Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

«Ερειπωμένοι οικισμοί» και άλλα πέτρινα ίχνη στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο


[Οι ΣΤΡΑΤΟΚΟΠΟΙ με το Νίκο Καρούνη στον Οικισμό Νο 3, στην αναφορά/ παρουσίαση - Τον οικισμό αυτόν και το γειτονικό ασβεστοκάμινο μας τον υπόδειξαν οι ΣΤΡΑΤΟΚΟΠΟΙ]

Αν κάποιος πεζοπορεί στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο, έχει αυξημένη παρατηρητικότητα, έχει τη διάθεση να αφήσει την «πεπατημένη οδό» και να ανιχνεύσει, τότε θα εντοπίσει ασβεστοκάμινα, πυροβολεία, ερειπωμένους οικισμούς και άλλα πέτρινα ίχνη. Σε προηγούμενες αναφορές παρουσιάσαμε τα πολυβολεία και τα χαρακώματα των άγγλων στο Βοτανικό Κήπο (Διομήδους), το τοίχος του Δέματος, τον ερειπωμένο οικισμό Στεφάνι και παλαιότερα τη φερόμενη θέση του Μνημείου της Πυθιονίκης, τα ορυχεία αρουραίου λίθου, φρυκτωρίες, το μονοπάτι του Kaupert, το φαράγγι Ζαστάνι, ορισμένα σπήλαια, τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού κ.λπ. Συνεχίζουμε με νέες αναφορές ή εμπλουτίζοντάς τες με νέα στοιχεία.
Γενικά η άποψη για το Αιγάλεω Όρος – Ποικίλο είναι ότι επειδή το βουνό έχει απαξιωθεί από τις επιβαρύνσεις και τις επεκτάσεις του αστικού ιστού, λόγω του βραχώδους και σε πολλές περιπτώσεις «ερημοποιημένου» τμήματος βόρεια από το Άνω Δάσος Χαϊδαρίου, δεν είχε προκαλέσει μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον ορειβατών, πεζοπόρων, σπηλαιολόγων, αρχαιολόγων, βοτανολόγων κ.ά. Το ενδιαφέρον όμως αναπτύσσεται σιγά σιγά και χρειάζεται να συσταθεί μια ομάδα εργασίας με διάφορες ειδικότητες για την εξερεύνηση του βουνού. Ένα καλό εργαλείο, εκτός από τις λιγοστές εκδόσεις, μελέτες του ΑΣΔΑ κ.ά., είναι οι Χάρτες της Αττικής του Kaupert 1883 αλλά και χάρτες του Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Αναλυτική παρουσίαση του Οικισμού Νο1 (χωριό Στεφάνι) στην κατωτέρω ανάρτηση.

Παρακαλούνται όσοι εντοπίζουν παρόμοια με τις φωτογραφίες τοπία, κτίσματα , σπήλαια, ασβεστοκάμινα να επικοινωνούν μαζί μας: xpolis@gmail.com
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επόμενη ανάρτηση θα είναι "Τα ασβεστοκάμινα του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου" (β' παρουσίαση με περισσότερα στοιχεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: