκηση και να τα κάνει Funpark, αλλά να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί το πράσινο και να αποτελέσουν οι χώροι αυτοί σημείο συνάντησης, ήπιας άθλησης και ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ. (Περισσότερα στο άρθρο του Κ.Φ.).
Διαβάστε τη Δήλωση του κ.Θ.Δραγκιώτη, εκπροσώπου του ΤΕΕ: «Τα στρατόπεδα η τελευταία ευκαιρία να ανασάνει η Αθήνα»:

[Η πολεοδομική πραγματικότητα της Αθήνας είναι ο κατοπτρισμός των συνθηκών που τη γέννησαν. Η Ιστορία λέει ότι η Αθήνα είναι μια πόλη που μεγάλωσε με διαδοχικές πληθυσμιακές εκρήξεις, με αποτέλεσμα η μορφή της να είναι ακανόνιστη, αναρχική και ο κορμός της να υστερεί τρομακτικά από πλευράς διαθεσιμότητας χώρων ελεύθερης αναπνοής. Τελευταία ευκαιρία για να αναπνεύσει η Αθήνα (αφού οι ελπίδες που πρόσφερε η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων αποδείχτηκαν στην πορεία υπερβολικές), είναι η αξιοποίηση των μεγάλων αδόμητων χώρων που βρίσκονται στην κυριότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πιο συγκεκριμένα: του στρατοπέδου Σακέττα που βρίσκεται στην πλαγιά του Υμηττού, του στρατοπέδου των Αγίων Αναργύρων… του στρατοπέδου ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου, αλλά και των ποικιλόμορφων εγκαταστάσεων που είναι διάσπαρτες στο χώρο που προβλέπεται για πάρκο Γουδή.
Το ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να λείπει από την πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αξιοποίηση αυτών των χώρων προς όφελος της ίδια της πόλης, αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών της. Μαζί και με άλλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς προτείνουμε λύσεις και διεκδικούμε την υλοποίηση ελπίδων, ώστε το αύριο των κατοίκων αυτής της αρχαίας και ευλογημένης, με χίλιους τρόπους, πόλης να είναι ευοίωνο.]

Για το θέμα των Στρατοπέδων θα επανέλθουμε άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: