Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η καπιταλιστική κρίση ως ευκαιρία για μια νέα αριστερή οικολογική προοπτική


Αγαπητοί επισκέπτες,
Ως διαχειριστής του blog ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. θα ήθελα να συμμετάσχω στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Ως άτομο (και όχι ως εκπρόσωπου του συλλόγου) έχω συμβάλλει στη συγγραφή ενός κειμένου θέσεων πριν από τρεις μήνες (18/2 και 6/3/2010) όταν ακόμα κάποια πράγματα θα μπορούσαν ακόμα να αντιμετωπιστούν χωρίς να "ξεπέσει" τόσο πολύ η χώρα μας.
Αν θέλετε να το διαβάσετε κλικάρετε Ε.Ο.Ρ.Α. και διαβάστε το. Σας συνιστώ την προσοχή στο δεύτερο μέρος, τμήμα του οποίου παρουσιάζω:

1. «Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να είναι το πρότυπο μιας Ευρωπαϊκής Οικολογικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ωστόσο, το να αποδίδουμε την καπιταλιστική κρίση , που εμφανίζεται εντονότερα στη χώρα μας, ολοκληρωτικά στην Ε.Ε., δεν είναι ορθό. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας έχουν τις δικές τους -μεγάλες- ευθύνες.» Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων δεν τις αναγνωρίζει ο κ. Παπανδρέου και τα στελέχη τους, με τις δηλώσεις τους. Όταν δεν υπάρχει «σωστή διάγνωση της ασθένειας δεν μπορεί να υπάρξει και η κατάλληλη θεραπεία».

2. «Οι πιέσεις που θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ιδέα και η πρόταση για τη συνεργασία των λαών σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα ενταθούν και θα προέρχονται τόσο από την Αμερικανοκρατία, το Δ.Ν.Τ., τους μηχανισμούς της Ε.Ε. και τους «πρόθυμους» να την υπηρετήσουν, όσο και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος». Σήμερα όλοι έχουν στρέψει τα πυρά τους στην Ε.Ε. και στη Γερμανία. Η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει ότι η χώρα μας δεν διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά προγράμματα, και πως τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα συνέβαλαν στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος με τα παραποιημένα ή ελλιπή στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της χώρας που προσκόμισαν τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους. Με άλλα λόγια οι κυβερνήσεις μας συνέβαλλαν τα μέγιστα να υποτιμηθούν οι έλληνες ως λαός και οι κυβερνήσεις ως αναξιόπιστες.

Κλικάρετε ΕΔΩ για τη συνέχεια.

Διευκρινίζω για μια ακόμα φορά ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου. Θεώρησα όμως σκόπιμο στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου, της επικοινωνίας, και του προβληματισμού για το μέλλον της χώρας οι σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες καθώς και οι επισκέπτες του blog να γνωρίζουν τις θέσεις του διαχειριστή του blog.
Κώστας Φωτεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: