Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Επίτιμος Δημότης Χαϊδαρίου ο Δήμαρχος της πόλης Villeneuve d’ Ascq, Gerald Caudron / Τοποθέτηση εκ μέρους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. στο Δημοτικό Συμβούλιο.


[Οι δήμαρχοι Δ.Μαραβέλιας και Gerald Caudron αποκαλύπτουν τις αναμνηστικές πλάκες - Ίδια πλάκα είχε τοποθετηθεί στις 9/5/2009 στην ονοματοθεσία της πλατείας Χαϊδαρίου στη Γαλλική πόλη Villeneuve d’ Ascq]


[Οι αναμνηστικές πλάκες ονοματοθεσίας της πλατείας - Η ημερομηνία είναι πρωθύστερη γιατί ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης Villeneuve d’ Ascq είχε αναβάλλει για σοβαρούς λόγους το ταξίδι του]


[Στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης - έργο του γλύπτη Χάρη Λαλέ]

Την Παρασκευή 27/8/2010 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου και ψήφισε ομόφωνα α) ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης Villeneuve d’ Ascq να γίνει επίτιμος Δημότης Χαϊδαρίου β) την ονομασία της πλατείας Villeneuve d’ Ascq.

Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. το λόγο πήραν η κα Ελένη Καμπόλη (Πρόεδρος του Δ.Σ. που εισηγήθηκε το θέμα), ο Δημήτρης Μαραβέλιας (Δήμαρχος Χαϊδαρίου), Δημήτρης Τσατσαμπάς (Επικεφαλής – Πρώτα το Χαϊδάρι), Μιχάλης Σελέκος (Επικεφαλής – Λαϊκή Συσπέιρωση), Κώστας Φωτεινάκης (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ), ο Δήμαρχος Gerald Caudron της αδελφοποιημένης πόλης Villeneuve d’ Ascq και ο Κώστας Τουρνάκης (Επίτιμος Πρόξενος που με πρωτοβουλία του έγινε η αδελφοποίηση των πόλεων). Μετά το πέρας του Δ.Σ. ανταλλάχτηκαν αναμνηστικά δώρα και από τις δύο πλευρές.

Εκ μέρους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Κώστας Φωτεινάκης έκανε την παρακάτω παρέμβαση:
«Στο πρόσωπο του καλεσμένου Δημάρχου Gerald Caudron χαιρετίζουμε τους κατοίκους της Γαλλικής αδελφοποιημένης πόλης Villeneuve d’ Ascq.
Σήμερα που το παγκόσμιο γίνεται τοπικό και το τοπικό παγκόσμιο, η οριζόντια συνεργασία των λαών για την υπεράσπιση της φυσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη διασφάλιση της ειρήνης, την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής, την ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικών ανακαλύψεων κρίνεται απαραίτητη.
Θεωρούμε ότι η αδελφοποίηση των δύο πόλεων είναι ένα θετικό γεγονός, πρέπει να συνεχιστεί, να εμπλουτιστεί και να διευρυνθεί σε όλα τα επίπεδα.
Στο Χαϊδάρι έχουμε δύο δρόμους, και τώρα αποκτάμε μία νέα πλατεία, που έχουν Γαλλικά ονόματα.
Την Οδό Σατωβριάνδου, προς τιμή του μεγάλου Γάλλου προοδευτικού πολιτικού, συγγραφέα και περιηγητή Φρανσουά Σατωμπριάν, που επισκέφτηκε τη χώρα μας στα χρόνια της τουρκοκρατίας, το 1806. Στις 23 Αυγούστου του 1806 ο Σατωμπριάν αφού διανυκτέρευσε στην Ελευσίνα, διασχίζει την Ιερά Οδό για να φτάσει στην Αθήνα. Εντυπωσιασμένος περιγράφει στο ημερολόγιό του την Ιερά Οδό, τις Λίμνες των Ρειτών, το Ιερό της Αφροδίτης, τη Μονή Δαφνίου, κάνει αναφορά για το Μνημείο της Πυθιονίκης και περιγράφει με μοναδικό τρόπο την Ακρόπολη, όπως την είδε από το ύψωμα στο σημερινό Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Ο Σατωμπριάν φτάνει στο ποταμό Κηφισό, πίνει νερό (εμείς οι νεοέλληνες φροντίσαμε να τον σκεπάσουμε και να τον κάνουμε τον αγωγό), περνάει μέσα από το ξακουστό Ελαιώνα της Αθήνας (εκεί που ο Βωβός θέλει να κάνει το Mall και ο ΠΑΟ το γήπεδο) και φτάνει στην Αθήνα.
Την Οδό Φαβιέρου, προς τιμή του Γάλλου συνταγματάρχη που πολέμησε με τον Καραϊσκάκη στη Μάχη του Χαϊδαρίου (1826).
Και τώρα την πλατεία Villeneuve d’ Ascq.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Χαϊδαρίου προσφέρει στον κ.Δήμαρχο α) Ένα λεξικό των Ελληνικών λέξεων που έχουν ενσωματωθεί στη Γαλλική Γλώσσα β) Το Ιστορικό Λεύκωμα «Χαϊδάρι – Τόπος και Άνθρωποι». Τα βασικά σημεία του Λευκώματος είναι μεταφρασμένα και στη γαλλική γλώσσα. Η αναφορά της πόλης Villeneuve d’ Ascq, στο Ιστορικό Λεύκωμα του Χαϊδαρίου, έγινε γιατί θεωρώ (μιας και είμαι ο συγγραφέας του βιβλίου) σημαντική την αδελφοποίηση στην ιστορία των δύο πόλεων.
Κύριε Δήμαρχε, για τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση της συνεργασίας των κατοίκων των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, σας υποβάλουμε μια γραπτή πρόταση για την υλοποίηση ενός κοινού περιβαλλοντικού προγράμματος για νέους των πόλεων Χαϊδάρι - Villeneuve d’ Ascq.
[Σ΄ αυτό το σημείο παραδόθηκαν τα δώρα και ο φάκελος με την πρόταση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. που είχε επεξεργαστεί η αντιπρόεδρος του συλλόγου Σοφία Δημητρίου. Δείτε την πρόταση ΕΔΩ.]

Το Σάββατο 28/8/2010 το πρωί έγινε η τελετή ονοματοθεσίας της πλατείας Villeneuve d’ Ascq, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. καθώς και οι Κυριάκος Ντηνιακός (επί σειρά ετών Δήμαρχος Χαϊδαρίου), Δημήτρης Βίτσας (Επικεφαλής – «Πολίτες σε Δράση»)

Δείτε και άλλη σχετική ανάρτηση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: