Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου: Ημέρα χωρίς Ι.Χ.



[Για την "επανάσταση του αυτονόητου" μίλησε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κ.Γεώργιος Παπανδρέου... Ας μιλήσουμε για το αυτονόητο χωρίς τον προσδιορισμό και να πούμε ότι η μεταφορά των ποδηλάτων με το ΜΕΤΡΟ και το τρένο είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα. Στη φωτογραφία βλέπετε ότι τα ποδήλατα στο εξωτερικό μεταφέρονται ακόμα και με τα λεωφορεία!!!]

Κλείνει θεωρητικά την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου η "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας" με την προτροπή στους οδηγούς να αφήσουν τα Ι.Χ. σταθμευμένα και να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι προφανές ότι καμία "Παγκόσμια Ημέρα" (όπως π.χ. της Ειρήνης χθες 21 Σεπτεμβρίου) δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα, μπορεί όμως να συμβάλλει στην προβολή κάποιων θεμάτων και στη διεκδίκηση δικαιωμάτων, όπως π.χ. την επέκταση του ΜΕΤΡΟ, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πεζών, ΑΜΕΑ και ποδηλατών στην πόλη, την λήψη μέτρων για την οδική ασφάλεια κ.λπ.
Εδώ στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. έχουμε αρχίσει τις αναρτήσεις για τα θέματα αυτά εδώ και εβδομάδες, διοργανώνουμε εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις, προβολές, ποδηλατοδρομία κ.λπ. με κύριο αίτημα ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ - ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ.

Ιδιαίτερα για την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, Ημέρα χωρίς Ι.Χ.σας προτείνουμε:
1) Να διαβάσετε το δοκίμιο του Andre Gorz "Η κοινωνική ιδεολογία του αυτοκινήτου" από την ΕΥΩΝΥΜΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Δ/ντης Σάκης Κουρουζίδης). Με την ευκαιρία σας προτείνουμε να διαβάστε περισσότρα για το έργο του διανοητή, συγγραφέα, φιλοσόφου Andre Gorz πάλι από την ΕΥΩΝΥΜΟ.
2) Ενημερωθείτε για το βιβλίο "Πόλη και αυτοκίνητο" από το Roseta Books.
3) Αν έχετε (ακόμα και αν δεν έχετε) ποδήλατο συντονιστείτε με του "Ποδηλάτες - Ποδηλάτισσες" που θα κάνουν βόλτες την Τετάρτη το απόγευμα στην Αθήνα. "Βάζω Χ στο Ι.Χ. και αλλάζω τη ζωή μου"

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η θέση μας είναι α) περιορισμοί στη χρήση των Ι.Χ. και όχι ελεύθερα παντού και χωρίς προϋποθέσεις β) προβολή των ΜΜΜ γ) μέτρα για την οδική ασφάλεια δ) το Ι.Χ. είναι μέσο μεταφοράς και όχι τρόπος ζωής και κοινωνικής καταξίωσης. Για το θέμα του Ι.Χ. θα επανέλθουμε, γνωρίζοντας ότι θα στεναχωρήσουμε φίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: