Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ο ερειπωμένος οικισμός στη χαράδρα Δυτικά του Ποικίλου Όρους/ Φωτογραφίες και νέα δεδομένα από την πρόσφατη εξερεύνηση 30/5/2010



[Ο οικισμός από την πρόσφατη επίσκεψη - κλικάρετε τη φωτογραφία για να μεγεθυνθεί]

Για τον ερειπωμένο οικισμό είχαμε κάνει σχετική ανάρτηση στο blog με φωτογραφίες και σχόλια με βάση την τυχαία επίσκεψη που είχαμε κάνει το 1998. Δώδεκα χρόνια αργότερα, 30/5/2010, επισκεφτήκαμε τη χαράδρα με αποκλειστικό σκοπό την γενικότερη εξερεύνηση του χώρου. Η πρόσβαση έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατη λόγω της βλάστησης και των άγριων χόρτων και δεν συνιστούμε την εξερεύνηση το καλοκαίρι λόγω της ζέστης αλλά και λόγω των φιδιών. Η δική μας εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε από τις 7-9 π.μ.
Ενισχύθηκε η άποψη που είχαμε διατυπώσει, ότι δηλαδή το «χτίσιμο είναι προσεγμένο» και πως ο οικισμός δεν ήταν κτισμένος για ανθρώπους που θα έμεναν εκεί μόνο για μια φορά στη ζωή τους και για λίγο χρόνο.
Επιπρόσθετα στην πρόσφατη επίσκεψη παρατηρήσαμε ότι δυτικά και ανατολικά του οικισμού υπήρχε ένα φυσικό προστατευτικό τοίχος καθώς και ένα «παρατηρητήριο». Με άλλα λόγια ο οικισμός ήταν κατά κάποιον τρόπο «προστατευμένος» από τα δύο φυσικά τοίχοι δυτικά και ανατολικά, και από τις πλαγιές της χαράδρας βόρεια και νότια.
Η χαράδρα αυτή είναι πιο δύσβατη ακόμα και από το Ζαστάνι, και δεν την έχουμε ακόμα εξερευνήσει ολοκληρωτικά. Ενδεχομένως να υπήρχε μονοπάτι που οδηγούσε στον οικισμό, κάποια ίχνη παρατηρήσαμε. Έχουμε σχέδιο για την εξερεύνηση της χαράδρας το οποίο εξελίσσεται. Εκτιμούμε ότι λόγω της δυσκολίας της πρόσβασης στη χαράδρα θα υπάρχει πλούσια και σπάνια χλωρίδα, ενδεχομένως και πανίδα.
Η τεχνική της κατασκευής του οικισμού δυτικά του Ποικίλου Όρους καθώς και η αρχιτεκτονική διαφέρει με τους άλλους δύο οικισμούς που έχουμε δει στην Αφαία και στο Δαφνί. (δες και την προηγούμενη ανάρτηση)

Δείτε ολόκληρη τη φωτογράφηση ΕΔΩ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας

Να προσέχετε πάντα να περπατάτε σε μονοπάτια και προπαντός αυτά που βρίσκετε καθώς περπατάτε. Κεραμική ή ακόμη οψιανός ίσως θα μπορούσαν να σας μαρτυρήσουν την ηλικία του μικρού αυτού οικισμού.

Πολλά φιλιά από Βερολίνο
Μάχη

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Μάχη δυστυχώς δεν έχει μονοπάτια... Ουσιαστικά εμείς τα ανοίγουμε.
Βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο και υπάρχει μια σκέψη μήπως υπάρχει κάποια δυνατότητα να μας χρηματοδοτήσουν μια έρευνα για τους οικισμούς και τα ασβεστοκάμινα, καταγραφή και σηματοδότηση.
Τα πράγματα φυσικά είναι δύσκολα για τη χρηματοδότηση βάση κάποιου προγράμματος. Όμως έστω και μόνοι μας θα μπορούσαμε να το κάνουμε.
Η έρευνα αυτή απαιτεί 1) την καταγραφή β) τη σηματοδότηση ασβεστοκαμίνων και οικισμών. Υπάρχουν σπήλαια και αναρριχητικές πίστες αλλά θέλει πολύ δουλειά και από πολλές ειδικότητες.