Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

"Ορυχεία Σιδήρου" στο Διομήδειο Κήπο

[Φωτογραφίες: Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία]

Σημείωση: Οι φωτογραφίες και το κείμενο που ακολουθεί προέρχονται από την εφημερίδα "Χαϊδάρι ΣΗΜΕΡΑ" (Μάρτιος 2010). Ευχαριστούμε πολύ τους εκδότες και του συντελεστές της έκδοσης της εφημερίδας.
----------------
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Χαρτογράφηση παλιού ορυχείου σιδήρου στον Διομήδειο Κήπο
Σε παλιό ορυχείο σιδήρου στο Χαϊδάρι κατέβηκαν μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), για να το χαρτογραφήσουν και να ελέγξουν την αλήθεια κάποιων φημών που έλεγαν ότι φτάνει μέχρι τον Σκαραμαγκά.

Στις 11 Φεβρουαρίου τα μέλη της Ε.Σ.Ε. Δημήτρης Βόσσος, Φάνης Ελληνας, Θανάσης Ξανθόπουλος, Μιχάλης Σουργιαδάκης και Πέλη Φιλιππάτου ήρθαν στον Διομήδειο Κήπο, με σκοπό να μπουν σε ένα από τα ορυχεία σιδήρου του όρους Αιγάλεω. Το ορυχείο αυτό λειτούργησε από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και σε άλλα σημεία είσοδοι, μπαζωμένες, κυρίως προς την πλευρά που βρίσκονται τα πρώτα σπίτια του Άνω Κορυδαλλού.
Για το συγκεκριμένο ορυχείο υπήρχαν κάποιες φήμες, που βέβαια δεν επαληθεύθηκαν, για σύνδεση της στοάς του με άλλα σημεία του όρους Αιγάλεω και με έξοδο, σύμφωνα πάντα με τις διαδόσεις, ακόμα και στον Σκαραμαγκά! Παλαιοί κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι στο όρος Αιγάλεω υπήρχαν και άλλες τεχνητές στοές ορυχείων, πράγμα που είναι αλήθεια, απλά σήμερα η μόνη προσβάσιμη είναι αυτή του Διομήδειου Κήπου.

Μέχρι πριν 3 χρόνια σωζόταν ακόμα μια τεχνητή στοά ακριβώς πάνω στην Ιερά Οδό, με λαξευτά σκαλοπάτια και βάθος περίπου 15 μέτρα. Στο τέλος της κατάβασης η στοά αυτή κατευθυνόταν ανατολικά και συνέχιζε για λίγο ακόμα μέχρι το σημείο που διάφορα μπάζα και παλιά αντικείμενα έφραζαν την συνέχεια της. Στο σημείο αυτό υπήρχε ένα παλιό οίκημα όπου λειτουργούσε ταβέρνα και τώρα πλέον έχει κτιστεί μια μεγάλη οικοδομή.
Το συνολικό μήκος του ορυχείου που χαρτογράφησε η Ε.Σ.Ε. είναι 100 μέτρα, περίπου, και το βαθύτερο σημείο από την είσοδο φτάνει τα 21 μέτρα. Οι φωτογραφίες είναι από αυτή την εξόρμηση.

Φλέβες σιδηρομεταλλεύματος στο Χαϊδάρι
Σε φύλλο της εφημερίδας πριν ένα χρόνο είχαμε κάνει επιφανειακή έρευνα για το ορυχείο αυτό, με ξεναγό τον κο Μιχάλη Σταματάκη, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου η διπλωματική εργασία αφορούσε ακριβώς αυτά τα ορυχεία.
Στο κάποια σημεία του όρους Αιγάλεω το σιδηρομετάλλευμα το βλέπεις και στην επιφάνεια του εδάφους, πράγμα που φαίνεται και σήμερα, καθώς το χώμα και οι πέτρες στην πλαγιά αυτή έχουν την απόχρωση του σκουριασμένου σίδηρου. «Το σιδηρομετάλλευμα αποτελείται από οξείδια του σιδήρου, με μικρή περιεκτικότητα νικελίου, μας πληροφορεί ο κος Σταματάκης. Το μετάλλευμα του Αιγάλεω δεν έχει μεταλλοφορία “τύπου Λαυρίου”, δηλαδή δεν περιέχει χαλκό, μόλυβδο και ασήμι, γι’ αυτό δεν αξιοποιήθηκε στην αρχαιότητα, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε μεγάλη έκταση στο Λαύριο. Μοιάζει με το μετάλλευμα της Λάρυμνας και της Εύβοιας, όπου έχει τα ορυχεία της η “Λάρκο”. Πρόκειται για ατόφιο σίδηρο, που απαιτεί μόνο θερμική επεξεργασία.»
Η δημιουργία του σιδηρομεταλλεύματος του Διομήδειου είναι μια περιπετειώδης ιστορία διάρκειας εκατομμυρίων χρόνων. Πρόκειται για ιζηματογενή απόθεση της περιόδου του Ιουρασικού (190 έως 145 εκατ. χρόνια πριν).
-----------
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου προγραμματίζει την επόμενη ξενάγηση στο Διομήδειο Κήπο αμέσως μετά το Πάσχα (πιθανή ημερομηνία Κυριακή 18/4/2010) με τον καθηγητή Γεωλογίας Μιχάλη Σταματάκη. Ο Διομήδειος Κήπος παρουσιάζει φυσικό, οικολογικό, μεταλλευτικό, γεωλογικό,ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Κλικάρετε ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

λιγο πιο κατω απο την υπογεια στοα, υπαρχει μια κατακορυφη τρυπα βαθους 10 περιπου μετρα (σαν πηγαδι) . ΣΤΟ ύψος του εδαφους έχουν βαλει κάλυμμα (συρματόπλεγμα)για να μην πεσει κανενας μεσα.

εχει κατεβει κανενας εκει μεσα?
πρέπει να οδηγει καμια 50 μετρα πιο κάτω, προς την ιερα οδό δηλαδη
email me at gk8719@hotmail.com