Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου θα αποκαλυφτεί το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Χαϊδάρι


[Από την τελετή αποκάλυψης...]



Χθες Παρασκευή 11 Ιουνίου επισκεφτήκαμε το χώρο που έχει τοποθετηθεί το "Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης" που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χάρης Λαλές (ότι είναι από το Χαϊδάρι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, απλά το αναφέρουμε).

Το Μνημείο είναι μοντέρνο
, η πρώτη ύλη είναι ανοξείδωτος χάλυβας, όπως οι ιδέες της Ελευθερίας, της κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Προσφοράς, της αλληλεγγύης, της Θυσίας και της Ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο, που ποτέ δεν οξειδώνονται. Οι ιδέες αυτές έρχονται από πολύ μακριά, ξεκινούν από τον Προμηθέα, συνεχίζουν να επιζούν στη φθορά του χρόνου, κόντρα στο ρεύμα της υποταγής σε κάθε δυνατό, αποτυπώνονται στα μηνύματα των αγωνιστών που μεταφέρονται από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή για εκτέλεση την Πρωτομαγιά του '44.
Οι ιδέες αυτές που εξελίσσονται και συμπυκνώνονται στις μέρες μας με τα συνθήματα "Ο άνθρωπος, το περιβάλλον και ο πολιτισμός πάνω από τα κέρδη" και ακόμα "Πολλά είδη. Ένας πλανήτης. Ένα μέλλον" παρά το γεγονός ότι έρχονται από πολύ μακριά, είναι μειοψηφικές. Ο ατομισμός, ο υπέρμετρος καταναλωτισμός, το βόλεμα, ο εγωισμός "ξέρετε εσείς ρε, ποιος είμαι εγώ", η επιδειξιμανία, η κερδοσκοπία, η περιφρόνηση και η ζήλια σε ότι δημιουργικό και σε ότι κινείται (να πυροβολείται), σαν σαράκι διαβρώνουν την κοινωνία μας.

Ευτυχώς όμως έχουμε που να ακουμπήσουμε...
Η ιστορία μας είναι γεμάτη από θυσίες ανθρώπων με μοναδικό σκοπό η Προμηθεϊκή φλόγα της γνώσης και της προσφοράς να λαμπαδιάσει την υποκρισία, τις δήθεν αξίες της υποταγής σε κάθε "Θεϊκό" και ανίκητο κατεστημένο.

Το ανοξείδωτο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που υψώνεται στα ουράνια "ως Προμεθεϊκή φλόγα" ας μας φωτίζει το δρόμο προς το μέλλον. Ο ανοξείδωτος χάλυβας του μνημείου, που λειτουργεί ως κοίλο "κάτοπτρον" και συγκεντρώσει τις "ακτίνες" του σύμπαντος, ας μεταλαμπαδιάσει τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Το αίτημα "Το ΜΠΛΟΚ15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης" παραμένει και ενισχύεται με το "Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης" του Δήμου Χαϊδαρίου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χάρης Λαλές. (Κλικάρετε ΕΔΩ για να υπογράψετε το αίτημα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το μνημείο αποκαλύπτεται το Σάββατο 12 Ιουνίου, 7:30 μ.μ. και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συναυλία.
Κ.Φωτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: